Tak jsem si říkal, že bych mohl zkusit v trojobalu drcené kukuřičné lupínky, jsem to ale hlava děravá, ten už tady mám. Tak jinak. Helemese, co se nabízí. Joshua Bousel přispěl do Serious Eats nápadem, který se mi zalíbil. Po různých zkouškách Josh nakonec dospěl k závěru, že nejchutnější strouhanku si musíte vyrobit. A ve výsledku opekl v troubě na sucho bílý chleba, tedy vlastně toasty, rozmixoval a bylo. Tak jsem to zkusil s bagetou, už ne čerstvou, nakrájel na kolečka a opekl v toastovači. No, je to trošku ekvilibristika, vytahovat opečené plátky pinzetou ze štěrbiny toastovače, ale kýženou surovinu jsem nakonec získal. Pak trochu trápení s pidimixerem a bylo. Něco jako dvakrát pečená strouhanka.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
12minut
Trojobal je klasika, poměrně svižná, pokud si to nezkomplikujete šílenými nápady. A pak už to jde ráz na ráz. Zkuste i tuhle pečenou strouhanku, pochutnáte si.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
12minut
Trojobal je klasika, poměrně svižná, pokud si to nezkomplikujete šílenými nápady. A pak už to jde ráz na ráz. Zkuste i tuhle pečenou strouhanku, pochutnáte si.
PanNan je usměvavá žena z Needville v Texasu, takže tohle bude taková americká čína. Ty české číny jsou asi dost chronicky známé, obsahují obvykle směs zeleniny z nápisem Čínská směs nebo jenom Čína. Víme o co jde. Ač ten pytlík mám, zkusil jsem poněkud jinačí variantu. Za zády s PanNan. A až ochutnáte tuhle dobrotu, zkuste třeba i jinou – čínu s Florentýnou, taky si pochutnáte. S Florentýnou máte hotovo za osm minut, tady si pár minut přidejme, ale rozhodně to stojí za to. Dobrou chuť.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Doba vaření
10minut
Žádná směs z pytlíku (nic proti tomu), ale tentokrát sáhneme po jarní cibulce a česneku. Ještě můžete pustit do hry čerstvý zázvor. Použil jsem sušený, trochu se tak připravuji o ono aroma čerstvého zázvoru, ale chuť zůstává.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Doba vaření
10minut
Žádná směs z pytlíku (nic proti tomu), ale tentokrát sáhneme po jarní cibulce a česneku. Ještě můžete pustit do hry čerstvý zázvor. Použil jsem sušený, trochu se tak připravuji o ono aroma čerstvého zázvoru, ale chuť zůstává.
Prsní řízek nakrájíme na kostky, které obalíme v kukuřičném škrobu.
V pánvi wok rozehřejeme olej, do kterého přidáme sezamový olej. Kuřecí maso opečeme do zlatava. Tak asi 7 minut.
Kuřecí maso vyjmeme z pánve a dáme stranou. Do pánve dáme nadrobno nakrájené jarní cibulky, bílou i zelenou část. Orestujeme a pak přidáme prolisovaný česnek a chilli vločky. Promícháme a restujeme tak 20 sekund.
Mezitím si při opékání kuřecího masa připravíme omáčku. Smícháme ocet, sójovou omáčku a cukr.
Omáčku vlijeme do pánve s cibulkou.
Vrátíme do pánve kuřecí maso.
Přidáme pražené arašídy. Vše dobře promícháme a chvíli povaříme.
Při hledání zajímavých nápadů, co by mohlo být k večeři, jsem narazil na blonďatou blogerku Julii z druhého konce světa, která řeší především bezlepková jídla, ale hlavně jídla, která vám nesežerou moc času. A hele, recept na kuřecí s penne, to by se mohlo hodit. I když jsem už kuřecí kousky s penne tady připravoval, Julia mě nakopla k dalšímu počinu. Ale můžete ochutnat i penne s javořickými párky, nemá také chybu.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Musím improvizovat, jak to ostatně dělám často. Správně by se v měl v receptu objevit sýr asiago, tvrdý italský. A tak jsem zvolil goudu. Na asiago dojde někdy jindy, až navštívím italskou prodejnu.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Musím improvizovat, jak to ostatně dělám často. Správně by se v měl v receptu objevit sýr asiago, tvrdý italský. A tak jsem zvolil goudu. Na asiago dojde někdy jindy, až navštívím italskou prodejnu.
Kuřecí kousky se sušenými rajčaty, špenátem a penne | Stačí jedna pánev
Pokrájená sušená rajčata chvilku orestujeme na olivovém oleji na středním plameni. A přidáme k nim prolisovaný česnek. Promícháme a necháme tak 1 minutu vařit.
Přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa, které dobře osmahneme.
Přidáme papriku a opět orestujeme.
Oslolíme a podle chuti ještě můžeme opepřit.
Kuřecí kousky zalijeme smetanou a přivedeme k varu. Povaříme tak 2 minuty.
Do pánve dáme penne (vodu z těstovin si nechte stranou) a promícháme. Pokud se smetana redukovala, přidáme několik lžic vody z těstovin.
Přidáme strouhaný sýr a mícháme asi půl minuty, než se sýr zcela roztaví.
Přidáme čerstvý špenát a promícháme.
Můžeme ještě přisolit podle chuti. Zakryjeme poklicí a dáme z vařiče.
Mělo to být kuře s harissou, ale někam jsem ji zastrčil, vyplave až nebude potřeba. Ale můžeme si pomoci podobným, takže nastupuje sambal oelek. Oelek je z holandštiny, čte se ulek, v Indonésii, kde Holanďané léta letoucí vládli a vařili, oelek zdomácněl. Harissa (někdy psáno jako harísa) je druh ostré kořenící směsi. Pochází z Tuniska a je oblíbena i v Alžírsku, Maroku a na Blízkém východě. V severní Africe (v zemích Maghrebu) se používá téměř ke všem jídlům. Jako stolní koření se dost podobá indonéskému sambalu. Takže z Afriky do Asie a zase zpátky. A šup s tím do Evropy.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
12minut
Rychlé, až svižné, chutné, to je prostě bašta. Doplňte jogurtem.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
12minut
Rychlé, až svižné, chutné, to je prostě bašta. Doplňte jogurtem.
Rajčata nakrájíme na poloviny, červenou cibuli nadrobno. Přidáme zcezenou cizrnu a promícháme. Osolíme, opepříme a přelijeme šťávou z poloviny citronu.
Kuřecí prsa potřeme z obou stran kořenící směsí sambal oelek, necháme chvilku v chladu odležet, ale není potřeba.
Pokud máte troubu s grilem, nechte rozhřát nejprve troubu na maximum a pak přepněte na gril. Grilovací pánev lehce potřete olejem (nemusí být, ale maso tolik nepřilne k povrchu) a umístěte asi 12 centimetrů pod gril. Grilujeme z každé strany asi 6 minut.
Při servírování dejte na talíř cizrnový salát, na něj položte kuřecí prso a můžete lehce posypat nasekanou petrželkou.
Grilovaná prsa můžete také servírovat se salátem a chlebem.