Kdo si pamatuje lečo ze školní jídelny kdysi před léty, možná se mírně ošije. Jenomže tam nebyla a ani nemohla být o nějakém pivu řeč. Každopádně i já mám smíšené pocity z oné hmoty, kterou nás krmili. Teď smícháme ingredience tak, aby vznikly pocity libé. Recept časopisu Food & Wine nepomíjí alkohol v jídle, takže není na indexu ani pivo. Pojďme si to vyzkoušet. Maďar by nám lečo přiblížil asi takhle: A lecsó (szlovákul lečo, németül letscho, lengyelül leczo, oroszul лечо) a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár a lecsó balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Nerozumíte vlastně ani slovo, jako já? Maďarsky fakt nic, rozumím slovenskému leču, německé verzi i té ruské. On si s tím neporadí moc ani překladač Googlu, nabízí slovo ratatouille. No, profíci.
Potřebujete: |
- 250 g maďarského točeného salámu
- 80 g anglické slaniny
- 1 žlutou papriku
- 1 zelenou pálivou papriku
- 1 větší cibuli je-li sladká, lepší
- 4 stroužky česneku
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 1 a 1/2 lžičky sladké papriky
- hrst cherry rajčat hrubě nakrájíme
- 1 šálek ležáku
- 1 bobkový list
- sůl
- pepř
- Připravíme si všechno, co potřebujeme.
- Slaninu nakrájíme na proužky a dáme do kastrolu na mírné teplotě opéci. Tady si můžeme pomoct i několika kousky špeku, aby se pěkně slanina opékala. Restujeme asi 8 minut, až budou kousky slaniny opečené dohněda.
- Nakrájíme si zeleninu. Cibuli na kolečka, stejně tak papriky.
- Do opečené slaniny přidáme kroužky cibule a opékáme asi 5 minut, aby zezlátla. Teplotu mírně zvýšíme.
- Vmícháme nakrájené papriky a přidáme nasekaný česnek. Přikryjeme a občas promícháme. Stačí asi 5 až 6 minut, aby papriky změkly.
- Nakrájíme salám na kolečka a rajčátka na menší kousky.
- Přidáme k paprikám točený salám, vločky chilli a sladkou papriku. Promícháme a vaříme 2 minuty.
- Do kastrolu nyní přidáme nakrájená rajčátka, promícháme a necháme na mírném ohni vařit asi 5 minut.
- Přilijeme pivo a přidáme bobkový list. Zvýšíme teplotu, aby se směs začala opravdu vařit. Necháme ji pár minut bublat, aby se pivo redukovalo, a pak přikryjeme pokličkou a zmírníme teplotu.
- Vaříme zakryté na mírném ohni 15 minut. V závěru pak osolíme a opepříme.
- Podáváme s chlebem, opečeným chlebem nebo bagetkou.