Měl jsem v úmyslu připravit bramborák s něčím navíc a nakonec z toho vzešel koláč, protože jsem narazil na nápad brambory nestrouhat, ale naloupat na hobliny či jemné plátky. Obyčejnou škrabkou na brambory. Tohle je teda dobré vyzkoušet, řekl jsem si. A je to tady.
Bramborový koláč se žampiony a hráškem
Potřebujete: |
- 300 g brambor
- 5 vajec
- 1 lžičku tymiánu
- 5 lžic krájených žampionů
- 5 lžic hrášku
- 2 stroužky česneku – prolisujeme
- 1 cibuli
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl
- pepř
Jednotky:
Jak na to:
- Vše, co potřebujeme, si připravíme.
- Polovinu oleje rozřejeme na 18cm pánvi, na střední teplotě orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a žampiony. Tak 3 až 4 minuty. Pak přidáme prolisovaný česnek a tymián. Vaříme ještě tak 1 minutu a pak směs dáme stranou.
- Brambory oloupeme a škrabkou pak naloupeme na hobliny nebo tenké pásky.
- V pánvi rozehřejeme zbylý olej a poklademe polovinou brambor. Přidáme vejce.
- Přidáme hrášek, osolíme, opepříme a vejce jemně promícháme.
- Přidáme žampionovou směs a rozprostřeme po ploše.
- Překryjeme druhou polovinou brambor, kterou přimáčkneme k vejcím. Snížíme teplotu a pečeme asi 12 až 15 minut.
- Pak koláč přesuneme na talíř a převrácený vrátíme na pánev. Pečeme opět tak 12 až 15 minut.
- Podáváme nakrájené na výseče. Můžeme přidat salát nebo nakrájená cherry rajčátka.