Hungarian goulash, move, langos or lecho are meals, which has found its place in Czech cuisine. I came across this while thinking, how to prepare chops, that would melt on the tongue, for bacon chops.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
45 minutes |
|
|
|
Need: |
- 300 g pork chops
- 1 cibuli
- 200 g bacon
- 1-2 lžíce smoked paprika > here we have 1,5 lžíce, depends on you
- 300 ml beef broth > my favorite Vitana beef broth will help
- vegetable oil
- butter
- 200 g žampionů > canned food will help
- 200 ml cooking cream
- salt
- 1 spoon hladké mouky
- Tap the cutlets and cut the edges. Melt the butter in the oil and sear the cutlets on both sides.
- Chop the onion, diced bacon.
- Put the bacon in the casserole and fry it, to let go of fat.
- Add onion and restujeme.
- Add the mushrooms and saute for a while,
- then cover and simmer like that 5 minutes.
- Add smoked paprika and mix.
- Přilijeme vývar.
- Osolíme.
- add the meat,
- cover and simmer for approx 40 minutes.
- Add flour to the cream and beat well.
- Pour the cream into the sauce
- and let's leave it like that at least 5 boil for minutes.
- Podáváme s dušenou rýží.
Another possibility is, that we add lečo to the champignons.
Baked smoked mackerel | With potato and cream
Už tu jednu máme, ale znáte mě, to nestačí. Takže zapečenou makrelu dáme ještě jednou a trochu jinak.
Need: |
- 1 uzenou makrelu > 370 g
- 4 potatoes
- 200 ml cooking cream > 12 %
- 1 cibuli
- 2 egg
- salt
- kmín
- pepper
- 150 g grated cheese
- butter
- Brambory předvaříme ve slupce v osolené vodě. Přidávám k nim ještě trochu kmínu, aby si to užily.
- Makrelu zbavíme páteře, hlavy a všeho, co není maso.
- Cibuli nakrájíme na měsíčky.
- Do zapékací misky dáme kousek másla. Poklademe kolečky oloupaných brambor.
- Na vrstvu brambor poklademe maso.
- Salt and pepper. Zasypeme polovinou cibule.
- Poklademe vrstvu brambor. Nemusí být celistvá, aby si mezi brambory našla cestu smetana s vejcem.
- Přidáme zbylé maso a mírně osolíme a opepříme.
- Přidáme zbylou cibuli.
- Poklademe poslední vrstvou brambor. Třebas i trochu děravou.
- Dáme do předehřáté trouby. Tak na 200 °C. Bake, aby horní vrstva zezlátla. I guess 30 minutes.
- Smetanu smícháme s vajíčkem. A dobře prokvedláme.
- Smetanovou směsí zalijeme pečenou makrelu.
- Necháme tak 10 minut péct.
- Posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct při teplotě 180 °C.
- Podáváme s okurkovým salátem.
Kuřecí paličky | Like no other
Kuřecí paličky je téma, do kterého se nakonec pustí každý. Už proto, že si chce připravit doma to, co mu nabízejí fastfoody a doufá, že to bude lepší. Mohu vás ujistit, že to bude jiné, ale stejně chutné. Pokud nekopnete recept dřív než vás vykopnou s fastfoodu coby zaměstnance. Ale ani ti neodhalí všechny finesy a navíc platí zásada, že co se připravuje ve velkém je mírně odlišné od toho, co si připravíte doma. A receptu na paličky je stejně snad jako kuřat na světě. Už tu máme paličky s tymiánem amedové afastfood doma or paličky nasucho, ale to už si najdete.
Všechny metody jsou v téhle disciplíně povoleny, záleží na výsledku. Pokud chcete při přípravě použít pivo nebo třeba kakaový prášek, why not? Omrknul jsem několik fíglů kuchařů na síti a jeden se docela opakoval, což jsem předtím nikdy neudělal. Je to naříznutí paliček. Určitě to přiměje všechny spoluingredience proniknout hlouběji do masa. |
Need: |
- 6 chicken drumsticks ca. 800 g
- salt
- pepper
- 4 lžíce olivového oleje
- butter
- 4 lžíce soy sauce
- 3 lžíce tomatové pasty
- 1-2 lžíce honey
- 1 spoon cukru
- 3 lžičky garlic powder
- Kuřecí paličky omyjeme a osušíme. Na jedné straně stehna uděláme tři zářezy.
- Salt and pepper. Dáme tak na 30 minut do chladu.
- Rozehřejeme olej a přidáme máslo. Vložíme kuřecí paličky a na středním ohni opékáme.
- Z obou stran tak 5 minutes.
- Mezitím smícháme sojovou omáčku s protlakem.
- add pepper, česnek a med.
- Přidáme cukr. Vše dobře promícháme.
- Marinádou zalijeme pečící paličky.
- Paličky dobře obalíme v marinádě.
- Bake yet so 5 minutes, obracíme.
- Zakryjeme a na středním ohni dusíme asi 5 minutes.
- Served.
- Podáváme s rýží, přelité marinádou. Zdobíme koriandrem.
Chicken Marengo | Napoleon would enjoy it
Tohle je recept s příběhem. Napoleonův kuchař musel vytvořit chutnou krmi pro císaře, který měl zrovna nějako práci v Itálii. A kuchař musel vařit z dostupných zásob. Tak prý vznikla právě tato dobrota v blízkosti italské obce Marengo, kde císařova vojska bojovala. Tenhle recept má samozřejmě varianty. Napoleon měl ke kuřeti ještě raky a lanýže, to už se dnes vynechává. To, že jsou v receptu rajčata jsem musel nějak chytře obejít. Pomohli mi Kluci v akci, kteří rajčata zbavili dužiny, takže by to mohlo projít. Kuře se čtvrtí nebo se krájí na menší kousky, sakra pro dva nemusí být celé kuře, takže další plus. Jak asi tušíte, z variant si vyberu a udělám to po svém. matters?
Servings | Prep Time |
2 osoby | 15 minutes |
Cook Time |
60 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 čtvrtky kuřete
- 1 cibuli
- 4 cloves garlic
- 4 rajčata
- 120 g žampionů volím hnědé, víc voní
- 500 ml bílého vína
- 300 ml kuřecího vývaru
- 3 lžíce olivového oleje
- 180 g zelených vypeckovaných oliv
- salt
- pepper
- butter
- smítku hladkolisté petržele
- smítku thyme
- 2 Bobkov list
- Chop the onion, česnek a žampiony na plátky, z rajčat odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky.
- Svážeme svazek bylinek – petržel, tymián a bobkový list.
- Čtvrtky kuřete (bez křídel, to že je prý Napoleon neměl rád!) salt, pepper.
- Kuře na oleji opečeme dozlatova.
- Vložíme do pekáče a dáme do vyhřáté trouby (170 °C) péct. Podlijeme trochou horké vody nebo vývarem. Pečeme tak 30 minutes.
- Na vypečeném tuku po kuřeti opečeme cibuli.
- Přidáme na plátky nakrájený česnek.
- simmer, vložíme žampiony a osmahneme.
- add tomatoes.
- Podlijeme vínem.
- Osolíme, opepříme a vložíme svazek bylinek, přidáme lžíci másla.
- Zakryté pokličkou dusíme asi 10 minutes.
- Když je kuře pečené, rajčatovou směs vložíme do pekáče ke kuřeti (svazek bylinek vyjmeme).
- Přidáme olivy, dochutíme a společně ještě 10 minut pečeme.
- Podáváme s rýží.