Kuřecí stehna na zelí s bramborami | Variace na stejné téma

Ano, kuře na zelí už jsme chystali a bylo skvělé. Tentokrát jsem si usmyslel, že bude jiné, mírná obměna jídlu může také prospět.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 porce 6 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 porce 6 minut
Doba vaření
40 minut
Pálivou papriku zaměníme sladkou, změníme trochu technologii a vlastně i trochu ušetříme čas. Krom toho je to verze pro střední jedlíky. Pokud vaříte pro větší, pak jenom upravíte vstupní suroviny – kuře ve větší podobě. Třeba celá stehna. Jen přizpůsobíme velikost zapékací misky nebo použijeme pekáček.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 porce 6 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 porce 6 minut
Doba vaření
40 minut
Pálivou papriku zaměníme sladkou, změníme trochu technologii a vlastně i trochu ušetříme čas. Krom toho je to verze pro střední jedlíky. Pokud vaříte pro větší, pak jenom upravíte vstupní suroviny – kuře ve větší podobě. Třeba celá stehna. Jen přizpůsobíme velikost zapékací misky nebo použijeme pekáček.
Kuřecí stehna na zelí s bramborami | Variace na stejné téma
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do zapékací misky rozložíme kysané zelí, jemně osolíme a pokmínujeme. Na zelí položíme horní kuřecí stehna, která trošku osolíme, mírně popepříme a posypeme sladkou paprikou.
  2. Ke kuřeti přidáme na větší kousky nakrájenou anglickou slaninu, tak, aby byla nejblíže masu a přidáme na osminky nakrájené brambory. Poprášíme sladkou paprikou a navrch ještě dáme zelí – už jen lehce, žádnou vrstvu. Podlijeme trochou vody a zakryjeme alobalem.
  3. Dáme do spodní části trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 20 minut. Pak alobal sejmeme, přidáme případně trochu vody a necháme péct odkryté ještě 20 minut.
    Vyndáme z trouby
  4. Při servírování ještě pokapeme nebo mírně polijeme výpekem.
    Kuře na zelí podáváme, přelijeme výpekem
Tip:

Pokud vás láká peprnější varianta, zkuste kuřecí stehna na zelí se zelenou  pálivou paprikou.

Zelný salát | Rozuměj: salát z kysaného zelí pro trpělivé

Přemýšlel jsem, jak užiji zbylé kysané zelí, pokud ho tedy rovnou nesním. Jenomže recept na to, jak jíst zelí, s tím bych tady asi moc neuspěl. Tenhle recept má snad jenom jediný zádrhel. Čekáte dva dny, než se může jíst. Tedy, on je poživatelný okamžitě, ale teprve po odležení v chladu má tu správnou chuť.

Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření Doba nečinnosti
2 minuty 2 dny
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření Doba nečinnosti
2 minuty 2 dny
Kysané zelí je základ, ale přidáme ještě spoustu jiných ingrediencí, což přiznávám nápad jenom stvrdilo, protože jde veskrze o takové, které mi nějak zbyly z předchozího vaření. Vařit pro dva je někdy svízel, ne všechno co vybalíte, spotřebujete. A pokud ano, výsledek nemusí být zrovna skvělý. Každé jídlo chce prostě své, to víme, že jo?!
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření Doba nečinnosti
2 minuty 2 dny
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření Doba nečinnosti
2 minuty 2 dny
Kysané zelí je základ, ale přidáme ještě spoustu jiných ingrediencí, což přiznávám nápad jenom stvrdilo, protože jde veskrze o takové, které mi nějak zbyly z předchozího vaření. Vařit pro dva je někdy svízel, ne všechno co vybalíte, spotřebujete. A pokud ano, výsledek nemusí být zrovna skvělý. Každé jídlo chce prostě své, to víme, že jo?!
Zelný salát | Rozuměj: salát z kysaného zelí pro trpělivé
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Podáváme
  2. Připravíme si vše, co potřebujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, stejně tak řapíkatý celer, papričky jalapeňo i papriku a mrkev.
    Vše, co potřebujeme
  3. Smícháme všechno s kysaným zelím.
  4. Cukr, olej a ocet v kastrůlku smícháme a přivedeme k varu. Přidáme celozrnnou hořčici a odstavíme, aby směs vychladla.
    Připravíme zálivku
  5. Směsí s hořčicí přelijeme salátový základ, promícháme a v uzavřené nádobě dáme na 2 dny do ledničky vychladit.
    Salát smícháme
  6. A pak se do salátu můžeme s chutí pustit.
    Podáváme

Špekáčky se zelím na pivu | Rychlá jízda k večeři

Špekáčky začínají být zajímavé, zase se do nich vrátilo maso. Alespoň do některých, které spíše koupíte u řezníka.  Můžeme vyrazit za humna, ulomit patřičný klacek, nařezat a na ohýnku opékat na ježka. Jenže, kde dneska máte humna. A také, ono to s tím ohýnkem v přírodě to není nijak jednoduché. Na balkoně tohle provozovat nedoporučuju, snad na zahrádce, máte-li. Ale můžeme si špekáčky připravit i jinak, sice bez ohýnku.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
23 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
23 minut
Jednoduché jídlo v jedné pánvi, máte hotovo za dvacet minut. Tak jo, suma sumárum, večeře může být na stole do půl hodiny. No, nekupte to.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
23 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
23 minut
Jednoduché jídlo v jedné pánvi, máte hotovo za dvacet minut. Tak jo, suma sumárum, večeře může být na stole do půl hodiny. No, nekupte to.
Špekáčky se zelím na pivu | Rychlá jízda k večeři
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravte si vše, co potřebujete.
    Vše si připravíme
  2. Nakrájíme špekáčky na kolečka a brambory na kostičky.
    Nakrájíme
  3. Rozehřejeme si olej a na střední teplotě opečeme špekáčky z obou stran. Teplotu volte střední, nechceme mít přece cosi, co připomíná dřevěné uhlí. Stačit by měly asi 3 minuty. Dobře opečené špekáčky vyndáme z pánve a dáme stranou.
    Opečeme špekáčky
  4. Do pánve, kde byly ještě před chvilkou špekáčky, dáme brambory a opékáme je dozlatova.
    Brambory také opečeme
  5. Přilijeme do opečených brambor pivo.
    Přidáme pivo
  6. Přidáme ještě zelí a vše promícháme.
    Zelí také přidáme
  7. Nezapomeňte přidat také celozrnnou hořčici. Záleží na vás, zda jenom jednu lžičku nebo dvě. Dobře promícháme a vaříme na střední teplotě asi 2 minuty.
    Přidáme hořčici
  8. Pánev zakryjeme a ještě podusíme asi 3 minuty.
    Podusíme
  9. Vrátíme do pánve špekáčky, promícháme a vaříme ještě asi 10 minut.
    Přidáme špekáčky
  10. Ve finále posypeme nasekanou petrželkou, promícháme a necháme chvilu na vypnutém vařiči dojít.
    Přidáme petrželku
Tip:

Pokud zrovna nemáte nebo nechcete špekáčky, můžete je zaměnit s libovolnou klobásou nebo i točeným salámem.

Placičky z kysaného zelí, sýra a pikantních klobásek

Bramboráčky nebo placičky trochu jinačí? Zkusme to druhé. Na bramboráky z kysaného zelí a uzeného už tady recept mám. Takže je na čase jít kousek dál.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Proč byste nemohli zkusit třeba právě takovou snadnou večeři?
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
30 minut
Proč byste nemohli zkusit třeba právě takovou snadnou večeři?
Placičky z kysaného zelí, sýra a pikantních klobásek
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do mísy dáme hladkou mouku s trochou kypřícího prášku, vejce a podmáslí a vše promícháme do jednolité hmoty.
  2. Přidáme nastrouhaný sýr, kysané zelí nasekané na menší kousky, klobásku nakrájenou na drobné kousky, nasekanou petrželku a pažitku. Vše důkladně promícháme.
  3. Pečeme na troše oleje v lívanečníku nebo na pánvičce na středním ohni asi 6 minut, v polovině otočíme.
  4. Placičky posypeme drceným pepřem a podáváme s rajčatovým chutney.
    Servírujeme pepřem
Tip:

K placičkám si připtavte chutnou záležitost – tomatové chutney.