Pečená kuřecí křídla | Zapomeňte na olej!

Tak tu mám něco pro ty, kteří by rádi dobře kořeněná křídla, ale děsí je přepálený olej a tuk vůbec. Zkuste pečená křídla naprosto bez tuku. Jde to?

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Jasně, že to jde, a také se vám povedou. Takže tu máme ještě další plus. Nejen, že ušetříte olej, ale obejdete se bez fritézy. Bez čeho se naopak neobejdete, to je trouba. Sice to trvá hodinku, ale pak máte vlastně docela dietní večeři.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Jasně, že to jde, a také se vám povedou. Takže tu máme ještě další plus. Nejen, že ušetříte olej, ale obejdete se bez fritézy. Bez čeho se naopak neobejdete, to je trouba. Sice to trvá hodinku, ale pak máte vlastně docela dietní večeři.
Pečená kuřecí křídla | Zapomeňte na olej!
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Křídla opereme a zbavíme konců, ty špičky se stejně nedají dobře obírat.
    Odřízneme špičky křídel
  2. Smícháme se škrobem, cukrem a solí všechno koření. Pokud jste si nenamíchali cajunské koření, můžete přidat pepř, chilli, tymián, prostě koření, které máte rádi.
    Mix koření
  3. Křídla ve směsi obalíme.
    Ve směsi obalíme křídla
  4. Na plech vyložený pečicím papírem naskládáme volně křídla, aby měla prostor.
    Dáme na plech s pečicím papírem
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 190 až 200 °C asi hodinu.
    Pečeme
  6. V polovině pečení křídla obrátíme.
    Křídla v polovině pečení obrátíme
  7. Hotovo!
    Hotovo
  8. Můžete podávat s chilli omáčkou nebo oblíbeným dipem.
    Podáváme s chilli omáčkou
Tip:

Kde vzít cajunské koření?
Smíchejte si ho. Návod najdete třeba u receptu na plněná kuřecí prsa v pikantním koření, nebo tady. Smícháte:
2 lžičky granulovaného česneku
2 lžičky černého pepře
1 lžičku bílého pepře
2 lžičky oregana
2 lžičky bazalky
2 lžičky tymiánu
1 lžičku mletého chilli
4 lžičky sladké papriky
2 a 1/2 lžičky soli

A protože obvykle něco zbyde, uschovejte si směs pro příští použití.

A jaký škrob? Můžete použít kukuřičný, případně mix bramborového a kukuřičného, ale i jakýkoli bramborový.

Škrob pro přípravu masitých jídel, směs kukuřičného a bramborového
Škrob pro přípravu masitých jídel, směs kukuřičného a bramborového

...............................................

Šantungská kuřecí křídla | Čínská kuchyně v australsko-českém podání

Znáte Šantung? Je povědomý jako látka, možná, pokud se zajímáte o prehistorii, vám naskočí shantungosaurus, tedy ještěr ze Šantungu, docela obří obyvatel provincie v období pozdní křídy, zájemce o historii nepřekvapí bitva u Šantungu, nebo také bitva  ve Žlutém moři, kdy v srpnu 1904 dostali Rusové v souboji s Japonci o Mandžusko na frak. Japonci si vychutnávali vítězství, Rusové pili  z kalicha hořkosti. Ale my se dáme na jinou ochutnávku. Z kulinářské nabídky čínské provincie, která leží jižněji od Mandžuska, pevnina tu jakýmsi prstem ukazuje do poloviny Korejského poloostrova, nejspíš budete znát šantungské kuře nebo kachnu. Přes Austrálii ke mně zaletěl recept na kuřecí křídla. V položkách je obligátní sójová omáčka a zázvor – a ty také asistují při přípravě křídel. Zaleťme si do kuchyně.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
To jsem se teda zase rozpovídal, takže už stručněji. Jdeme na má oblíbená kuřecí křídla. Musíme chystat i marinádu, jenže tentokrát si na ni křídla počkají, budeme ji totiž potřebovat až v závěru.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
40 minut
To jsem se teda zase rozpovídal, takže už stručněji. Jdeme na má oblíbená kuřecí křídla. Musíme chystat i marinádu, jenže tentokrát si na ni křídla počkají, budeme ji totiž potřebovat až v závěru.
Šantungská kuřecí křídla | Čínská kuchyně v australsko-českém podání
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme sójovou omáčku, ocet, cukr, nasekané chilli papričky a zázvor. Dáme do uzavíratelné skelnice a protřepeme, aby se cukr rozpustil. Pak dáme do ledničky na 2 hodiny vychladit.
    Připravíme marinádu 1
  2. Zatřeseme
  3. Smícháme mouku s pepřem a osolíme. Ve směsi obalíme kuřecí křídla. Přebytečnou mouku oklepeme.
    V mouce obalíme křídla
  4. Ve hlubším rendlíku rozehřejeme olej, v opravdu mocné vrstvě oleje zahřátého na 180 °C smažíme křídla po částech, měla by být zcela ponořená. Smažíme dozlatova, asi 10 minut.
    Smažíme
  5. Dáme hodně oleje
  6. Křídla odkládáme na kuchyňskou papírovou utěrku, aby olej okapal. Když máme všechna hotová, přendáme je do mísy a přelijeme směsí se sójovou omáčkou. Promícháme.
    Osušené dáme do misky
  7. Marinádu přelijeme přes křídla
  8. Podáváme s dipem a dalamánkem nebo bagetkou.
    Podáváme s přílohou

Kuřecí křídla adobo | Marinovaná pečená kuřecí křídla | Verze anghang

Kdepak, nedělám ze sebe světoběžníka, jenom jsem objevil v jednom filipínském kulinářském časopise adobo, tedy něco hodně podobného našemu pojmu marinování. Adobo je slovo Tagalogů, nejpočetnější jazykové skupiny na Filipínách a protože tu léta letoucí měli prsty ve všem Španělé, kteří sem přijeli v časech objevování světa, je to slovo odvozené od španělského adobar, tedy marinování. A slovo anghang lze přeložit ve významu pepřový. Křídla, která si dneska připravíme budou anghang. Pochutnáte si.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Filipínská kuchyně nepatří k těm nejpálivějším v regionu, ale nenechte se mýlit, tato kuřecí křídla jsou dostatečně peprná. A zběsilé odpůrce balsamikového octa mohu tentokrát uklidnit, do jídel adobo patří ocet, ale bílý vinný. Tenhle recept nikde nenajdete, a když, tak určitě jenom podobný, ale tenhle je moje variace na dané téma. Jo, marinovat můžete jenom hodinku, nebo přes noc, což je můj případ.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut + 60 na marinování
Filipínská kuchyně nepatří k těm nejpálivějším v regionu, ale nenechte se mýlit, tato kuřecí křídla jsou dostatečně peprná. A zběsilé odpůrce balsamikového octa mohu tentokrát uklidnit, do jídel adobo patří ocet, ale bílý vinný. Tenhle recept nikde nenajdete, a když, tak určitě jenom podobný, ale tenhle je moje variace na dané téma. Jo, marinovat můžete jenom hodinku, nebo přes noc, což je můj případ.
Kuřecí křídla adobo | Marinovaná pečená kuřecí křídla | Verze anghang
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si marinádu. Smícháme sojovou omáčku, ocet, cukr, celou dávku celého pepře, česnek, nasekané chilli a jalapeňo. Přidáme bobkové listy.
  2. Křídla osolíme a opepříme.
  3. Křídla dáme do mikrotenového sáčku (pozor, ať vám sáček nepropíchnou špičky křídel!), nalijeme na ně marinádu, uzavřeme a protřepeme. Dejte marinádě šanci navštívit všechen povrch křídel. Sáček vložíme do silnějšího a dáme vychladit. Má stačit hodina, ale, jak už jsem říkal, přes noc si chutě s masem víc pohrají.
  4. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  5. Křídla vejmeme z marinády, tu si slejeme do malého kastrůlku, všechny kousky papriček a koření dáme ke křídlům, rozloženým na pečicí papír na plechu. Marinádu přivedeme k varu, přidáme do ní máslo a povaříme, necháme trochu zredukovat.
  6. Křídla dáme do trouby a přepneme na gril. Pozor, křídla by měla být spíše v dolní polovině trouby. Necháme 8 až 10 minut grilovat, pak přepneme na troubu a teplotu 200 °C. Křídla otočíme a pokapeme svařenou marinádou. Po 10 minutách opět otočíme a znovu pokapeme marinádou. Troubu vypneme a necháme křídla dojít.
  7. Podáváme s chlebem nebo bagetou. Můžete dozdobit nasekanou zelenou jarní cibulkou.
    Příloha je cibulka a bagetka

Kuřecí křídla glazovaná | Glazura balsamikovým octem a sojovou omáčkou

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5-10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5-10 minut
Doba vaření
50 minut
Tohle je zvláštní. Kuřecí křídla, která už nepotřebují dip. Můžete ho k nim připravit, ale nakonec zjistíte, že chuť těchto křidélek už nic jiného nepotřebuje. A také si navíc můžete tato křídla připravit na „skleněný“ způsob. Zkuste to.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5-10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5-10 minut
Doba vaření
50 minut
Tohle je zvláštní. Kuřecí křídla, která už nepotřebují dip. Můžete ho k nim připravit, ale nakonec zjistíte, že chuť těchto křidélek už nic jiného nepotřebuje. A také si navíc můžete tato křídla připravit na „skleněný“ způsob. Zkuste to.
Kuřecí křídla glazovaná | Glazura balsamikovým octem a sojovou omáčkou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Křídla vypereme a osušíme. Dáme do misky, osolíme, opepříme a zalijeme olejem. Promícháme, aby olej pokryl povrch křídel. Můžeme nechat chvíli stát.
  2. Troubu předehřejeme na 250 °C. Křídla dáme v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do prostřední části trouby. Pečeme bez obracení asi 35 minut.
  3. Mezitím si připravíme glazuru. Na pánvi se silným dnem povaříme za občasného míchání balsamikový ocet se sojovou omáčkou a cukrem asi 10 až 12 minut, aby se glazura redukovala, v závěru přidáme máslo a odstavíme z tepla. Po rozpuštění másla ještě promícháme. Glazura vám vyjde i na dvojnásobné množství křídel, pokud potřebujete. Připravil jsem ji tak, aby vyšla při pokusu v každém případě.
  4. Pečená křídla vyndáme z trouby, necháme asi minutu stát a pak je předáme do misky. Křídla přelijeme glazurou a dobře promícháme. Po 5 minutách ještě promícháme. Pokud chcete křídla s křupavější „skleněnou“ glazurou, můžete křídla ještě vrátit na plech a do trouby, kde je necháte ještě 5 minut péct.
  5. Podáváme s bagetou nebo toastovým chlebem. Můžete zkusit připravit dip, ale záhy zjistíte, že opravdu je chuť křídel s glazurou tak jedinečná, že již žádný dip není potřeba.
KROK SUN KROK
  1. Křídla pečená na jeden zátah
  2. Můžete podávat s dipem…
  3. …ale záhy zjistíte, že se bez dipu naprosto obejdete