Základem jsou kvalitní špekáčky, dobré brambory a koření. Vaří se leckde, i v polníchpodmínkách, a pořád chutná. No, v restauraci vám nic takového nenabídnou, jsou to jinačí kabrňáci, ale doma si tenhle guláš s klidem připravte. Už tu máme jeden, tenhle je zase trochu jiný.K masitým špekáčkům jsem přidal ještě pikantní klobásu, takže to bude peprnější.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Když hledáte, najdete. Wikipedie nabízí heslo: Čevabčiči (turecky kebab, bulharsky кебапче, кебапчета, chorvatsky a bosensky ćevapčići, ćevapi, srbsky ћевапчићи, ћевапи, rumunsky mici, makedonsky ќебапи, italsky cevapcici) nebo čevapčiči je masový pokrm podobný klobáse a karbanátku. Jako cevapcici najdete recepty i v angličtině, ovšem zažene vás to stejně zpátky do Středomoří.
Ale:
Kebab (persky a arabsky کباب, známý také např. jako kebap) je označení různých piknikových, grilovaných nebo na rožni pečených jídel z Blízkého východu, střední Asie a jižní Asie.
Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí maso, některé druhy používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá v muslimských oblastech kvůli náboženským důvodům. V turecké kuchyni (döner kebab) se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni.
A teď, babo, raď, chce si mi zvolat.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25minut
Čevabčiči známe asi všichni, smažené na oleji. Ale dá se také péct v troubě, pak odpadá přemíra tuku v jídle. Navíc získáme i výpek, kterým lze jídlo ještě dochutit.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25minut
Čevabčiči známe asi všichni, smažené na oleji. Ale dá se také péct v troubě, pak odpadá přemíra tuku v jídle. Navíc získáme i výpek, kterým lze jídlo ještě dochutit.
Na kousku másla si omahneme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme vychladnout.
Mleté maso smícháme se lžící worchestrové omáčky, paprikou, přidáme prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Přidáme osmahlou cibulku a maso prohněteme. Se solí opatrně, ještě přijde na řadu sojová omáčka a tak maso také osolí.
Vytvoříme válečky z masové směsi a dáme je do pekáčku nebo zapékací misky.
Trochu vývaru (no, dá se použít i kuřecí nebo zeleninový) smícháme se třemi lžičkami sojové omáčky. Masové válečky podlejeme a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C.
Pečeme přibližně 20 až 25 minut.
Podáváme s vařenými brambory, pokrájenou cibulí a hořčicí nebo bramborovou kaší, případně s bramborami a okurkou nebo rajčátky. Brambory přelijeme výpekem.
Tip:
Pokud vám trochu ujede ruka se sojovou omáčkou, budou mít válečky masa tmavší barvu, pokud chcete mít světlejší, s omáčkou do vývaru jen opatrně.