Na recept na kuřecí kormu jsem narazil tak při brouzdání po internetu a hledání něčeho úplně jiného. Název mě přitáhl, tak jsem si kliknul na Koloniál, kde nabízí recept Tereza z Foodlover. A tak pátrám dál. Kormu připravuje i Jamie Oliver, jede v tom dost lidí. A co to korma je? Wikipedie mi česky nabízí šílené vysvětlení: Jedná se o středověký nápoj keltského původu. Původně se připravoval tak, že do piva byl přidán med a kmín. V dnešní době je možné se s tímto nápojem setkat v tematických středověkých hospodách (tzv. krčmách). Tam bývá často míchán jako směs piva a medoviny. Tak to je možná pravda, ale v tomhle případě jsme vedle. Anglická verze wikipedie je o něčem jiném: Korma (z turecké kavurmy), též hláskovaná kormaa, qorma, khorma, kurma nebo qovurma, je pokrm pocházející z indického subkontinentu. Skládá se z masa nebo zeleniny restované s jogurtem nebo smetanou, vodou nebo vývarem a kořením, vytvoří se hustá omáčka nebo glazura. Tak to už jsme nějak doma. Že jo?
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
35minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
35minut
Doba vaření
20minut
Je to ozvěna Orientu. Svižné jídlo, které potěší duši i chuťové pohárky. Když se do něho pustíte, nebudete litovat. A už je jedno, jestli k přípravě použijete kuřecí prsa nebo stehenní řízky. Trocha chilli vloček a feferonka hází Orient sice do Mexika, ale proč ne?!
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
35minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
35minut
Doba vaření
20minut
Je to ozvěna Orientu. Svižné jídlo, které potěší duši i chuťové pohárky. Když se do něho pustíte, nebudete litovat. A už je jedno, jestli k přípravě použijete kuřecí prsa nebo stehenní řízky. Trocha chilli vloček a feferonka hází Orient sice do Mexika, ale proč ne?!
Jméno tomuhle receptu dala náhoda. A protože si rád hraju, využívám i téhle náhody. Skoro všechny suroviny jsou v jedné barvě – červené. A příště to dotáhnu do dokonalosti, povolám červenou cibuli i červený česnek.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Je to jednoduché, docela rychlé jídlo, záleží na vašich přístrojích, jak jsou dokonalé. Můj vařič to umí vyřešit takhle. Myslím ale, že se zase tolik nebudeme v časech lišit, protože vše chce svůj čas, aby bylo jídlo měkké, kuřecí kousky i zelenina.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Je to jednoduché, docela rychlé jídlo, záleží na vašich přístrojích, jak jsou dokonalé. Můj vařič to umí vyřešit takhle. Myslím ale, že se zase tolik nebudeme v časech lišit, protože vše chce svůj čas, aby bylo jídlo měkké, kuřecí kousky i zelenina.
Červené kuře s torti | Paprika, rajčata i fazole v jedné barvě
Připravíme si vše, co potřebujeme. Nakrájíme nadrobno papriku, rajčata i cubuli. Kuřecí řízky nakrájíme na drobnější kousky, osolíme opepříme a zakápneme olivovým olejem.
Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a osmahneme kuřecí kousky, aby se maso zatáhlo. Když začne zlátnout, vyjmeme u pánve a dáme stranou. Tak 6 minut.
Na pánev přidáme ještě lžíci oleje a osmahneme papriku, aby změkla. Tak asi 2 až 3 minuty.
Přidáme cibuli a promícháme a necháme cibuli zesklovatět, tak 3 minuty. Pak přidáme nahrubo nasekaný česnek. Promícháme a necháme česnek orestovat tak 30 sekund.
Přidáme nakrájená rajčata a promícháme. Povaříme.
Vrátíme do pánve kuřecí kousky.
Zalijeme vývarem.
Zakryjeme a dusíme. Tak 10 minut.
Fazole dobře propláchneme a pak přidáme do pánve.
Dáme vařit osolenou vopdu na těstoviny. Potřebují asi 11 minut.
Promícháme a zakryjeme. Dusíme ještě 6 až 8 minut.
Jo, zase kuře. Ale tentokrát chci něco naprosto původního, třebaže někde určitě číhá recept podobný. No nic, jdeme a zkusíme to. Pokus je vždycky na startu k nějakému objevu, třebaže by to měla být jenom obyčejná večeře.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Porce
2osoby
Jsou dvě cesty, kterými se dát. První je, že si osmahneme kuřecí kousky a necháme vychladnout. Pak smícháme s ostatním. Druhá cesta je ta, kdy vytvoříme salát a pak k němu přidáme ještě teplé kousky kuřete. Obojí by mělo chutnat. Tak kterou se dáme? Druhou, ono po vychlanutí kuřecích kousků se vlastně vracíme k té první. A docela dobré je cesta třetí, o které tu nebyly zatím řeč. To je ta, kdy brambory nenecháte úplně vychlsdnout, takže je salát vlažný.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Porce
2osoby
Jsou dvě cesty, kterými se dát. První je, že si osmahneme kuřecí kousky a necháme vychladnout. Pak smícháme s ostatním. Druhá cesta je ta, kdy vytvoříme salát a pak k němu přidáme ještě teplé kousky kuřete. Obojí by mělo chutnat. Tak kterou se dáme? Druhou, ono po vychlanutí kuřecích kousků se vlastně vracíme k té první. A docela dobré je cesta třetí, o které tu nebyly zatím řeč. To je ta, kdy brambory nenecháte úplně vychlsdnout, takže je salát vlažný.
Kuřecí kousky s tatarským bramborovým salátem | Experiment v kuchyni
Brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Oloupeme a rozkrájíme na čtvrtiny (ano, jsou to malé brambory!). Uvaříme vejce natvrdo. Cibuli nakrájíme nadrobno.
Kuřecí řízky nakrájíme na menší kousky, proužky, jak chcete. Osolíme, opepříme a osmahneme na oleji s máslem, opékáme asi 5 minut.
Smícháme brambory s cibulí a nadrobno nakrájenými rajčaty.
Tak jsem neměl na vaření najednou čas. Pozdě z práce, co tedy podniknout. Jasně, rychlovku. Takže maximum 20 minut, no s rezervou 30, ale víc ne. A vyšlo to!
Kuřecí maso nakrájíme na kostky nebo kousky tomu odpovídající. Osolíme a opepříme. Opečeme na oleji, aby masové kousky chytily zlatavější barvu. Pak přidáme nadrobno nakrájenou šalotku. Lehce cibulku osmahneme.
Přidáme na proužky nakrájenou papriku a fazolky. Promícháme.
Po chvíli přidáme také klíčky mungo. Zakryjeme a asi tak 5 minut podusíme.
Přidáme lžíci tmavé sojové omáčky a také kuřecí vývar. Dobře promícháme.
Zakryjeme a opět dusíme tak 3 minuty. Mezitím rozmícháme kukuřičný škrob ve vodě a vmícháme do směsi. Povaříme tak 2 až 3 minuty. Přidáme ještě mléko, znovu promícháme a chvilku povaříme.