Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem

Neopakuji se, mírně se jen vracím k tématu rolád, masových rolád, aby bylo jasné. Cukrářské mi nějak nejdou (a nemám k tomu ani odvahu). Takže už tu máme masovou roládupárkovou roládu. Teď pojedeme dál. A podávat můžete třeba se salátem z kysaného zelí.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Rolády nejsou nic divokého, tedy pokud koupíte kvalitní listové těstro, které se neláme. Můžete si ho udělat sami, ale to považuji za vyšší dívčí a proč se s tím trápit, když je normálně v nabídce obchodů. Můžete si ho vyválet z kostky nebo koupit už připravené dokonce na pečicím papíře. Mám zkušenost, že je dobré nechat i tohle rolované těsto aspoň hodinku v pokojové teplotě, jinak se vám bude při rolování lámat a sotva tak tak udržíte roládu pohromadě. Pokud byste ji chtěli kompaktnější a tedy při rolování přitlačit, máte také smůlu. Tak tomu těstu dejte trochu času...
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut
Rolády nejsou nic divokého, tedy pokud koupíte kvalitní listové těstro, které se neláme. Můžete si ho udělat sami, ale to považuji za vyšší dívčí a proč se s tím trápit, když je normálně v nabídce obchodů. Můžete si ho vyválet z kostky nebo koupit už připravené dokonce na pečicím papíře. Mám zkušenost, že je dobré nechat i tohle rolované těsto aspoň hodinku v pokojové teplotě, jinak se vám bude při rolování lámat a sotva tak tak udržíte roládu pohromadě. Pokud byste ji chtěli kompaktnější a tedy při rolování přitlačit, máte také smůlu. Tak tomu těstu dejte trochu času...
Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Maso smícháme s vejci (2), jedno potřebujeme na potření), pepřem a solí. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Smícháme
  2. Přidáme strouhanku, podle uvážení, záleží na hustotě masové směsi.
    Přidáme strouhanku
  3. Prohněteme.
    Prohněteme
  4. Baby špenát dáme do pánve s rozpuštěným máslem.
    Špenát
  5. Krátce orestujeme. Tak 2 minuty.
    Špenát na másle
  6. Připravíme si další potřebné.
    Ingredience
  7. Rozbalíme těsto a poklademe na ně masovou směs.
    Rozprostřeme
  8. Rozprostřeme mortadellu na maso.
    Poklademe mortadellu
  9. Poklademe plátky chedaru.
    poklademe chedar
  10. Přidáme orestovaný špenát.
    Přidáme špenát
  11. Rozšlehaným vejcem potřeme okraje těsta, aby nám roláda držela lépe zabalená.
    Potřeme vejcem okraje
  12. Roládu zabalíme a pak celou potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C a necháme v troubě tak 25 až 30 minut. Podle toho, jak dozlatova se roláda upeče.
    Zabalíme
  13. Hotovo.
    Upečeno
  14. Ochutnejte.
    Ochutnejte
  15. Podáváme třeba se zelným salátem.
    Roláda
Tip:

Mortadella je mortadela. Takže nepropadejte pravopisné depresi. Je to druh jemného měkkého vepřového salámu, obsahujícího kostky vepřové slaniny a koření. Mortadela pochází z Itálie, kde je boloňská mortadela od roku 1998 chráněným zeměpisným označením na úrovni Evropské unie.

Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě

Zase jsem se do toho zamotal. Pokouším se ochočit si listové těsto. Ono to zase není nic těžkého, ale přece jenom záleží čím těsto naplníte. Už tady máme párkovou roládu a nebo klobásovou rolku. A tentokrát jedeme na trh s mletým masem.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Náplň se podobá té klobásové rolce, ale přece je jiná. Jsou v ní žampiony a je přece jen jinak stavěná. Tohle zvládnete i s trochu šmatlavýma rukama. Dobrou chuť.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15-20 minut
Doba vaření
30 minut
Náplň se podobá té klobásové rolce, ale přece je jiná. Jsou v ní žampiony a je přece jen jinak stavěná. Tohle zvládnete i s trochu šmatlavýma rukama. Dobrou chuť.
Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nakrájíme žampiony a cibuli najemno.
    Nakrájem žampiony
  2. Nakrájíme jarní cibulku. Bílou část i nať.
    Nakrájíme
  3. Na rozpuštěném másle restujeme napřed cibulku, aby změkla. Dejte jí tak 10 minut při mírnější teplotě. Cibule nemá zhnědnout, takže si plotnu nerozpalte jako raketový motor.
    Restujeme
  4. Přidáme houby a restujeme asi tak 5 až 8 minut.
    Restujeme houby
  5. Dobře při restování promícháme.
    Promícháme
  6. Přidáme granulovaný česnek. Můžete samozřejmě použít klasický česnek, stroužků si nasekejte podle chuti. Po dokončení odstavte a nechte vychladnout.
    Přidáme česnek
  7. Smícháme mezitím mleté maso a strouhanku.
    Smícháme
  8. Přidáme vejce, osolíme a opepříme.
    Přidáme vejce
  9. Přidáme zeleninovou směs.
    Přidáme zeleninovou směs
  10. Přidáme strouhaný sýr.
    Přidáme strouhaný sýr
  11. Prohněteme, nejlépe rukama. Vytvoříme kompaktní hmotu.
    Prohněteme
  12. Listové těsto rozdělíme na polovinu a každou poklademe plátky anglické slaniny.
    Rozložíme těsto
  13. Na plátky slaniny poklademe masovou směs. Těsto pak zabalíme do válečku. Spoj těsta stlačíme a konce válečků také, aby nám hmota nevytekla.
    Přidáme směs
  14. Rozšleháme vejce.
    Rozšleháme vejce
  15. Roládu potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C a pečeme asi 20 minut.
    Potřeme roládu
  16. Vyjmeme z trouby a ještě jednou potřeme zbylým rozšlehaným vejcem.
    Znovu potřeme
  17. Vrátíme zpět do trouby a necháme ještě asi 10 minut péct.
    Pečeme
  18. Hotovo.
    Hotov
  19. Roládu nakrájíme na plátky.
    Nakrájíme
  20. Podáváme s kečupem a okurkou, můžete si přidat oblíbený dip podle chuti.
    Podáváme
  21. Dobrou chuť.
    Dobrou chuť.
Tip:

Tuhle roládu si můžete připravit jako večeři, ale stejně tak jako svačinu (polooběd do práce) nebo jako jídlo na piknik.

Párková roláda | Zkouška, která vyšla

Záměr byl původně trochu jiný, vlastně párky zapečené v těstíčku. Ale když jsem si všechno rozbalil, bylo evidentní, že na věc musím jinak. Tak vznikla neplánovaně roláda. Proč by to nemohlo být tak?

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Zkuste tuhle roládu, pochutnáte si. Je to takový multipárek v rohlíku.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Zkuste tuhle roládu, pochutnáte si. Je to takový multipárek v rohlíku.
Párková roláda | Zkouška, která vyšla
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno potřebné. Ano, na fotce chybí vajíčko, ale to si jistě dokážete představit.
    Připravíme si
  2. Rozložíme plát těsta, který pokryjeme plátky šunky. Na šunku rozmístíme párky.
    Rozložíme
  3. Potřeme párky hořčicí a poklademe plátky chedaru.
    Přidáme sýr
  4. Opatrně zabalíme do rolády. Konec těsta jemně vmáčneme do vrstvy rolády.
    Zabalíme
  5. Vejce rozšleháme a potřeme jím roládu.
    Potřeme vejcem
  6. Roláda připravená
  7. Dáme do trouby předehřáté na 220 až 250 °C. Pečeme asi 10 minut.
    Pečeme
  8. Ještě jednou potřeme vejcem roládu, kterou pak vrátíme zpět do trouby. Pečeme ještě asi 20 minut.
    Znovu potřeme
  9. Roládu necháme pak chvilku odpočinout.
    Necháme odpočinout
  10. Nakrájíme na plátky.
    Řez prozradí obsah rolády
  11. Podáváme třeba s kečupem.
    Podáváme

Alsaský švestkový koláč | Tak nějak asi, Alsasané prominou

Nebudu se zaštiťovat receptem z ciziny, ale tak nějak jsem okoukl pár receptů a poprvé v životě upekl koláč. Dílem mi nepomáhaly prsty, dílem je to pokus číslo jedna. Ale protože jsem si tvrdohlavě zase smíchal věci podle sebe, patří sem mezi recepty. Zvládnete ho nejspíše lépe, ale o to tu přece nejde. Já se nepotřebuji vychloubat nad mými návštěvníky, dávám, alespoň doufám, inspiraci. Tak jak ji sosám odjinud, tak podávám něco svého. Zdravím Alsasany.

Alsaský koláč
Alsaský koláč

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Nic není domácí. Listové těsto, švestky, tvaroh i skořicový cukr, to jsem koupil, stejně jako ostatní ingredience. Pokud máte domácí vajíčka, budete o krok líp. Pokud si děláte doma listové těsto, smekám.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Nic není domácí. Listové těsto, švestky, tvaroh i skořicový cukr, to jsem koupil, stejně jako ostatní ingredience. Pokud máte domácí vajíčka, budete o krok líp. Pokud si děláte doma listové těsto, smekám.
Alsaský švestkový koláč | Tak nějak asi, Alsasané prominou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno k ruce.
    Vše je připraveno
  2. Tvaroh smícháme s vejcem.
    Přidáme vejce
  3. Přidáme cukr.
    Přidáme cukr
  4. Přidáme skořicový cukr.
    Přidáme skořicový cukr
  5. Dobře promícháme.
    Promícháme
  6. Pečící formu vyložíme pečicím papírem a rozložíme těsto. Část odkrojíme.
    Rozprostřeme těsto
  7. Rozprostřeme těsto a připravíme švestky
  8. Do těsta nalijeme tvarohovou směs. Rozpůlené švestky poklademe do směsi.
    Poklademe švestky
  9. Ze zbylého těsta vytvoříme mřížku.
    Vytvoříme mřížku
  10. Posypeme trochou skořicového cukru
    Posypeme trochou skořicového cukru
  11. Dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 30 minut.
    Dáme do trouby
  12. Pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 20 minut.
    Pečeme
  13. Hotovo.
    Hotovo
  14. Necháme vychladnout.
    Necháme vychladnout