Když jsem přemýšlel, jak se tohle jídlo bude jmenovat v dodatku se mi spojily dvě myšlenky. Jedna na dceru kamarádky, ano to je ta Luisa a na Lousianu, kde jsem v životě nebyl, ale míchám si cajunské koření, což k Louisianě patří pelikán nebo magnolie. Magnolii růžovou i bílou mám na zahradě, pelikána nepěstuju ani nevařím. Ale míchám si onu skvělou cajunskou kořenící směs. Luise by takové jídlo mohlo chutnat, že jo, Terezo. Jenom bych pro malou vynechal cajunské koření, aby nám nezdivočela. Jestli mě zase někdo napadne, že nechápe proč se Květákové karbanátky se sýrem jmenují Květákové karbanátky se sýrem, tak už fakt nevím, sorry. Jo, a pokud budete strouhat jadel, tak si dávejte bacha na prsty, jinak si přistrouháte i kus ruky. Nepředpokládám, že byste nebyli obezřetní, ale vím své.
Hlasů: 4
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Je to taková mňamka pro vegetariány, ale pochutnají si i masožravci, když na chvilku zapomenou na flákotu.
Hlasů: 4
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Je to taková mňamka pro vegetariány, ale pochutnají si i masožravci, když na chvilku zapomenou na flákotu.
Květákové karbanátky se sýrem | Luisina chuťovka z Louisiany
To je tak, a už to znáte, že se sejdou ingredience, které nějak zbývají a pak vyvstane otázka, co s nimi. Už jsem to tu zmiňoval několikrát: vrátíme je do oběhu! Inspitrací mi bude tentokrát Dawn Perry ze stránky Skutečné jednoduché. A ono to je.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
30minut
Obvykle stačí něco přidat, a máte fungl nové jídlo. V našem případě si na talíři zahraje klasické volské oko.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
30minut
Obvykle stačí něco přidat, a máte fungl nové jídlo. V našem případě si na talíři zahraje klasické volské oko.
Květák se šunkou a volským okem | Skládačka k pochutnání
Zahřejeme pánev na střední teplotu a rozehřejeme olej. Přidáme květák, rozebraný a nakrájený na růžičky, nadrobno nakrájenou cibuli, zmírníme teplotu a opékáme asi 12 minut.
Přidáme šunku nakrájenou na kostičky, papriku, italské bylinky, sůl a pepř a vaříme na mírném ohni 6 až 8 minut.
Na rozehřátém oleji si uděláme volská oka.
Směs květáku a šunky dáme na talíř, přidáme volské oko a dozdobíme nasekanou petrželkou.
Tip:
Zkuste také třeba květákovou pakoru, skvělé a vlastně dost jednoduché.
Jak tak dumám, co by tak mohlo být ještě z květáku, abychom se nenudili, ale, hlavně, abychom si pochutnali, padla volba na variantu bramborové kaše. Tentokrát ale zapomene na brambory a sáhneme po květáku.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
8minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
8minut
Doba vaření
20minut
Zkuste kaši, která je rovnocennou alternativou bramborové kaše. Ochutnejte a uvidíte, že ji nebudete dělat jenom jednou.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
8minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
8minut
Doba vaření
20minut
Zkuste kaši, která je rovnocennou alternativou bramborové kaše. Ochutnejte a uvidíte, že ji nebudete dělat jenom jednou.
Jasná zpráva zásobám: Všechno musí pryč! Ale tohle není žádný výprodej, to je jenom likvidace zbylé zeleniny. No, likvidace zní dost děsivě, ale je škoda nechat všechno ladem a pak vyhodit. Vše spotřebujeme pěkně beze zbytku. Takže tu máme kedlubnu, pálivé papriky, kousek květáku, jarní cibulku a mrkev. Od každého trochu, zbylo z minulých experimentů vaření. A ještě k tomu vývar z uzeného masa.
Hlasů: 1
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
35minut
A ještě jedna podstatná věc. Nejspíš bych jinak sáhl po vývaru, který mám v zásobě. Zeleninovém nebo i kuřecím. Jenom mi připadalo škoda vylít ten vývar z uzeného masa, které si zahraje v jiném jídle. Upozornění: tahle polévka je fakt ostrá, takže divoká je označení, které jí sedí příhodně. Její divokost můžete zmírnit náhradou části pálivé papriky nepálivou. Pokud trochu váháte i tak, můžete polévku podávat s bagetku. Vegetariáni si pomohou zeleninovým vývarem a budou ignorovat klobásu, i tak si pochutnají.
Hlasů: 1
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
35minut
A ještě jedna podstatná věc. Nejspíš bych jinak sáhl po vývaru, který mám v zásobě. Zeleninovém nebo i kuřecím. Jenom mi připadalo škoda vylít ten vývar z uzeného masa, které si zahraje v jiném jídle. Upozornění: tahle polévka je fakt ostrá, takže divoká je označení, které jí sedí příhodně. Její divokost můžete zmírnit náhradou části pálivé papriky nepálivou. Pokud trochu váháte i tak, můžete polévku podávat s bagetku. Vegetariáni si pomohou zeleninovým vývarem a budou ignorovat klobásu, i tak si pochutnají.
Kedlubnu nakrájíme na malé špalíčky, mrkev nadrobno, papriky zbavené semen nakrájíme na jemná kolečka, cibulky jarní cibulky nakrájíme napříč na jemné plátky.
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, orestujeme cibulku a přidáme kedlubnu, mrkev a papriky, orestujeme, přidáme ještě mleté chilli vločky a zalijeme trochou vývaru. Zakryjeme a dusíme asi 15 minut, aby zelenina změkla.
Přendáme zeleninu do kastrolu, přidáme asi 2 šálky vývaru, opepříme, přivedeme k varu a pak na mírném ohni dusíme zakryté asi 20 minut.
Vývar z uzeného masa (vařil jsem na mírném ohni 30 minut) měl v sobě bobkový list a kuličky pepře a nového koření. Protože uzené maso je solené, v receptu už sůl chybí.
Na lžíci oleje opečeme na kolečka nakrájenou klobásu.
Květák rozebereme na růžičky a blanšírujeme. Stačí 3 až 5 minut povařit v osolené vodě.
Polovinu dušené zeleniny i s částí vývaru rozmixujeme tyčovým mixerem na pyré.
K dušené zelenině nalijeme pyré a chvilku povaříme. Podle konzistence můžeme ještě přidat trochu vývaru.
Přidáme blanšírovaný květák.
Přidáme opečenou klobásu, zakryjeme a necháme dojít.