Pomazánky jsou jednoduchou záležitostí. Stačí smíchat pár ingrediencí a je hotovo.
Need: |
- 250 g tučného tvarohu
- 150 g plain yogurt
- 170 g tuňákové konzervy tuňák v nálevu
- 185 g tuňákového salátu Mexico
- 1 menší cibuli
- 1/2 červené cibule
- 1 feferonku
- 1 egg vařené natvrdo
- 1/2 citronu
- pepper
- salt
- Všechny ingredience si připravíme.
- Nakrájíme nadrobno cibuli.
- Chop the red onion.
- Nakrájíme feferonku.
- Cut a hard-boiled egg.
- Do misky dáme tvaroh.
- Přidáme konzervu tuňáka a tuňákového salátu.
- Přidáme nakrájené cibule a feferonku.
- Vše jemně a dobře promícháme. Salt and pepper.
- Přidáme vejce.
- Přidáme trochu jogurtu. Pokud chcete pomazánku hustější konzistence, můžete vynechat.
- Zakapeme citronem.
- Vše jemně promícháme.
- Uschováme ve sklemici.
- Podáváme na tmavém chlebu.
- Nebo toastovém chlebu.
![](http://www.mojetara.cz/wp-content/uploads/2024/04/MT-red-RGB.jpg)
Rýžový pilaf | Hlavní jídlo v roli přílohy
Věděl jsem, že pilaf je dost oblíbeným, někdy až zásadním jídlem na východ od nás. Na západ od nás, dokonce až za Velkou louží, je pak také jako příloha. Při cestování se hodí vědět, že řecky si to přečteme na jídelním lístku jako πιλάφι , rusky pak je to plov, tedy “плов”, turecky pilav. Co se o pilafu dozvíte z dostupných zdrojů, najdete v tipu. Pokud se vám někdo bude snažit namluvit, že je to snadné a rychlé na přípravu, tak mu věřte jen tak napůl. Snadné to je určitě, ale výsledek budete mít tak za 50 minutes.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
40 minutes |
|
|
Pokud si usmyslíte, že místo dušené rýže uděláte jako přílohu právě pilaf, tak počítejte s mírným zpožděním, especially, když jídlo, ke kterému pilaf chystáte, patří mezi rychlé recepty.
Pokud si usmyslíte, že místo dušené rýže uděláte jako přílohu právě pilaf, tak počítejte s mírným zpožděním, especially, když jídlo, ke kterému pilaf chystáte, patří mezi rychlé recepty. |
Need: |
1 spoon
butter
1
menší cibuli – nakrájíme nadrobno
1/2 šálku
dlouhozrnné rýže
1 šálek
kuřecího vývaru
1
Bay leaf
1 spoon
soli
Units:
-
Troubu si předehřejeme na 190 °C. A nachystáme si zapékací misku (pekáček) vymazanou máslem. Prepare rice, cibulku, tentokrát jsem použil jarní, protože jsem několikrát potřeboval jenom zelenou nať. Rozehřejeme máslo.
-
Na pánev s máslem přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět, tedy tak asi 3 until 5 minutes.
-
Vmícháme rýži a osmahneme ji dozlatova.
-
Přilijeme kuřecí vývar...
-
...a přidáme bobkový list a osolíme. Ještě mírně povaříme tak 5 minutes.
-
Připravenou rýži přendáme do zapékacího pekáčku a necháme v troubě asi 30 until 40 minutes, dokud rýže vývar kompletně neabsorbuje. Čas záleží na množství rýže, vývar se má absorbovat, ale rýže má zůstat měkká.
Zkuste pilaf s kuřecími řízky s koprem a citronem.
INFO:
Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur).
Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Je spousta druhů pilafů, helpful in this, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi - zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření.
Pilaf a podobná jídla jsou obvyklá ve východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří např. v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu.
![](http://www.mojetara.cz/wp-content/uploads/2024/04/MT-red-RGB.jpg)