Chtěl jsem do názvu použít slovo kuřátko, ale pak mi to připadlo trošku mimo mísu. Tohle kuře je totiž docela ostrý týpek.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Exotické jídlo, které si teď připravíme je docela svižné. Od rozhodnutí do finále to trvá jen pár minut. Bratru čtvrthodinku a s přípravou pětadvacet mimut. Fígl je v čerstvém zázvoru a koriandru. A jestli po ruce zrovna nemáte limetku, můžete sáhnout po citronu. Ten je trošku brutálnější, ale to zas tak moc nevadí.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Exotické jídlo, které si teď připravíme je docela svižné. Od rozhodnutí do finále to trvá jen pár minut. Bratru čtvrthodinku a s přípravou pětadvacet mimut. Fígl je v čerstvém zázvoru a koriandru. A jestli po ruce zrovna nemáte limetku, můžete sáhnout po citronu. Ten je trošku brutálnější, ale to zas tak moc nevadí.
PanNan je usměvavá žena z Needville v Texasu, takže tohle bude taková americká čína. Ty české číny jsou asi dost chronicky známé, obsahují obvykle směs zeleniny z nápisem Čínská směs nebo jenom Čína. Víme o co jde. Ač ten pytlík mám, zkusil jsem poněkud jinačí variantu. Za zády s PanNan. A až ochutnáte tuhle dobrotu, zkuste třeba i jinou – čínu s Florentýnou, taky si pochutnáte. S Florentýnou máte hotovo za osm minut, tady si pár minut přidejme, ale rozhodně to stojí za to. Dobrou chuť.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Doba vaření
10minut
Žádná směs z pytlíku (nic proti tomu), ale tentokrát sáhneme po jarní cibulce a česneku. Ještě můžete pustit do hry čerstvý zázvor. Použil jsem sušený, trochu se tak připravuji o ono aroma čerstvého zázvoru, ale chuť zůstává.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Doba vaření
10minut
Žádná směs z pytlíku (nic proti tomu), ale tentokrát sáhneme po jarní cibulce a česneku. Ještě můžete pustit do hry čerstvý zázvor. Použil jsem sušený, trochu se tak připravuji o ono aroma čerstvého zázvoru, ale chuť zůstává.
Prsní řízek nakrájíme na kostky, které obalíme v kukuřičném škrobu.
V pánvi wok rozehřejeme olej, do kterého přidáme sezamový olej. Kuřecí maso opečeme do zlatava. Tak asi 7 minut.
Kuřecí maso vyjmeme z pánve a dáme stranou. Do pánve dáme nadrobno nakrájené jarní cibulky, bílou i zelenou část. Orestujeme a pak přidáme prolisovaný česnek a chilli vločky. Promícháme a restujeme tak 20 sekund.
Mezitím si při opékání kuřecího masa připravíme omáčku. Smícháme ocet, sójovou omáčku a cukr.
Omáčku vlijeme do pánve s cibulkou.
Vrátíme do pánve kuřecí maso.
Přidáme pražené arašídy. Vše dobře promícháme a chvíli povaříme.
Kuře ovoněné česnekem v pikantní omáčce je skvělá rychlá večeře. Něco ve stylu šup sem šup tam. Jo, dělám si legraci, ale tak nějak to je. Než si uvaříte rýži, budete mít skoro hotovo.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Nemusíte se bát ostřejšího koření, vše se v omáčce spojí a nic nebude vyčnívat. Klidně přidejte do omáčky o dvě lžíce vína víc, uvidíte, že i tak ve finále omáčku při vaření bude potřeba ještě trochu ředit. Každopádně finálně by omáčka měla být hustá, ale tekutá. A když už tak všechno voní asijsky, připravte si jako přílohu jasmínovou rýži.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Nemusíte se bát ostřejšího koření, vše se v omáčce spojí a nic nebude vyčnívat. Klidně přidejte do omáčky o dvě lžíce vína víc, uvidíte, že i tak ve finále omáčku při vaření bude potřeba ještě trochu ředit. Každopádně finálně by omáčka měla být hustá, ale tekutá. A když už tak všechno voní asijsky, připravte si jako přílohu jasmínovou rýži.
Kuřecí maso nakrájíme na kostky. Smícháme všechny ingredience omáčky.
V pánvi wok zahřejeme olej a opečeme kuřecí kousky dorůžova. Opečené kuřecí maso dáme stranou.
Do pánve dáme nakrájené zelené fazolky a za stálého míchání opečeme. Tak 2 až 3 minuty.
K fazolkám v pánvi přidáme opečené kuřecí maso a zalijeme připravenou omáčkou. Promícháme a na střední teplotě vaříme až omáčka zhoustne. Pokud je až příliš hustá, kvůli škrobu, přilijeme horkou vodu. Teplotu zmírníme a vše necháme provařit.
Podáváme s rýží. Vytvoříme na talíři rýžové lůžko a přelijeme je omáčku s masem a fazolkami.
Jestli jste byli někdy v Americe, a jestli jste navštívili čínskou restauraci, možná jste narazili na jídelním lístku na kuře generála Tso. Ale má několik jiných jmen, tak nevím. Recept putoval z provincie Hunan, kde příroda vypadá jako ve filmu Avatar, také si jeho tvůrci vzali místní národní parky s trčícími skálami, obrostlými stromy a mizícími v mlze, za inspiraci. Magický je i zrod pokrmu, který čínský generál nikdy nejedl. Žil totiž v 19. století a jídlo mělo vzniknout až ve 20. století, v kuchyni šéfkuchaře Penga, oblíbené vládními špičkami. A když Mao dopochodoval až do Pekingu, Peng Chang-Kuei našel azyl pro sebe i svoji „reakční kuchyni“ na Tchaiwanu, kde pokračoval v kariéře oficiálního kuchaře až do roku 1973, než se přestěhoval do New Yorku, kde si otevřel restauraci. Peng svůj recept pojmenoval po slavném hunanském rodákovi Tso, což je logické, vždyť dalším rodákem byl právě Mao. Americký start recept prý nebyl moc slavný, hostům se zdálo kuře až příliš sladké. No, jestli jste někdy jedli americké moučníky, musel by vám cukr lézt i z uší, tak nevím. Ale recept doznal několik změn, aby klientele restaurací vyhovoval. Tak Tso začal slavné tažení na kulinářském poli, má dokonce několik jmen i obměn a variant, americká námořní akademie ho podává pod jménem Kuře admirála Tso, byť Tso ze střední Číny sotvakdy velel na moři.
No, pojďme se pustit do vaření. Pokud mě chcete kamenovat za svérázné pojmenování, počkejte až ochutnáte.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Základem receptu je sójová omáčka, rýžové víno, rýžový ocet, cukr, kukuřičný škrob, sušené červené chilli papričky (celé), česnek. Tento recept je mírně zjednodušenou variací – a svoji úlohu zde dostala omáčka hoisin, velmi hustá a mající mírně nasládlou chuť.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Základem receptu je sójová omáčka, rýžové víno, rýžový ocet, cukr, kukuřičný škrob, sušené červené chilli papričky (celé), česnek. Tento recept je mírně zjednodušenou variací – a svoji úlohu zde dostala omáčka hoisin, velmi hustá a mající mírně nasládlou chuť.
Troubu si předehřejeme na 220 °C. Mezitím nakrájíme kuřecí řízky na menší kousky.
Kuřecí maso obalíme v mouce.
Pak kousky obalíme v rozšlehaných vejcích.
Potom maso ještě obalíme v rozdrcených kukuřičných lupíncích.
Maso, obalené v trojobale, poklademe na mřížku, pokapeme olejem (nebo lze použít sprej) a dáme péct ve střední části trouby. Pečeme asi 13 až 15 minut. Dáme si také vařit rýži. Pokud jako přílohu chystáte brokolici, ještě můžete chvilku počkat, blanšíruje se tak 3 minuty (vaříme v osolené vodě, pak zchladíme ve studené vodě).
Mezitím smícháme kuřecí vývar, sójovou omáčku, cukr, omáčku hoisin, ocet a kukuřičný škrob. Dobře rozmícháme, aby se cukr i škrob rozpustil. Pokud jste zvolili sušené chilli papričky, je čas je použít do omáčky. Povaříme 2 až 3 minuty.
Omáčkou přelijeme kuřecí kousky tak, aby je obalila.
Podáváme na rýži rozprostřené na talíři. Kuřecí kousky ještě mírně přelijeme omáčkou, přidáme chilli papričky, posypeme sezamem a nasekanou natí jarní cibulky.