Kapustová polévka | Portugalská inspirace v české variaci

Jo, omrknul jsem recepty s kapustou, ta totiž bude mít svůj den příště, ale klidně jí pár listů uberu, takže se hodí. Kuřecí vývar už se mi nevešel do lahví a lednice, tak s ním také musím zatočit. A helemese, kouká na mě klobása, to už je moc argumentů pro to pustit se do polévky. Když pomineme klobásku, tak je to skoro vlastně vegetariánská záležitost. Ale s vývarem by to u vegetariánů asi neprošlo, ledaže by byl zeleninový. Ostatně, to by se také dalo zkusit.

Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Ale Portugalci by asi koukali, co jsem s tím udělal. Takže jsem zapojil fantazii a tohle není žádná rekonstrukce receptu. Začínám zase na pánvi, ale tentokrát nasadíme kastrol dřív. Ale pozor, polévka je trošku ostřejší, to díky pálivé paprice.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
25 minut
Ale Portugalci by asi koukali, co jsem s tím udělal. Takže jsem zapojil fantazii a tohle není žádná rekonstrukce receptu. Začínám zase na pánvi, ale tentokrát nasadíme kastrol dřív. Ale pozor, polévka je trošku ostřejší, to díky pálivé paprice.
Kapustová polévka | Portugalská inspirace v české variaci
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Klobásku nakrájíme na kolečka a na oleji na střední teplotě opečeme. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli a na jemné plátky nakrájený česnek. Ještě přihodíme nakrájenou pálivou papriku.
    Klobása s cibulí
  2. A ještě nadrobno nakrájenou mrkev, prohřejeme a necháme chvilku na teple.
    Přidáme mrkev
  3. Přendáme obsah pánve do kastrolu, zalijeme vývarem. Přivedeme k varu.
    Přidáme vývar
  4. Přidáme na kousky nakrájenou kapustu (listy napřed zbavíme košťálových žil). Osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Vše dobře promícháme a přivedeme opět k varu. Podle potřeby, tedy je-li polévka až příliš hustá, přilijeme vodu.
    Přidáme kapustu
  5. Ještě přidáme rýži.
    Rýže
  6. Zakryjeme. Teplotu snížíme na mírný stupeň, vaříme 15 minut, aby změkla rýže.
    Dusíme
  7. Polévka z kapusty

Masové koule se sezamem | Mleté maso v jiné podobě

Sezame, otevři se! Tohle mi utkvělo v hlavě, když míjím v regálu sezam, hned mi to naskočí. Ale sezam v kuchyni, to tu moc nemáme. Dá se koupit na pečivu, ale teď ho zapojíme do procesu. Sezame, otevři (se)!

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25 minut
Příprava je podobná, jako když chystáme třeba čevabčici, takže jsme vlastně doma. To umíme. Jen cibule je sladší a navíc je tu i mrkev. A samozřejmě sojová omáčka. A to podstatné – sezamová semínka. Jsou v mase i omáčce.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
25 minut
Příprava je podobná, jako když chystáme třeba čevabčici, takže jsme vlastně doma. To umíme. Jen cibule je sladší a navíc je tu i mrkev. A samozřejmě sojová omáčka. A to podstatné – sezamová semínka. Jsou v mase i omáčce.
Masové koule se sezamem | Mleté maso v jiné podobě
Potřebujete:
Masové koule
Sezamovo-sojová omáčka
Smažení
Jednotky:
Jak na to:
  1. Všechno, co potřebujeme si připravíme.
    Příprava.
  2. Připravíme si omáčku: Smícháme sojovou omáčku s cukrem a 1/4 šálkem vody. Zahřejeme, aby se cukr rozpustil, měla by stačit 1 minuta.
  3. Nakrájíme nadrobno zeleninu a smícháme všechny ingredience na koule. Dobře propracujeme.
    Smícháme
  4. Pomocí lžíce si vytvoříme koule.
    Uděláme koule.
  5. Na oleji při střední teplotě opečeme koule ze všech stran, to trvá tak 10 minut, ale je dobré to hlídat.
    Pečeme koule
  6. Na suché pánvi si opražíme sezamová semínka.
    Sezam opražíme
  7. Část připravené omáčky si dáme stranou na závěr. Do zbylé části vmícháme opražená sezamová semínka. Promícháme a provaříme asi 2 minuty.
    Sezam v omáčce.
  8. Do pánve s opečnými koulemi k oleji přilijeme směs omáčky se sezamem. Necháme na mírném ohni vařit asi 8 minut. Připravíme si rýži.
    Pánev s koulemi.
  9. Podáváme s rýží, omůžeme zakápnout částí omáčky, kterou jsme si dali stranou. Do omáčky můžeme ještě přidat trochu výpeku z pánve a nechat přejít varem. Posypeme jarní cibulkou.
    Na stole.

Kuřátko na zelenině s rýží

Pokus o ryché jídlo, který by měl vyjít. A také, přiznávám, vyšel. Jinak by neměl šanci, že vám ho budu doporučovat. Kuřecí prso od řezníka vydá za dvě ze supermarketu, takže uspokojí dva lidi, aniž by měli pocit, že se nenajedli. Trochu vás zdrží marinování, ale protože je maso nakrájené na nudličky, nepotřebuje na to celou noc. Komu nějak vadí sezam, může ho vynechat. To je finální záležitost. Jen se zbavíte o další zajímavou chuť.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
20 minut
Kuřecí maso plus zelenina, to nemá chybu. Až se do toho pustíte, zjistíte, že se bez problémů najedí i čtyři. Neváhejte, tohle je prostě úžasné!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 30 minut
Doba vaření
20 minut
Kuřecí maso plus zelenina, to nemá chybu. Až se do toho pustíte, zjistíte, že se bez problémů najedí i čtyři. Neváhejte, tohle je prostě úžasné!
Kuřátko na zelenině s rýží
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do misky dáme sojovou omáčku, přidáme cukr, škrob, prolisovaný česnek, chilli a nastrouhaný zázvor. Dobře promícháme.
  2. Kuřecí prsní řízek nakrájíme na proužky. Dáme do marinády a necháme vychladit a odležet. Stačí 20 minut.
    Naložíme kuřecí kousky
  3. Do pánve dáme lžíci oleje, který rozpálíme, přidáme nakrájené papriky, brokolici rozdělenou na růžičky, cibulku nakrájenou nadrobno. Restujeme do měkka, asi 5 minut. Dáme stranou a udržujeme v teple.
    Zeleninu podusíme
  4. Do pánve dáme lžíci oleje, který rozpálíme a na něm opečeme kuřecí maso, asi 3 minuty.
    Kuřecí kousky osmahneme
  5. Pak přidáme restovanou zeleninu, jdeště restujeme asi 2 minuty a pak přilijeme marinádu (po částech je to lepší). Přivedeme k varu a necháme mírně vařit 5 až 7 minut. Dochutíme případně solí a pepřem.
    Směs masa a zeleniny
  6. Podáváme s rýží. Na porci rýže navrstvíme směs masa a zeleniny, posypeme sezamovým semínkem. (Pokud chcete výraznější chuť sezamu, stačí ho lehce opražit na suché pánvi.)

Zeleninová polévka s kuřecím masem, která překvapí | Cuketa vzatá na milost

Tuhle polévku jsem zvolil jako dobrodružství. A varuju, když ji ochutnáte, hodně si ji oblíbíte. Je v ní i cuketa, něco, co zrovna do jídelníčku nezařazuji. Tímto jsem ji vzal na milost. Nastrouhaná na jemné plátky do polévky skvěle zapadne. Efektnější by bylo nakrájet ji na spirály, ale nějak jsem nemohl najít forichtung na ty spirálky. Až se mi přestane schovávat a vykoukne, čapnu po něm a pustím se zase do téhle skvělé polévky.

Hlasů: 2
Hodnocení: 4.5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Ještě větší grády může mít polévka při použití čerstvých bylinek, což také stojí za zkoušku. Každopádně tu máme dvojvariantní polévku, která neskutečně chutná.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4.5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Ještě větší grády může mít polévka při použití čerstvých bylinek, což také stojí za zkoušku. Každopádně tu máme dvojvariantní polévku, která neskutečně chutná.
Zeleninová polévka, která překvapí | Cuketa vzaná na milost
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Lžíci olivového oleje rozehřejeme, kuřecí kostky osolíme, opepříme a opečeme na oleji dozlatova, asi 3 minuty. Můžete přihodit i snítku čerstvého rozmarýnu. Maso po opečení dáme stranou.
  2. Přidáme lžíci oleje a opět rozehřejeme. Nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek orestujeme, necháme zeleninu, aby změkla, asi 4 minuty. Přidáme sušený tymián a sušený rozmarýn i bobkový list, promícháme a vaříme ještě minutu, aby se uvolnila chuť koření.
  3. Přidáme kuřecí vývar, který smícháme s horkou vodou, přivedeme k varu. Cuketu nastrouháme na jemné plátky a dáme do vývaru. Snížíme teplotu a 5 minut povaříme.
  4. Přidáme 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, dochutíme solí a pepřem.
  5. Podáváme s nasekanou petrželkou.