Bakoňské kotlety | Svěží vítr z Bakoňského lesa

Maďarský guláš, perkelt, langoše nebo lečo jsou jídla, která si v české kuchyni našla své místo.Tuhle jsem narazil při dumání, jak připravit kotlety, které by se na jazyku rozplývaly, na bakoňské kotlety.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Bakoňské kotlety můžete připravit jednoduše, nebo jednoduše. To není pomatení, jen lze jídlo připravit trochu odlišně a bude stejně skvělé. Bakoňská omáčka se připravuje z hub a smetany a jako ve většině maďarských pokrmů v ní nechybí paprika. Trochu to otrampíme a přidáme uzenou papriku. Houby si můžete nasbírat, nebo sáhnout po těch nejdostupnějších – žampionech. A pak už nezbývá než si pochutnat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Bakoňské kotlety můžete připravit jednoduše, nebo jednoduše. To není pomatení, jen lze jídlo připravit trochu odlišně a bude stejně skvělé. Bakoňská omáčka se připravuje z hub a smetany a jako ve většině maďarských pokrmů v ní nechybí paprika. Trochu to otrampíme a přidáme uzenou papriku. Houby si můžete nasbírat, nebo sáhnout po těch nejdostupnějších – žampionech. A pak už nezbývá než si pochutnat.
Bakoňské kotlety | Svěží vítr z Bakoňského lesa
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kotlety naklepeme a na okrajích nařízneme. V oleji rozpustíme máslo a kotety z obou stran prudce opečeme.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky.
  3. Do kastrolu dáme slaninu a opečeme, aby pustila tuk.
  4. Přidáme cibuli a restujeme.
  5. Přidáme žampiony a  chvíli restujeme,
  6. pak zakryjeme a dusíme tak 5 minut.
  7. Přidáme uzenou papriku a promícháme.
  8. Přilijeme vývar.
  9. Osolíme.
  10. Přidáme maso,
  11. zakryjeme a dusíme asi 40 minut.
  12. Do smetany dáme mouku a dobře prošleháme.
  13. Smetanu přilijeme do omáčky
  14. a necháme tak ještě aspoň 5 minut provařit.
  15. Podáváme s dušenou rýží.
Tip:

Jinou možností je, že přidáme ještě k žampionům lečo.

Zapečená uzená makrela | S bramborem a smetanou

Už tu jednu máme, ale znáte mě, to nestačí. Takže zapečenou makrelu dáme ještě jednou a trochu jinak.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Tohle jídlo se asi opravdu nedá zkazit, jak je jednoduché. Volbou misky volíte i mocnost jednotlivých vrstev.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Tohle jídlo se asi opravdu nedá zkazit, jak je jednoduché. Volbou misky volíte i mocnost jednotlivých vrstev.
Zapečená uzená makrela | S bramborem a smetanou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory předvaříme ve slupce v osolené vodě. Přidávám k nim ještě trochu kmínu, aby si to užily.
  2. Makrelu zbavíme páteře, hlavy a všeho, co není maso.
  3. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
  4. Do zapékací misky dáme kousek másla. Poklademe kolečky oloupaných brambor.
  5. Na vrstvu brambor poklademe maso.
  6. Osolíme a opepříme. Zasypeme polovinou cibule.
  7. Poklademe vrstvu brambor. Nemusí být celistvá, aby si mezi brambory našla cestu smetana s vejcem.
  8. Přidáme zbylé maso a mírně osolíme a opepříme.
  9. Přidáme zbylou cibuli.
  10. Poklademe poslední vrstvou brambor. Třebas i trochu děravou.
  11. Dáme do předehřáté trouby. Tak na 200 °C. Pečeme, aby horní vrstva zezlátla. Tak asi 30 minut.
  12. Smetanu smícháme s vajíčkem. A dobře prokvedláme.
  13. Smetanovou směsí zalijeme pečenou makrelu.
  14. Necháme tak 10 minut péct.
  15. Posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct při teplotě 180 °C.
  16. Podáváme s okurkovým salátem.

Kuřecí paličky | Jako žádné jiné

Kuřecí paličky je téma, do kterého se nakonec pustí každý. Už proto, že si chce připravit doma to, co mu nabízejí fastfoody a doufá, že to bude lepší. Mohu vás ujistit, že to bude jiné, ale stejně chutné. Pokud nekopnete recept dřív než vás vykopnou s fastfoodu coby zaměstnance. Ale ani ti neodhalí všechny finesy a navíc platí zásada, že co se připravuje ve velkém je mírně odlišné od toho, co si připravíte doma. A receptu na paličky je stejně snad jako kuřat na světě. Už tu máme paličky s tymiánemmedovéfastfood doma nebo paličky nasucho, ale to už si najdete.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 + 20 minut
Všechny metody jsou v téhle disciplíně povoleny, záleží na výsledku. Pokud chcete při přípravě použít pivo nebo třeba kakaový prášek, proč ne? Omrknul jsem několik fíglů kuchařů na síti a jeden se docela opakoval, což jsem předtím nikdy neudělal. Je to naříznutí paliček. Určitě to přiměje všechny spoluingredience proniknout hlouběji do masa.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 + 20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 + 20 minut
Všechny metody jsou v téhle disciplíně povoleny, záleží na výsledku. Pokud chcete při přípravě použít pivo nebo třeba kakaový prášek, proč ne? Omrknul jsem několik fíglů kuchařů na síti a jeden se docela opakoval, což jsem předtím nikdy neudělal. Je to naříznutí paliček. Určitě to přiměje všechny spoluingredience proniknout hlouběji do masa.
Kuřecí paličky | Jako žádné jiné
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Na jedné straně stehna uděláme tři zářezy.
  2. Osolíme a opepříme. Dáme tak na 30 minut do chladu.
  3. Rozehřejeme olej a přidáme máslo. Vložíme kuřecí paličky a na středním ohni opékáme.
  4. Z obou stran tak 5 minut.
  5. Mezitím smícháme sojovou omáčku s protlakem.
  6. Přidáme pepř, česnek a med.
  7. Přidáme cukr. Vše dobře promícháme.
  8. Marinádou zalijeme pečící paličky.
  9. Paličky dobře obalíme v marinádě.
  10. Pečeme ještě tak 5 minut, obracíme.
  11. Zakryjeme a na středním ohni dusíme asi 5 minut.
  12. Servírujeme.
  13. Podáváme s rýží, přelité marinádou. Zdobíme koriandrem.
  14. Paličky

Kuře Marengo | Napoleon by si pochutnal

Tohle je recept s příběhem. Napoleonův kuchař musel vytvořit chutnou krmi pro císaře, který měl zrovna nějako práci v Itálii. A kuchař musel vařit z dostupných zásob. Tak prý vznikla právě tato dobrota v blízkosti italské obce Marengo, kde císařova vojska bojovala. Tenhle recept má samozřejmě varianty. Napoleon měl ke kuřeti ještě raky a lanýže, to už se dnes vynechává. To, že jsou v receptu rajčata jsem musel nějak chytře obejít. Pomohli mi Kluci v akci, kteří rajčata zbavili dužiny, takže by to mohlo projít. Kuře se čtvrtí nebo se krájí na menší kousky, sakra pro dva nemusí být celé kuře, takže další plus. Jak asi tušíte, z variant si vyberu a udělám to po svém. Vadí?

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Kromě raků a lanýže (prý byl černý), škrtám ještě křepelčí vejce a bagetku opečenou na másle. A také střik koňaku, který se dává do zeleninové směsi, ale nějak se mi kamsi zatoulal. Snad to nebude rouhání a Napoleon mě nebude chodit strašit, ale zkusím jinou přílohu. Protože je to jídlo pro dva, nečtvrtím kuře, ale pořídil jsem si už čtvrtky.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Kromě raků a lanýže (prý byl černý), škrtám ještě křepelčí vejce a bagetku opečenou na másle. A také střik koňaku, který se dává do zeleninové směsi, ale nějak se mi kamsi zatoulal. Snad to nebude rouhání a Napoleon mě nebude chodit strašit, ale zkusím jinou přílohu. Protože je to jídlo pro dva, nečtvrtím kuře, ale pořídil jsem si už čtvrtky.
Kuře Marengo | Napoleon by si pochutnal
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek a žampiony na plátky, z rajčat odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky.
  2. Svážeme svazek bylinek – petržel, tymián a bobkový list.
  3. Čtvrtky kuřete (bez křídel, to že je prý Napoleon neměl rád!) osolíme, opepříme.
  4. Kuře na oleji opečeme dozlatova.
  5. Vložíme do pekáče a dáme do vyhřáté trouby (170 °C) péct. Podlijeme trochou horké vody nebo vývarem. Pečeme tak 30 minut.
  6. Na vypečeném tuku po kuřeti opečeme cibuli.
  7. Přidáme na plátky nakrájený česnek.
  8. Podusíme, vložíme žampiony a osmahneme.
  9. Přidáme rajčata.
  10. Podlijeme vínem.
  11. Osolíme, opepříme a vložíme svazek bylinek, přidáme lžíci másla.
  12. Zakryté pokličkou dusíme asi 10 minut.
  13. Když je kuře pečené, rajčatovou směs vložíme do pekáče ke kuřeti (svazek bylinek vyjmeme).
  14. Přidáme olivy, dochutíme a společně ještě 10 minut pečeme.
  15. Podáváme s rýží.