Nejsem rybář, ale to nevylučuje, že se v mé malé kuchyni neobjeví nějaká ryba. Nelovím tudíž ani v moři, ani v našich vodách. Ovšem rybu si dám. Nejspíše to bude pstruh, ale už jsem měl i žraloka, kapra (jo, vánoční polévka se bez něho neobejde!), tuňáka i tresku. A také grundle i lososa. Makrela bude mít tentokrát premiéru (ovšem až na to, že uzenou verzi jsem už před lety zapékal s bramborem a už se chystám na podobnou akci). Nechal jsem jsem se nalákat receptem Sary Buenfeld, a upravil ho podle svého.
Porce | Doba přípravy |
2 osoby | 15 minut |
Doba vaření |
10-16 minut |
|
|
|
Makrela na pánvi s pomerančovou salsou
Potřebujete: |
- 800 g makrel
- 1 pomeranč
- 2 lžičky uzené papriky
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- 2 šalotky
- 50 g černých oliv vypeckovaných
- hladkolistou petržel
- 3 nové brambory
- 150 g zelených fazolek
- 1 lžíci olivového oleje
- 1/2 lžíce másla
Jednotky:
Jak na to:
- Makrelu ulovenou v obchodě už máme předpřipravenou. Je na vás, zda ji zbavíte hlavy a ocasu. Brambory nakrájíme na měsíčky a uvaříme v osolené vodě. Novým bramborám by mělo stačit 20 minut, možná i méně.
- Ryby opláchneme a osušíme.
- Smícháme mouku s uzenou paprikou, solí a pepřem. Touto směsí posypeme (obalíme) makrelu z obou stran. Dáme stranou.
- Smícháme kousky pomeranče s drobně nakrájenou šalotkou, nasekanými olivami a petrželí a dobře opepříme. Jak na kousky pomeranče? Určitě intuitivně, ale pokud váháte, mrkněte na tip.
- Zelené fazolky povaříme 3 minuty v osolené vodě.
- V pánvi rozehřejeme olej s máslem a makrelu osmažíme z obou stran, z každé asi 6 až 8 minut.
- Podáváme s pomerančovou salsou, novými bramborami a zelenými fazolkami.
Tip:
Pomeranči seřízneme vršek a spodek, kůru i dužinu oloupeme, rozdělíme na jednotlivé dílky, které podélně rozpůlíme uprostřed.