Kuřecí prsa v houbové omáčce | Nejen pro zahřátí

Dostal jsem chuť na oběd s omáčkou a tak volba padla na kuřecí prsa, kterým bude slušet houbová omáčka. Ke slovu se dostanou krémové žampiony, ke který ještě přidám trochu lesních hub nasbíraných sousedy. Dají jídlu skutečně houbovou chuť. To se sice snaží žampiony také, ale lesní příchuť nemají. Ale žampiony nezatracuji, jsou záchranou pro takové nesběrače, jako jsem já.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30 minut
Masu ještě dodáme vůni drceného rozmarýnu, které zase kuřecí maso posune o level výš. Až se chutě spojí s houbami bude to dokonalé. A svoji roli tu má také tymián.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30 minut
Masu ještě dodáme vůni drceného rozmarýnu, které zase kuřecí maso posune o level výš. Až se chutě spojí s houbami bude to dokonalé. A svoji roli tu má také tymián.
Kuřecí prsa v houbové omáčce | Nejen pro zahřátí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Prsa omyjeme a osušíme. Podélně je rozřízneme na plocho...
  2. ... a naklepeme. Jemně, žádné mlácení, protože pak vám zbydou jen cucky, když to přeženete.
  3. Plátky kuřete potřeme olivovým olejem s nadrceným rozmarýnem.
  4. Zabalíme do alobalu a necháme v chladu tak 20 minut odležet.
  5. Připravíme si zeleninový vývar.
  6. Houby nakrájíme na plátky.
  7. Cibuli nakrájíme nadrobno
  8. Na rozpuštěném másle s trochou olivového oleje zpěníme cibuli se špetkou tymiánu.
  9. Podlijeme vínem a necháme alkohol odpařit.
  10. Smetanu smícháme s hladkou moukou.
  11. Dobře prošleháme.
  12. Do cibulového základu přidáme houby a orestujeme.
  13. Přilejeme vývar a podusíme tak 5 minut.
  14. Přilejeme smetanu s moukou...
  15. ... a povaříme tak 15 minut.
  16. Prsa osolíme a opepříme.
  17. Na olivovém oleji s trochou másla opečeme kuřecí prsa.
  18. Z obou stran dozlatova.
  19. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Tip:

Variantou je, že prsa necháme vcelku a po opečení je teprve nakrájíme na plátky, takže krok 1 bude bez krájení na plocho vypustíme. Po opečení maso nakrájíme na plátky.

Marocké kuře s harissou, olivami a citronem | Výlet do neznáma na Střední východ i západní Afriku

Jo, zadařilo se  ukořistit harissu, už jsem se o tom v jednom receptu zmiňoval, nastartoval mě Máj, tedy MY, tedy Tesco. V máji hříšná výzva! A budeme vesele cestovat po světě. Inspirací mi byla jeruzalémská blogerka s receptem nazvaným Marocké kuře s (nakládaným) citronem, zelenými olivami a harissou. S tím citronem přišla rada, že pokud nemáte po ruce biocitron, tedy chemicky neošetřovaný, pak je dobré ho deset minut povařit ve vodě, abychom se zbavili látek ošetřujících kůru a vosku. No, po zkoušce z citronu byla jakási žoužel, nedal se ani krájet na plátky. Takže se bez tého rady musíme obejít. A sáhneme prostě po citronu.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Je to vlastně jídlo v jednom hrnci. Alchymie spočívá ve směsi koření, kde nás možná překvapí skořice a med.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 12 minut
Doba vaření
42 minut
Je to vlastně jídlo v jednom hrnci. Alchymie spočívá ve směsi koření, kde nás možná překvapí skořice a med.
Marocké kuře s harissou, olivami a citronem | Výlet do neznáma na Střední východ i západní Afriku
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno, co potřebujeme.
    Připravíme si vše, co potřebujeme.
  2. Smícháme všechno koření a přidáme sůl.
    Smícháme koření
  3. Kuřecí prsa posypeme směsí koření a propasírujeme prsty do masa.
    Kořeníme.
  4. V kastrolu rozehřejeme olej a na střední teplotě opečeme kořeněná prsa, asi 6 minut z každé strany. Opečená prsa dáme stranou.
    Opečená prsa odložíme.
  5. Do kastrolu po pečení kuřete dáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme asi 5 minut, aby zesklovatěla. Přidáme nadrobno nasekaný nebo prolisovaný česnek a zázvor. Promícháme a necháme zpěnit několik minut.
  6. Nasekáme si petrželku a mátu. Decentně s tou mátou, pokud se trochu bojíte. Ale nemusíte mít obavy, všechny chutě se nakonec propojí.
    Bylinky.
  7. Přidáme trochu vývaru, med, na plátky nakrájený citron, olivy a harissu. Promícháme a dolijeme vývar. Nyní do kastrolu vrátíme opečená kuřecí prsa, snížíme teplotu a zakryjeme. Vaříme 30 minut. V závěru vaření přidáme nasekanou petržel a trochu nasekané máty. Ještě zakryjeme a necháme dojít.
    Dáme do hrnce bylinky.
  8. Podáváme s rýží.
    Přílhou je rýže.

Kuřecí prsa pečená ve slaninovém županu

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Kuřecí prsa jsou trochu oříšek, ale jenom proto, že hodně záleží na tom, aby byla vláčná a ne vysušená. Proto je dobré při pečení povolat spolehlivé pomocníky, kteří maso zjemní. V našem případě jde o anglickou slaninu a pesto. A olej. Používám řepkový, který není tolik aromatický jako slunečnicový.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Kuřecí prsa jsou trochu oříšek, ale jenom proto, že hodně záleží na tom, aby byla vláčná a ne vysušená. Proto je dobré při pečení povolat spolehlivé pomocníky, kteří maso zjemní. V našem případě jde o anglickou slaninu a pesto. A olej. Používám řepkový, který není tolik aromatický jako slunečnicový.
Kuřecí prsa pečená ve slaninovém županu
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Předehřejeme si troubu na 200 °C.
  2. Závitky dáme do zapékací misky a přelijeme olejem.
    Kuřecí prsa naložíme
  3. Pečeme ve spodní části trouby 25 minut. Potom závitky otočíme a pečeme ještě 10 minut. Mezitím si uvaříme brambory v osolné vodě, do které jsme přidali kmín. Připravíme si také šťávu na zalití. Máslo rozpustíme, přidáme trochu oleje z výpeku a rozmícháme lžičku hladké mouky. Zalijeme horkou vodou a za stálého míchání povaříme.
  4. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.