Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika

Hlavně nezešílet. Blíží se půlnoc s Novým rokem a všichni debužírují. Tak ne, jedeme jinudy. Prostě se najíme. Tentokrát ovar a další libosti jdou stranou. Chlebíčky? Nuda, aspoň to tak někdy je. Ale… Tak někdy příště, už mě znáte.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Vlastně jsem dušenou mrkev ještě nedělal. Ani nevím proč. Je to lahodná záležitost. A vlastně je to i docela rychlé.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Vlastně jsem dušenou mrkev ještě nedělal. Ani nevím proč. Je to lahodná záležitost. A vlastně je to i docela rychlé.
Dušená mrkev s hráškem a kuřátkem | Skoro klasika
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Mrkev očistíme.
    Mrkev očistíme
  2. Nakrájíme cibuli nadrobno.
    Nakrájíme cibuli
  3. Osmahneme cibuli na troše másla, aby zesklovatěla.
    Osmahneme
  4. Přidáme mrkev a orestujeme tak 3 minuty.
    Přidáme mrkev
  5. Opepří,e a osolíme.
    Okořeníme
  6. Přilijeme vývar, tak zprvu decetně, aby bylo tekutiny dost, ale mrkev s cibulí neplavala. Mírně provaříme.
    Přilijeme vývar
  7. Přidáme větší hrst mraženého hrášku a promícháme.
    Přidáme hrášek
  8. Zakryjeme a dusíme na mírném ohni, aby byla mrkev doměkka. Tak asi 20 minut. Můžeme ještě přidat vývar podle potřeby. Nezahušťuji ničím, vývar nechám mírně zredukovat, základem je mít jen tolik vývaru, kolik potřebujeme. Pokud jste to s tekutinou přece jenom přehnali, můžete zahustit moukou rozmíchanou ve vodě (tak 2 lžičky by měly stačit).
    Zakryjeme
  9. Mezitím dáme vařit na kousky nakrájené brambory, osolíme a přidáme kmín.
    Dáme vařit brambory
  10. Kuřecí řízky mírně očistíme od tuku (jen odřezávám ty plandavé části, ale trochu na mase nechávám). Opepříme a osolíme.
    Kuřecí řízky
  11. Přidáme trochu mletých chilli vloček. Pokud neradi pikantní, nechte tento krok bez povšimnutí.
    Chilli
  12. Smažíme na olivovém oleji s máslem.
    Smažíme
  13. Smažíme tak 5 minut z každé strany, aby maso dostalo zlatavější barvu.
    Z obou stran
  14. Podáváme dušenou mrkev s bramborem a kuřecími řízky.
    Podáváme

Hovězí proužky na žampionech | Možná je to Stroganoff, možná off-off

Tak teď trucuju, kuře dávám stranou a povolávám do služby skot. Okukuju, co by tak šlo připravit, abych nenarazil. Ale zase i pochutnal. Co takhle něco importovaného z Ruska. Ale ne toho současného. Na chytrém webu tvrdí, že nejobvyklejší Stroganoff bývá s osmaženou cibulí a žampiony, podávaný s rýží. Je ale i několik jiných způsobů. Hovězí Stroganoff nebo hovězí Stroganov je původem ruský pokrm pocházející z 19. století, první známý recept na hovězí Stroganoff pochází z roku 1861 – Govjadina po strogonovski, s gorchitseju, čili v anglické variaci „Beef à la Stroganov, with mustard“, tedy hovězí Stroganov s hořčicí. Vaří ho Kluci v akci, Zdeněk Pohlreich, tak proč se do toho také nepustit. Každý to dělá po svém a různě dlouho. Záleží na mase. Když použijete kvalitní maso na minutkovou přípravu, je to jistě šup šup. To pak můžete uvažovat buď o svíčkové nebo o nízkém roštěnci. V případě plece o vyzrálém mase. Jinak byste to zkrátka neužvýkali. Sáhnul jsem po pleci a z minutky se stala hodinka. Ale co na tom, hlavní je výsledek. A ten byl skvělý.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Jako obvykle je dost variant na ten skutečně pravý Stroganoff. Čím naznačuji, že si s receptem do jisté míry můžete dělat co chcete. Když dodržíte základní linku. Objevil jsem recept s červeným vínem, rajčatovým protlakem či s obojím, i s tou hořčicí. Tak do čeho se pustíme?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
60 minut
Jako obvykle je dost variant na ten skutečně pravý Stroganoff. Čím naznačuji, že si s receptem do jisté míry můžete dělat co chcete. Když dodržíte základní linku. Objevil jsem recept s červeným vínem, rajčatovým protlakem či s obojím, i s tou hořčicí. Tak do čeho se pustíme?
Hovězí proužky na žampionech | Možná je to Stroganoff
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Maso nakrájíme na nudličky.
    Maso nakrájíme na nudličky
  2. Osolíme, opepříme a přidáme sladkou papriku. Dobře promícháme. Přidáme trochu hladké mouky. Protřepeme, aby se kousky masa obalily ze všech stran.
    Osolíme, přidáme koření a mouku
  3. Maso osmahneme na oleji. Tak 6 minut. Maso dáme stranou.
    Maso osmahneme
  4. Na másle s olejem osmahneme nakrájenou cibuli, ke které přidáme na plátky nakrájený česnek.
    Osmahneme cibuli
  5. Česnek rychle orestujeme, jen, aby provoněl. Tak pozor na spálení, bylo by to hořké. Stačí půl minuty.
    Přidáme česnek
  6. Přidáme na nudličky nakrájené okurky.
    Přidáme okurku
  7. Přidáme rozčtvrcené žampiony. Promícháme a necháme chvíli vařit.
    Přidáme žampiony
  8. Přilijeme vývar a promícháme. Povaříme.
    Přilijeme vývar
  9. Přidáme dvě lžičky hořčice.
    Přidáme hořčici
  10. Přidáme tři lžíce zakysané smetany.
    Přidáme smetanu
  11. Promícháme a pak vrátíme zpět maso.
    Přidáme maso
  12. Zakryjeme a dusíme maso doměkka. To pro případ, že jste nesáhli po minutkovém mase. Jinak nezbývá než počkat.
    Zakryjeme a dusíme
  13. Podáváme s nudlemi.
    Podáváme
Tip:

Co říká chytrý web? To se dá vygooglovat:
Hovězí Stroganov je masitý pokrm pocházející z ruské kuchyně, který se rozšířil po celém světě. Bývá také označován jako minutkový guláš. Připravuje se z hovězí svíčkové, která se nakrájí na nudličky a zprudka orestuje na oleji, kousky masa se pak prohřejí spolu s cibulí, žampiony, nakládanými okurkami, zakysanou smetanou a rajčatovým protlakem. Podává se horké, jako příloha jsou v Rusku tradiční opékané brambory nebo smažené hranolky, ale používá se také rýže nebo těstoviny. Podle starodávného způsobu podávání se hotový Stroganov polije vodkou nebo koňakem a zapálí.
Jídlo je pojmenováno podle šlechtického rodu Stroganovů. Název se zřejmě poprvé objevuje v kuchařské knize Dárek mladým hospodyňkám z roku 1861, byť recept měl poněkud jednodušší podobu, jako hovězí s masovým vývarem, hořčicí a smetanou. Specialita se stala mezi ruskými majetnými vrstvami velmi oblíbenou a po bolševické revoluci se s emigranty dostala do celého světa. Časem se vytvořila řada krajových verzí, jako je např. ve Švédsku oblíbený Stroganov z místní uzeniny falukorv. V levnějších restauracích se Stroganov často připravuje z vepřového nebo kuřecího masa.
A ještě dodatek k uzenině falukorv:
Falukorv je velká švédská klobása vyrobená z mleté směsi vepřového a hovězího masa. Historie této klobásky sahá až do 16. století, kdy se ve švédském městě Falun ve velkém těžila měď. Před příchodem parních strojů, byli v dole využíváni voli, například měď se z dolu tahala za pomocí lan z hovězí kůže. Když pak vůl zemřel stářím nebo vyčerpáním – z masa se udělaly párky německého typu, jehož recept přinesli do regionu němečtí horníci. Maso se hodně nasolilo a udilo po mnoho hodin. Tato tradiční příprava masa byla oživena na konci 19. století řezníkem Andersem Olssonem a Falukorv se od té doby ve Švédku těší vysoké oblibě.
Jak jíst Falukorv dnes? Můžete jej nakrájet na silnější plátky, osmažit na másle a podávat s bramborovou kaší nebo jíst na „studeno“ jako chleba se salámem, nebo jako základ Korv Stroganoff. Variant je opravdu hodně.
Znalkyně švédské reality nám ještě může dodat další info:
Moje nejoblíbenější dětská knížka je Děti z Bullerbynu. Četla jsem ji nesčetněkrát. Možná si někdo vzpomene na kapitolu, kde si hlavní hrdinka Anna prozpěvuje cestou na nákup: „falunská uzenka, ta nejlepší“. Celé dětství jsem žila v představě, že falunská uzenka je něco naprosto úžasného a domnívala jsem se, že vypadá jako španělská uzená kýta. Po příjezdu do Švédska mne za pultem čekal točený salám, vzhledem připomínající náš Junior. Ale…!
Tak už jenom dodatek: TOHLE BY SE MĚLO NĚJAK IMPLANTOVAT K NÁM. Že bych to někdy vyzkoušel? Uvidíme.

Pečená treska | S citronem dneska

Když přinesu tresku, hned je požadavek, že má být s kmínem na másle. Ale uhýbám, a bude to tak, jak chci, protože budeme zkoušet něco nového. Na stejná jídla si můžeme zajít do nějaké vývařovny. Já mám laboratoř. Tak uvidíme. Vyhlídl jsem si recept Sarah Walker Caron, která je z Maine, města Bangor. Říká o sobě, že je spisovatelkou na volné noze, editorkou a vymýšlí recepty. Tak se na to podíváme a přizpůsobíme. Díky Sarah!

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Tenhle jednoduchý recept jeho autorka doplnila rýží, no, tradicionalisticky jako přílohu volím brambory. Ale ta rýže je dobrý nápad.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Tenhle jednoduchý recept jeho autorka doplnila rýží, no, tradicionalisticky jako přílohu volím brambory. Ale ta rýže je dobrý nápad.
Pečená treska | S citronem dneska
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Filety tresky opláchneme, dáme do pekáčku a osolíme. Zastříkneme citronovou šťávou. Přidáme nasekaný česnek, tymián a zaprášíme paprikou. Necháme chvilku stát, aby se chutě propojily. A mezitím si dáme vařit pokrájené brambory, které osolíme a okmínujeme.
    Dáme do pekáčku
  2. Zastříkneme olivovým olejem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 15 až 20 minut.
    Zastříkneme olejem
  3. Podáváme s bramborem, na který přišel kousek másla. Můžeme ještě přidat nakrájená rajčátka nebo jinou zeleninu.
    Podáváme s bramborem