Když jsem hledal správnou surovinu na skotské vejce, zvolil jsem bílou klobásu (ne tu vinnou, jak si to mnozí pletou), ale ve hře byly ještě taliáni. Nebo taliány. Ty jsem vlastně nikdy nezkoušel ani jako takové. A přitom je to místní vynález, dokonce pražský! Takže teď je čas ověřit, jak chutnají, když z nich uděláme naprosto jiné jídlo. Což takhle je zkusit nadívat do paprik? To se přece dělává, jen náplň paprik je různá. Také tu mám plněné papriky a ještě jedny, takže můžete porovnávat.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
45minut
Taliány jsou vařené, ne uzené, takže se blíží spíše oněm bílým klobásám. Přílohou může být rýže natural nebo klasická bílá. Pro delikátní jazýčky doporučuji taliány spíše rozemlít na jemnější hmotu, i když větší kousky, které vzniknou pouhým rozmělněním v prstech, jsou také dobré.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
45minut
Taliány jsou vařené, ne uzené, takže se blíží spíše oněm bílým klobásám. Přílohou může být rýže natural nebo klasická bílá. Pro delikátní jazýčky doporučuji taliány spíše rozemlít na jemnější hmotu, i když větší kousky, které vzniknou pouhým rozmělněním v prstech, jsou také dobré.
Připravíme si vše, co potřebujeme. Na fotce je i mozzarrela, ale nemusíte ji použít, třeba sáhněte po jiném sýru, kterým v závěru pečení posypete odkryté papriky.
Paprikám uřízneme vršky, odstraníme semeníky i membrány.
Zahřejeme větší množství vody, osolíme a když přijde voda k varu, vložíme papriky. Vaříme asi 2 minuty. Pak vyjmeme a necháme okapat.
Začneme připravovat náplň do paprik. Taliány zbavíme střívka a rozmělníme. Můžete v ruce, případně můžet ještě více rozsekat v robotu na jemnější hmotu nebo rozemlít. Já použil jenom ruce.
Nakrájíme cibuli a žampiony na drobno. Česnek nasekáme. Přimícháme k masu.
Přidáme vejce a 2 lžičky kapar.
Opepříme.
Osolíme.
Přidáme majoránku.
Vše dobře promícháme. Opět můžeme pracovat rukama nebo nasadíme dostupnou techniku. Šlehač není si nejoptimálnější, metly by posloužily jistě lépe. Každopádně si hlídáme, aby se při šlehání nerozprskla hmota po kuchyni. Buď máme misku s otvorem (dobrá vychytávka) nebo vršek mísy chráníme třeba rukou.
Začneme připravovat omáčku. Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.
Přidáme bobkové listy a nové koření.
Přidáme rajčatové pyré a nakrájené rajče – rajče podélně rozčtvrtíme a pak napříč nakrájíme na jemnější plátky. Promícháme a vaříme asi tak 3 minuty.
Přilijeme zeleninový vývar. Pokud je konzistence omáčky moc hustá, přidáme ještě trochu horké vody. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. V závěru přidáme trochu cukru, lžičku limetkové šťávy a dosolíme podle chuti.
Jdeme na plnění. Troubu máme předehřátou na 200 °C, pokud ne, zapněte ji.
Papriky naplníme masovou směsí, jak je vidět každá paprika pojme tak 100 g taliánu, tudíž 300 g vyšlo na 3 papriky. Zapékací misku vymažeme máslem a do ní postavíme naplněné papriky.
Rajčatovou omáčku přelijeme přes papriky.
Překryjeme papriky jejich vršky.
Misku překryjeme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 15 minut.
Pak alobal sundáme a pečeme ještě 20 minut. Pokud zvolíme sýr (mozzarrelu či jiný), nastrouháme na papriky v závěru pečení.
Podáváme s rýží natural.
Nebo s klasickou bílou rýží, dozdobíme patrželkou.
Tip:
Cože, taliány?
Na stránkách rozhlasu jsem našel příběh, který je zajímavý. Koncem 19. století se v Praze usadil uzenář Uggé. Říkalo se, že je Talián. V Rybné ulici na Starém Městě začal vyrábět nový druh zboží, zvláštně kořeněného. Nebylo uzené, ale jen vařené a nemělo jméno. Zákazníci vymysleli hned dva názvy: „užovky“ a „taliány“. Druhý název přetrval dodnes.A umíte s ima zacházet? Když si taliána koupíte, doma si ho připravte takto – ohřívejte ho stejně jako párky, jen delší dobu, asi 30 minut. Voda by měla jen mírně probublávat. Pak taliána z vody vylovte, svlékněte ho ze střívka, položte na talíř a konzumujte s křenem, hořčicí, čerstvým chlebem a dobrým pivem. Taliány vyrábějí z okořeněné vepřové plece a osolené, okořeněné a odleželé kýty. Dřív se vyráběly z hovězího masa.
Vyrážíme na mírně exotický výlet, kde potkáme kuřecí maso s příchutí karamelu a rychle naloženou okurkou. Pro ty, kterým sladké maso nevadí. No, není ho tam zase tolik. Ochutnejte.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
50minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
50minut
Doba vaření
20minut
Trochu dlouhá doba na přípravu? Ono to není nijak pracné, jen větší část času budeme čekat na chladnutí naložených okurek. Ale ta si koneckonců můžeme předpřipravit. A pamatujte, že je dobré vařit rýži tak v čase, abychom skončili souběžně s masem. Nemusíme potom čekat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
50minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
50minut
Doba vaření
20minut
Trochu dlouhá doba na přípravu? Ono to není nijak pracné, jen větší část času budeme čekat na chladnutí naložených okurek. Ale ta si koneckonců můžeme předpřipravit. A pamatujte, že je dobré vařit rýži tak v čase, abychom skončili souběžně s masem. Nemusíme potom čekat.
Karamelové kuře s nakládanou okurkou | Porce z kuřecí farmy v exotickém hávu
Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na nudličky, červenou cibuli na kolečka a česnek na jemné plátky.
Připravíme si okurku. Smícháme ocet, cukr a vodu. Na mírnějším ohni vaříme za stálého míchání asi 3 minuty, aby se cukr rozpustil. Vmícháme cibulku a nakrájenou okurku a necháme vše vychladnout.
Dáme si vařit rýži. Šálek rýže na 2 a půl šálku do vařící osolené vody. Pod pokličkou vaříme na mírném ohni 14 až 16 minut.
V pánvi wok zahřejeme olej, přidáme nakrájené maso a za stálého míchání opečeme. Aby se maso nejen zatáhlo, ale i opeklo. Tak asi 8 až 10 minut. Opečené maso dáme stranou.
Do pánve nyní dáme nakrájenou cibuli a restujeme, aby změkla.
Přidáme nakrájený česnek a vaříme ještě minutu.
Vrátíme do pánve maso, přidáme sojovou omáčku a povaříme zakryté na středním ohni asi 3 minuty.
Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme tak 2 minuty, přidáme rybí omáčku a limetkovou šťávu. Mícháme a vaříme tak 2 minuty, aby omáčka zhoustla.
Chtěl jsem do názvu použít slovo kuřátko, ale pak mi to připadlo trošku mimo mísu. Tohle kuře je totiž docela ostrý týpek.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Exotické jídlo, které si teď připravíme je docela svižné. Od rozhodnutí do finále to trvá jen pár minut. Bratru čtvrthodinku a s přípravou pětadvacet mimut. Fígl je v čerstvém zázvoru a koriandru. A jestli po ruce zrovna nemáte limetku, můžete sáhnout po citronu. Ten je trošku brutálnější, ale to zas tak moc nevadí.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Exotické jídlo, které si teď připravíme je docela svižné. Od rozhodnutí do finále to trvá jen pár minut. Bratru čtvrthodinku a s přípravou pětadvacet mimut. Fígl je v čerstvém zázvoru a koriandru. A jestli po ruce zrovna nemáte limetku, můžete sáhnout po citronu. Ten je trošku brutálnější, ale to zas tak moc nevadí.
Zkusili jste letní osvěžení ze žlutého melounu s tequilou? Pak se klidně pusťte do melounové limonády z červeného melounu, tentokrát s vodkou. I tady je alkohol volitelnou ingrediencí. Kdo nesmí, nepije, na vodku může klidně zapomenout. Receptu to nijak neublíží. Ale chcete-li fejvr [piš favor], vodku si neodpouštějte.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Pokud se úplně vyhýbáte alkoholu, zaměňte i cider za jablečnou šťávu. Cider totiž má obsah alkoholu 4,5 %.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Pokud se úplně vyhýbáte alkoholu, zaměňte i cider za jablečnou šťávu. Cider totiž má obsah alkoholu 4,5 %.
Ledová limonáda z červeného melounu | Vivat aestat čili Ať žije léto! v2.0