Kuřecí prsa s červenou řepou

Červenou řepu mám rád. Takové ty kostičky v nálevu, to je chutná záležitost. Už jsem si několikrát koupil tu červenou řepu, kterou se nikdo neodváží prodávat nablýskanou, nechávají ji jejímu osudu. Moc příznivců nemá a myslím, že to není fér. Tentokrát jsem se do ní pustil. Bod jedna, vaříme. Ale jak? Vaříme ji v osolené vodě, do které přidáme kmín a vaříme ji 40 až 50 minut. Pak teprve oloupeme. A můžeme přikročit k vaření.

Hlasů: 4
Hodnocení: 3.75
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Máte chuť na pečené kuře s červenou řepou, bramborami, šalotkou a mrkví v balsamikovém glazé s tymiánem? Není to nic složitého.
Hlasů: 4
Hodnocení: 3.75
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2 osoby
Porce
2 osoby
Máte chuť na pečené kuře s červenou řepou, bramborami, šalotkou a mrkví v balsamikovém glazé s tymiánem? Není to nic složitého.
Kuřecí prsa s červenou řepou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
  2. Smícháme červenou řepu, brambory, mrkev, šalotku a česnek. Vše dáme do zapékací misky nebo pekáčku. Jemně posolíme a opepříme. Decentně!
  3. Do 2 lžic olejem dáme sušený tymián a balsamikový ocet, pořádně promícháme. Směs nalijeme na zeleninu. Dáme do touby a pečeme 20 minut.
  4. Mezitím naklepeme kuřecí řízky, osolíme a opepříme.
  5. Rozehřejeme lžíci oleje na pánvi a kuřecí řízky osmahneme, tak 5 minut z každé strany. Sami uvidíte, jestli je maso opečené. Pánev si dáme stranou, bude ještě potřeba.
  6. Jakmile je zelenina po 20 minutách upečená, položíme navrch kuřecí řízky a vrátíme do trouby a pečeme ještě další asi 20 minut.
  7. Na pánvi, kde jsme pekli maso rozhřejeme kousek másla a pak nalijeme víno a necháme vařit. Můžeme přidat šťávu z pečené zeleniny. Pomůžeme si dřevěnou špachtlí, abychom připečené pozůstatky kuřecího vrátili do hry. Necháme víno redukovat a přilijeme kuřecí vývar podle potřeby. Provaříme a ještě trochu redukujeme.

Voňavé kuře na bylinkách | Rychlá záležitost pro nedočkavé

Čas jsou peníze, tohle slyšíme dost často. A někdy chcete zrychlit nejen kvůli tomu, abyste peníze ušetřili nebo vydělali, prostě někdy máte všeho tak nějak plné kecky a chcete mít jídlo rychlé. Můžete si namazat chleba, ale to nebývá to pravé ořechové pokaždé. V malé kuchyni, kde se příprava jednotlivých částí chodu pere o místo na vařiči, to zrychlení zase není tak evidentní, ale stačí dobrá organizace a jde to také.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Tentokrát se pustíme do kuřete na bylinkách. Je v něm také trocha brandy, ale nemusíte kvůli tomu kupovat celou flašku, postačí jako náhrada plnohodnotný kuřecí vývar.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
20 minut
Tentokrát se pustíme do kuřete na bylinkách. Je v něm také trocha brandy, ale nemusíte kvůli tomu kupovat celou flašku, postačí jako náhrada plnohodnotný kuřecí vývar.
Voňavé kuře na bylinkách | Rychlá záležitost pro nedočkavé
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí stehna zbavíme kůže. Osolíme a opepříme.
  2. Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotě a stehna opečeme z obou stran dozlatova. Je to tak 5 až 8 minut, podle výkonu vašeho vařiče.
  3. Stehna vyjmeme z pánve, dáme stranou a do pánve dáme podélně přepůlené stroužky česneku. Osmahneme a přidáme brandy nebo trochu vývaru. Restujeme asi 2 minuty, aby česnek nezhořkl.
  4. Přidáme čerstvý tymián a rozmarýn a rychle promícháme. Do pánve vrátíme stehna a vše zalijeme kuřecím vývarem. Necháme probublávat asi 8 minut.
  5. Připravíme si rýži, což trvá asi 15 minut.
  6. Stehna servírujeme s rýži, zdobenou petrželkou. Zalijeme šťávou.
Tip:

Pokud často potřebujete kuřecí vývar, je nejlepší si ho připravit dopředu a mít v pohotovosti v lednici.

Když zbavíte stehna kůže, dejte je povařit v malé troše vody, může posloužit jako rychlá náhražka vývaru, třebaže se tomu připravenému nevyrovná.

Stehna můžete před přípravou vykostit, lze také sáhnout rovnou po stehenních řízcích.

Kuře s citronovou vůní

Pokud neholdujete kombinaci sladkého a slaného, zkuste tuhle variantu – slané a kyselé. Hlavní roli hraje citron, takže si jistě umíte představit, jak bude výsledek chutnat.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Zdá se to obtížné, ale není tomu tak. Kuře pečeme na pánvi a pak v troubě. Pokud máte troubu, kam se pánev vejde, není problém. Pokud máte navíc pánev, které trouba nevadí, je to v pohodě. Jinak stačí snadný přesun pečeného masa z pánve do zapékací misky.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Zdá se to obtížné, ale není tomu tak. Kuře pečeme na pánvi a pak v troubě. Pokud máte troubu, kam se pánev vejde, není problém. Pokud máte navíc pánev, které trouba nevadí, je to v pohodě. Jinak stačí snadný přesun pečeného masa z pánve do zapékací misky.
Kuře s citronovou vůní
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Smícháme 1 lžíci olivového oleje, hořčici, citronovou kůru, oregano, tymián a sůl v misce.
  2. Pak směs naneseme na kuřecí stehna. Prsty směs vmasírujeme do stehen. Ono to moc nejde, ale přece jen po chvíli směs na mase ulpí. Necháme chvíli odpočinout.
  3. Ve velké míse spolu rozšleháme kuřecí vývar, citronovou šťávu a citronovou kůru; dáme stranou. Pokud chcete kuře citronem jen lehce ovonět, přidejte šťávu jen z poloviny citronu.
  4. Rozehřejeme olivový olej na pánvi na střední teplotě, kuřecí stehna opečeme dozlatova. Tak asi 6 minut z každé strany. Přidáme kuřecí vývar. Vypneme a necháme chvilku vývar probublat.
  5. Stehna i s vývarem přendáme do zapékací misky (pokud máte pánev, která snese troubu, nemusíte se tímhle mezikrokem obtěžovat) a pečeme při teplotě 150 °C asi 30 minut. Pokud chcete mít stehna víc propečená, stačí ubrat šťávu a ještě nechat v troubě 15 minut. Ale to si hlídejte, aby se maso nevysušilo.
  6. Podáváme s bramborem nebo rýží.

Zeleninová polévka s kuřecím masem, která překvapí | Cuketa vzatá na milost

Tuhle polévku jsem zvolil jako dobrodružství. A varuju, když ji ochutnáte, hodně si ji oblíbíte. Je v ní i cuketa, něco, co zrovna do jídelníčku nezařazuji. Tímto jsem ji vzal na milost. Nastrouhaná na jemné plátky do polévky skvěle zapadne. Efektnější by bylo nakrájet ji na spirály, ale nějak jsem nemohl najít forichtung na ty spirálky. Až se mi přestane schovávat a vykoukne, čapnu po něm a pustím se zase do téhle skvělé polévky.

Hlasů: 2
Hodnocení: 4.5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Ještě větší grády může mít polévka při použití čerstvých bylinek, což také stojí za zkoušku. Každopádně tu máme dvojvariantní polévku, která neskutečně chutná.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4.5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Ještě větší grády může mít polévka při použití čerstvých bylinek, což také stojí za zkoušku. Každopádně tu máme dvojvariantní polévku, která neskutečně chutná.
Zeleninová polévka, která překvapí | Cuketa vzaná na milost
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Lžíci olivového oleje rozehřejeme, kuřecí kostky osolíme, opepříme a opečeme na oleji dozlatova, asi 3 minuty. Můžete přihodit i snítku čerstvého rozmarýnu. Maso po opečení dáme stranou.
  2. Přidáme lžíci oleje a opět rozehřejeme. Nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek orestujeme, necháme zeleninu, aby změkla, asi 4 minuty. Přidáme sušený tymián a sušený rozmarýn i bobkový list, promícháme a vaříme ještě minutu, aby se uvolnila chuť koření.
  3. Přidáme kuřecí vývar, který smícháme s horkou vodou, přivedeme k varu. Cuketu nastrouháme na jemné plátky a dáme do vývaru. Snížíme teplotu a 5 minut povaříme.
  4. Přidáme 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, dochutíme solí a pepřem.
  5. Podáváme s nasekanou petrželkou.