Kuřecí polévka se zastřeným vejcem | Korejská inspirace v české kotlině

Omrknul jsem korejskou kuřecí polévku se zastřeným vejcem a houbami. Shitake jsem zaměnil za žampiony, nemaje kochukaru, což je korejský chilli prášek, sáhl jsem po mletém vločkovém chilli. Obecně mají Korejci dozajista oblibu v peprnějších jídlech a pokud objevím korejský koláč s chilli, nebudu se vůbec divit.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Ostatně korejský recept nabízí variace. Co je voda na můj mlýn. Nemáte rádi shitake, použijte houby, které máte rádi. Nemáte v oblibě chilli, nedávejte ho do polévky. Nesnášíte špenát? Vynechte ho! Takže skoro co ingredience, to možnost volby. Ale zase na druhou stranu, co by to bylo za polévku bez špenátu a chilli? Zkuste to naplno, moc chutná.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Ostatně korejský recept nabízí variace. Co je voda na můj mlýn. Nemáte rádi shitake, použijte houby, které máte rádi. Nemáte v oblibě chilli, nedávejte ho do polévky. Nesnášíte špenát? Vynechte ho! Takže skoro co ingredience, to možnost volby. Ale zase na druhou stranu, co by to bylo za polévku bez špenátu a chilli? Zkuste to naplno, moc chutná.
Kuřecí polévka se zastřeným vejcem | Korejská inspirace v české kotlině
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Vývar přivedeme k varu, přidáme na kousky nakrájený pórek, natrhané vařené kuřecí maso (viz TIP), žampiony nakrájené na plátky a špenát. Povaříme 10 minut.
    Připravte si
  2. Osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli. Opravdu jen špetku, párkrát otočíte mlýnkem s vločkami chilli.
    Zeleninu vaříme
  3. Opatrně rozklepneme vejce a dáme do polévky. Snížíme teplotu a vaříme 3 minuty.
    Vhodíme vejce
  4. Polévku servírujeme do misek nebo na talíře, vždy s jedním vejcem.
    Hotovo. Kuřecí polévka na stole
Tip:

Jak si poradíme s vařeným kuřecím masem? Přivedeme k varu 4 šálky vody a dáme do ní na střední kousky nakrájené kuřecí maso. Jakmile se voda opět začne vařit, necháme 2 minuty a pak odstavíme. Vodu slijeme.

Kuřecí soté s houbami | Variace na kuřecí prsa

Vyvstal mi naráz problém, prý jsou kuřecí prsa suchá a mám si je nechat od cesty nebo dát za klobouk. No, názory mohou být různé, také je pravda, že prsní řízky musíte trochu potrápit v nějaké marinádě nebo jogurtu, případně podmáslí. Ona se poddají. Ale co s prsíčky, když se zvedla kritika? A už není čas je naložit, takže půjdeme trochu jinou cestou.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Takže jsem se uchýlil k malé lsti. Kuřecí prsní řízek ukryji do soté. Ano, malé kousky masa, dušení, to by mohlo pomoci. Trochu jsem se bál, že to dopadne italskou domácností, ale výsledek překvapil natolik, že si mi dostalo pochvaly. No, proč to neříct. Pochutnáte si také!
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Takže jsem se uchýlil k malé lsti. Kuřecí prsní řízek ukryji do soté. Ano, malé kousky masa, dušení, to by mohlo pomoci. Trochu jsem se bál, že to dopadne italskou domácností, ale výsledek překvapil natolik, že si mi dostalo pochvaly. No, proč to neříct. Pochutnáte si také!
Kuřecí soté s houbami | Variace na kuřecí prsa
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme. Tak 4 až 5 minut. Poté dáme slaninu stranou.
    Kuřecí soté, slanina
  2. Kuřecí řízek nakrájíme na kostky, opepříme, osolíme a poprášíme hladkou moukou. Do pánve, ve které jsme restovali slaninu přidáme lžíci oleje a kousek másla. Na tuku opečeme kuřecí maso ze všech stran, asi 10 minut.
  3. K opečenému masu vrátíme slaninu a promícháme. Přidáme nakrájené žampiony a znovu promícháme, necháme chvíli restovat.
  4. Přilijeme trochu bílého vína a povaříme.
  5. Přidáme kuřecí vývar, přivedeme k varu.
    Přidáme vývar.
  6. Snížíme teplotu a necháme probublávat a pak zakryjeme a dusíme asi 25 minut.
    Budeme dusit.
  7. Z kousku másla a dvou lžiček hladké mouky si připravíme jíšku. Zapravíme ji do šťávy a chvíli provaříme. V závěru přidáme trochu smetany na šlehání a nasekanou pažitku.
    Přidáme smetanu.
  8. Podáváme s rýží.
    Podáváme s rýží.

Kuřátko na zelenině s rýží

Pokus o ryché jídlo, který by měl vyjít. A také, přiznávám, vyšel. Jinak by neměl šanci, že vám ho budu doporučovat. Kuřecí prso od řezníka vydá za dvě ze supermarketu, takže uspokojí dva lidi, aniž by měli pocit, že se nenajedli. Trochu vás zdrží marinování, ale protože je maso nakrájené na nudličky, nepotřebuje na to celou noc. Komu nějak vadí sezam, může ho vynechat. To je finální záležitost. Jen se zbavíte o další zajímavou chuť.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
20 minut
Kuřecí maso plus zelenina, to nemá chybu. Až se do toho pustíte, zjistíte, že se bez problémů najedí i čtyři. Neváhejte, tohle je prostě úžasné!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
20 minut
Kuřecí maso plus zelenina, to nemá chybu. Až se do toho pustíte, zjistíte, že se bez problémů najedí i čtyři. Neváhejte, tohle je prostě úžasné!
Kuřátko na zelenině s rýží
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do misky dáme sojovou omáčku, přidáme cukr, škrob, prolisovaný česnek, chilli a nastrouhaný zázvor. Dobře promícháme.
  2. Kuřecí prsní řízek nakrájíme na proužky. Dáme do marinády a necháme vychladit a odležet. Stačí 20 minut.
    Naložíme kuřecí kousky
  3. Do pánve dáme lžíci oleje, který rozpálíme, přidáme nakrájené papriky, brokolici rozdělenou na růžičky, cibulku nakrájenou nadrobno. Restujeme do měkka, asi 5 minut. Dáme stranou a udržujeme v teple.
    Zeleninu podusíme
  4. Do pánve dáme lžíci oleje, který rozpálíme a na něm opečeme kuřecí maso, asi 3 minuty.
    Kuřecí kousky osmahneme
  5. Pak přidáme restovanou zeleninu, jdeště restujeme asi 2 minuty a pak přilijeme marinádu (po částech je to lepší). Přivedeme k varu a necháme mírně vařit 5 až 7 minut. Dochutíme případně solí a pepřem.
    Směs masa a zeleniny
  6. Podáváme s rýží. Na porci rýže navrstvíme směs masa a zeleniny, posypeme sezamovým semínkem. (Pokud chcete výraznější chuť sezamu, stačí ho lehce opražit na suché pánvi.)

Kuřecí špízy s vůní citronu v rajčatové postýlce

Marinovaný kuřecí řízek na středovýchodní způsob, něco jako kebab, takové podobné můžete ochutnat i v Řecku.

Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Přípava není nijak složitá a pokud jste v časové tísni, můžete marinování zkrátit na 15 minut, kdy citronová šťáva zcela pronikne masem. Delší marinování je ovšem daleko lepší. Ostatně, pokud začnete s prvním krokem ráno, moc se nezdržíte a pak už masíčko počká na čas oběda... Chvilku vás ještě zdrží grilování na pánvi, když si budete hlídat teplotu.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Přípava není nijak složitá a pokud jste v časové tísni, můžete marinování zkrátit na 15 minut, kdy citronová šťáva zcela pronikne masem. Delší marinování je ovšem daleko lepší. Ostatně, pokud začnete s prvním krokem ráno, moc se nezdržíte a pak už masíčko počká na čas oběda... Chvilku vás ještě zdrží grilování na pánvi, když si budete hlídat teplotu.
Kuřecí špízy s vůní citronu v rajčatové postýlce
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme 2 lžíce citronové šťávy, 4 prolisované stroužky česneku, 1 lžičku oregana, 1/2 lžičky soli 1/2 lžičky pepře. Přidáme 1 lžíci oleje a dobře promícháme. Kuřecí prsní řízek vložíme do mikrotenového sáčku, přilijeme marinádu. Opatrně promneme, aby se marináda pěkně dostala na celou plochu masa, balíček zajistíme ještě jedním sáčkem. Dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky.
  2. Kuřecí řízek vyjmeme z marinády, tu můžeme rovnou vyhodit, svoji službu udělala. Řížek rozřízneme na kousky a navlékneme na jehly nebo špejle. Grilovací pánev rozehřejeme na vysokou teplotu, přidáme špízy. Teplotu po chvíli zmírníme, aby se špízy pekly, ale nepálily. Grilujeme 6 až 15 minut, špízy průběžně otáčíme.
  3. Smícháme 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžičku prolisovaného česneku, 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky mletého černého pepře. Postupně přidáváme 2 lžíce oleje a mícháme. Petrželku nasekáme, rajčátka nakrájíme a polijeme připraveným dresinkem.
  4. Ochucená rajčátka rozprostřeme na talíři a na ně položíme grilované kuře.