Už tu máme falešnou ovarovou polévku, tak tentokrát je to varianta, kde něco chybí a něco je navíc. Neděste se, jenom nemám kroupy, tak je bez krup, přidané je maso.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
35minut
Opět jde o recyklaci. Ale nebojte, jenom mi zase zbyla voda z vařené uzené krkovice. Tak já ohřávám maso třeba ke knedlíku se špenátem. To pak ještě dopeču na grilovací pánvi. Uzené povařím s kořením (nové koření, pepř, bobkový list). Připadá mi, že je potom šťavnatější. Takže je nabíledni, že ji nevyleju. Bude z toho dost vydatná polévka. A protože je uzené už samo o sobě slané, polévku nesolím.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
35minut
Opět jde o recyklaci. Ale nebojte, jenom mi zase zbyla voda z vařené uzené krkovice. Tak já ohřávám maso třeba ke knedlíku se špenátem. To pak ještě dopeču na grilovací pánvi. Uzené povařím s kořením (nové koření, pepř, bobkový list). Připadá mi, že je potom šťavnatější. Takže je nabíledni, že ji nevyleju. Bude z toho dost vydatná polévka. A protože je uzené už samo o sobě slané, polévku nesolím.
Bramboru nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku, který jsme sebrali s vrchu chladného uzeného vývaru. Tak asi 6 až 8 minut.
Přidáme v závěru na plátky nakrájený česnek. Necháme dojít, pro česnek to stačí.
Rozehřejeme vývar z masa a přidáme do něho na kostičky nakrájenou mrkev.
Přidáme brambory s česnekem.
Přidáme na kostičky nakrájené maso.
Na mírném varu necháme probulbávat. Bramborám i mrkvi by to mělo stačit. Tak 25 minut. Přidáme ještě několik špetek polévkových bylinek a část nasekané jarní cibulky. V závěru pak přidáme ještě tak dvě špetky majoránky. Polévku necháme dojít.
Na pánvi opečeme na másle na plátky nakrájený dalamánek. Před podáváním ho můžete ještě přejet stroužkem česneku. Kdo potřebuje volbu, podávejte dalamánky bez česneku a stroužek nechte vedle.
Podáváme s opečeným dalamánkem, zdobené nasekanou jarní cibulkou.
Nedám si pokoj. Už jsem měl nějaké tahanice na vařícím webu ohledně amerického guláše, někteří nepochopili, tak se tam po nějakých dalších incidentech už vlastně nevracím. Bavit se o vaření mě baví, hádat ne. Ale to neznamená, že jsem dal utěrku na plotnu a místo vaření cvrnkám kuličky. Jedu dál, pozvolna. Festina lente. Když jsem v jednom receptu zkoušel restovat cibuli 15 minut (a kroutil nad tím hlavou) a ono se povedlo, napadlo mě, že by tu jemnost cibule mohl obsahovat i guláš. Už mi bylo jasné, že tohle je dlouhá trať. Ale, jak s oblibou říkám, proč ne?!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
180minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
180minut
A nebudu se tentokrát trápit se zakázanými ingrediencemi. To bychom se nikdy nikam nedostali. Takže povolávám rajčatové pyré. Ale všechno budeme dělat pomaloučku. Když guláš zbyde, ať se někdo v Evropě staví na hlavu, je ještě lepší. A pokud už moc masa nezbylo, stačí opéct na kolečka nakrájený párek na sádle a přidat ke guláši. Můžeme pak ještě přidat vývar (máte-li), třeba zeleninový. A servírovat s chlebem nebo těstovinami. No, guláš se dá vyuřít až do poslední mrtě.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
180minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
180minut
A nebudu se tentokrát trápit se zakázanými ingrediencemi. To bychom se nikdy nikam nedostali. Takže povolávám rajčatové pyré. Ale všechno budeme dělat pomaloučku. Když guláš zbyde, ať se někdo v Evropě staví na hlavu, je ještě lepší. A pokud už moc masa nezbylo, stačí opéct na kolečka nakrájený párek na sádle a přidat ke guláši. Můžeme pak ještě přidat vývar (máte-li), třeba zeleninový. A servírovat s chlebem nebo těstovinami. No, guláš se dá vyuřít až do poslední mrtě.
Na rozpuštěném sádle (polovinu si necháme pro maso) restujeme velice pomalu, tak 15 minut. Neustále mícháme.
Na sádle opečeme maso.
Pořádně ze všech stran, aby maso zešedlo.
Nakrájíme papriku na kolečka.
Do restované cibule přidáme maso i se šťávou.
Přidáme mletou papriku. A zalijeme vodou nebo vývarem, tak, aby se maso mohlo dusit. Necháme mírně vařit zakryté asi 15 minut.
Přidáme zeleninovou papriku.
Česnek nakrájíme na plátky nebo nasekáme.
Česnek přidáme do guláše.
Otevřeme si plechovku s rajčatovým pyré.
Pyré pak přidáme do guláše. Doplníme vodou nebo vývarem podle potřeby, zakryjeme a dusíme na mírném ohni určitě dvě hodiny. Občas promícháme, aby se nám guláš nepřichytil.
Opepříme.
Přidáme majoránku.
Ještě zakryjeme a asi půl hodiny mírně provaříme a necháme stát.
Tak prý nepoužít vývar, která vznikne při vaření ovarového masa, by byl neodpustitelný hřích. No, vařil jsem uzené (k čočce) a protože je to také skoro vývar (s mrkví, cibulí a petrželí), bylo mi líto té ochucené vody. Proč ji nevyužít, že?! No, původní zeleninu už jsem zlikvidoval, tak začneme nový příběh.
Na topreceptech se po přidání tohoto receptu strhla bouře protestů a málem to vypadalo na lynčování. Cože to dělám té prdelačce a černé polévce a tak vůbec, když je to vývar z uzeného masa a není v tom ani trochu prejtu a ani vepřová krev. Ani to, že jsem recept nazval jako falešnou ovarovou polévku mě neuchránilo od podezření, že jsem se prostě zbláznil. No, dobrá, až budu porážet prase a vařit všechny ty tradiční zabijačkové laskominy, přijde asi ke slovu i černá polévka a do vývaru, ve kterém ovařím tlačenku, jitrnice, jelita je pak jím ještě umeju nádobí (lavory, vaničky) od prejtů a ještě v ní rozmíchám část krvavé obcházky, tedy jelítkového prejtu pečeného v brutvanu ((brutvan, brutfan, prutvan, brutvaň, brutfaň, brutvuň, brutfuň, brotvan, brtvan, brótfan, protvan, płotvan), tedy pekáči s příklopem ve tvaru pekáče, pak se nechám roztrhat divokovou zvěří a rozčtvrtit a rozemlít, když ovarovou polévku udělám jinak než má být. Sice tápu, který krajový recept je ten pravý, nejspíš budu losovat. Ale až zase budu vařit uzené maso, protože je pak měkkoučké, a zbyde mi vývar, sáhnu po tomhle receptu na falešnou ovarovou polévku. Ona je totiž dobrá.
Uložit
Uložit
Uložit
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
40minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
40minut
Doba vaření
25minut
Fakt to stojí za pokus, pokud vaříte uzené, vždycky zbyde vývar. A ten je dobré poslat dál. Smícháme ho se zeleninovým vývarem a přidáme další zajímavé ingredience. Zdrží vás jenom vaření krup a pak už je to šup šup.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
40minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
40minut
Doba vaření
25minut
Fakt to stojí za pokus, pokud vaříte uzené, vždycky zbyde vývar. A ten je dobré poslat dál. Smícháme ho se zeleninovým vývarem a přidáme další zajímavé ingredience. Zdrží vás jenom vaření krup a pak už je to šup šup.
Falešná ovarová polévka s kroupami | Pokus, který vyšel
Kroupy propláchneme a necháme stát, pak vaříme asi 30 minut, až budou měkké. Scedíme a propláchneme studenou vodou.
Mrkev a petržel nakrájíme nadrobno, stejně tak vařené uzené vepřové maso, celerový stonek nakrájíme na jemné měsíčky.
Smícháme vývary a přidáme do hrnce nakrájené maso i zeleninu. Česnek nasekáme a přidáme do polévky. Opepříme a osolíme.
Přidáme vařené kroupy a majoránku. Vaříme na středním plameni asi 20 minut.
Nakrájíme bagetu na plátky a opečeme ji na másle.
Polévku podáváme s opečenou bagetou. Dozdobíme nasekanou petrželkou. Když opečenou bagetu potřete ještě česnekem, je to vynikající.
Tip:
Při vaření krup záleží především na jejich velikosti. Pokud jsou velmi malé, stačí jim na uvaření jen pár minut, pokud jsou větší, musí se vařit třeba i hodinu. Kroupy také při vaření velmi nabydou, proto si dávejte pozor, v jak velkém hrnci a jaké množství vaříte. Mohou totiž nabýt na objemu až pětinásobně!
Kroupy nasypeme do misky, zalijeme vlažnou vodou, propereme je a scedíme. Poté je vložíme do hrnce a přidáme vodu, které by mělo být zhruba 4-5x více než krup. Poté je necháme 30 minut odstát. Vodu poté osolíme a přivedeme k varu. To, že jsou kroupy hotové, poznáme tak, že jsou měkké a nabyly na objemu. Pro vaření můžeme také použít jiný postup, kterým, i když je delší, šetříme energii. Kroupy dáme do vody a ihned je přivedeme k varu. Poté vypneme a necháme je 30 minut odstát. Tento postup ještě dvakrát zopakujeme a kroupy jsou hotové. Pokud kroupy připravujeme do polévky, vždy je vaříme v odděleném hrnci a přidáváme do polévky až poté.
Kroupy propláchneme vlažnou vodou, fakt asi pětkrát, pak necháme stát. Těch 120 g se nakonec navaří na 400 g a my potřebujeme 200 g.
Propláchnuté kroupy vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Potom je odcedíme, propláchneme studenou vodou a vložíme do procezeného vývaru.
Když jsem hledal správnou surovinu na skotské vejce, zvolil jsem bílou klobásu (ne tu vinnou, jak si to mnozí pletou), ale ve hře byly ještě taliáni. Nebo taliány. Ty jsem vlastně nikdy nezkoušel ani jako takové. A přitom je to místní vynález, dokonce pražský! Takže teď je čas ověřit, jak chutnají, když z nich uděláme naprosto jiné jídlo. Což takhle je zkusit nadívat do paprik? To se přece dělává, jen náplň paprik je různá. Také tu mám plněné papriky a ještě jedny, takže můžete porovnávat.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
45minut
Taliány jsou vařené, ne uzené, takže se blíží spíše oněm bílým klobásám. Přílohou může být rýže natural nebo klasická bílá. Pro delikátní jazýčky doporučuji taliány spíše rozemlít na jemnější hmotu, i když větší kousky, které vzniknou pouhým rozmělněním v prstech, jsou také dobré.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
45minut
Taliány jsou vařené, ne uzené, takže se blíží spíše oněm bílým klobásám. Přílohou může být rýže natural nebo klasická bílá. Pro delikátní jazýčky doporučuji taliány spíše rozemlít na jemnější hmotu, i když větší kousky, které vzniknou pouhým rozmělněním v prstech, jsou také dobré.
Připravíme si vše, co potřebujeme. Na fotce je i mozzarrela, ale nemusíte ji použít, třeba sáhněte po jiném sýru, kterým v závěru pečení posypete odkryté papriky.
Paprikám uřízneme vršky, odstraníme semeníky i membrány.
Zahřejeme větší množství vody, osolíme a když přijde voda k varu, vložíme papriky. Vaříme asi 2 minuty. Pak vyjmeme a necháme okapat.
Začneme připravovat náplň do paprik. Taliány zbavíme střívka a rozmělníme. Můžete v ruce, případně můžet ještě více rozsekat v robotu na jemnější hmotu nebo rozemlít. Já použil jenom ruce.
Nakrájíme cibuli a žampiony na drobno. Česnek nasekáme. Přimícháme k masu.
Přidáme vejce a 2 lžičky kapar.
Opepříme.
Osolíme.
Přidáme majoránku.
Vše dobře promícháme. Opět můžeme pracovat rukama nebo nasadíme dostupnou techniku. Šlehač není si nejoptimálnější, metly by posloužily jistě lépe. Každopádně si hlídáme, aby se při šlehání nerozprskla hmota po kuchyni. Buď máme misku s otvorem (dobrá vychytávka) nebo vršek mísy chráníme třeba rukou.
Začneme připravovat omáčku. Na lžíci másla necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat.
Přidáme bobkové listy a nové koření.
Přidáme rajčatové pyré a nakrájené rajče – rajče podélně rozčtvrtíme a pak napříč nakrájíme na jemnější plátky. Promícháme a vaříme asi tak 3 minuty.
Přilijeme zeleninový vývar. Pokud je konzistence omáčky moc hustá, přidáme ještě trochu horké vody. Necháme vařit na mírném ohni 10 minut. V závěru přidáme trochu cukru, lžičku limetkové šťávy a dosolíme podle chuti.
Jdeme na plnění. Troubu máme předehřátou na 200 °C, pokud ne, zapněte ji.
Papriky naplníme masovou směsí, jak je vidět každá paprika pojme tak 100 g taliánu, tudíž 300 g vyšlo na 3 papriky. Zapékací misku vymažeme máslem a do ní postavíme naplněné papriky.
Rajčatovou omáčku přelijeme přes papriky.
Překryjeme papriky jejich vršky.
Misku překryjeme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 15 minut.
Pak alobal sundáme a pečeme ještě 20 minut. Pokud zvolíme sýr (mozzarrelu či jiný), nastrouháme na papriky v závěru pečení.
Podáváme s rýží natural.
Nebo s klasickou bílou rýží, dozdobíme patrželkou.
Tip:
Cože, taliány?
Na stránkách rozhlasu jsem našel příběh, který je zajímavý. Koncem 19. století se v Praze usadil uzenář Uggé. Říkalo se, že je Talián. V Rybné ulici na Starém Městě začal vyrábět nový druh zboží, zvláštně kořeněného. Nebylo uzené, ale jen vařené a nemělo jméno. Zákazníci vymysleli hned dva názvy: „užovky“ a „taliány“. Druhý název přetrval dodnes.A umíte s ima zacházet? Když si taliána koupíte, doma si ho připravte takto – ohřívejte ho stejně jako párky, jen delší dobu, asi 30 minut. Voda by měla jen mírně probublávat. Pak taliána z vody vylovte, svlékněte ho ze střívka, položte na talíř a konzumujte s křenem, hořčicí, čerstvým chlebem a dobrým pivem. Taliány vyrábějí z okořeněné vepřové plece a osolené, okořeněné a odleželé kýty. Dřív se vyráběly z hovězího masa.