Tak nějak jsem váhal jít sem s bramborovou klasikou. Ale letmou kontrolou je evidentní, že ji mají v nabídce i šéfkuchaři. Aby ne, bramboračka je oblíbená a hosté ji chtějí.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Když do bramboračky přidáte ještě houby, je to prostě lahoda. Tak proč to nezkusit?
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Když do bramboračky přidáte ještě houby, je to prostě lahoda. Tak proč to nezkusit?
Houby vložíme do kastrůlku a zalijeme tak půllitrem vody, necháme máčet hodinu až dvě, pak přivedeme na mírném ohni k varu, chvíli povaříme. Našel jsem recept, kde je to namáčení vynechané, ale tak nějak pocitově je lepší namáčení.
Necháme houby namočit aspoň přes hodinu.
V kastrolu rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku, vytvoříme jíšku; trvá to asi čtyři minuty.
Jíšku zalijeme postupně při míchání 1 litrem studené vody a dobře promícháme a přivedeme k varu.
Přidáme kostku bujónu, brambory nakrájené na kostičky a zeleninu. Jednu mrkev nakrájenou na kolečka, polovinu celé mrkve. a překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
Přidáme oloupanou cibuli.
Přidáme překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
Přidáme houby s vývarem a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut, aby brambory a zelenina byly měkké.
Vyjmeme celer, cibuli a celou mrkev.
Část celeru pokrájíme a vrátíme do polévky.
Podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a krátce povaříme.
Chvíli ještě povaříme.
Podáváme.
Tip:
Směs hřibovitých hub nabízí firma Holoubek a pravnuci.Takže jim věřím, že dokáží sbírat volně rostoucí houby a nespletou se. Ty dvě hrstě, to je 20 gramů. Obsahuje křemenáč březový/osikový, kozák březový/habrový, hřib hnědý, klouzek obecný a hřib smrkový.
Už tu takovou polévku máme a to i delším vyprávěním o této polévce z Asie. Dneska je pho nejen v nabídce vietnamských restaurací, ale dokonce i v jejich názvu. Phở (také pho, vyslovuje se [fə:] s klesavo-stoupavým tónem) je populární vietnamské jídlo. Původ jídla je v provincii Nam Dinh, ale posléze se stalo populární v hlavním městě Hanoji a v celé severní části Vietnamu. Obvykle se podává k snídani, ale je možno ho podat i v jinou denní dobu. Dnes je možno se setkat s tímto pokrmem v mnoha restauracích v Evropě, USA a Asii, hlavně v místech s vietnamskou komunitou. Polévka phở se vaří v mnoha variantách, například klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, či vegetariánská verze s houbami a mungovými klíčky. Klasickou variantou polévky phở je phở bò, tedy hovězí polévka se širokými rýžovými nudlemi, tenkými plátky masa a jarní cibulkou. Tady se postup ale liší. Potřebujete hovězí vývar a pak tenké plátky svíčkové přelijete tímto horkým vývarem. Maso se přelitím uvaří. K dochucení se používá limetka, chilli papričky v oleji, rybí omáčka, vietnamská pálivá chilli omáčka tương ớt, bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, vietnamská bazalka, máta a mexický koriandr. Další variantou je phở gà z masa kuřecího.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15minut
Doba vaření
230minut
Doba přípravy
15minut
Doba vaření
230minut
Kuřecí pho má jako základ vývar, takže první várka tohoto dlouhého vaření bude právě vývar. Tentokrát poslouží kuřecí hřbety. Pak ještě potřebujeme další kuřecí maso, třeba stehenní řízky nebo, jako v tomto receptu horní kuřecí stehna. Variant polévky je dost, takže můžete improvizovat, když některá surovina chybí, zkuste ji nahradit jinou. Tentokrát jsme bez anýzu, ale celá skořice nesmí chybět. Příprava je jednoduchá, ale jak už bylo zmíněno, zdlouhavá. Napřed probubláváme hodinu a půl, pak ještě stejnou dobu potřebujeme na dokončení. Ale výsledek stojí za to čekání.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15minut
Doba vaření
230minut
Doba přípravy
15minut
Doba vaření
230minut
Kuřecí pho má jako základ vývar, takže první várka tohoto dlouhého vaření bude právě vývar. Tentokrát poslouží kuřecí hřbety. Pak ještě potřebujeme další kuřecí maso, třeba stehenní řízky nebo, jako v tomto receptu horní kuřecí stehna. Variant polévky je dost, takže můžete improvizovat, když některá surovina chybí, zkuste ji nahradit jinou. Tentokrát jsme bez anýzu, ale celá skořice nesmí chybět. Příprava je jednoduchá, ale jak už bylo zmíněno, zdlouhavá. Napřed probubláváme hodinu a půl, pak ještě stejnou dobu potřebujeme na dokončení. Ale výsledek stojí za to čekání.
Pho ostřejší jako břitva | Nebojte se, ne zase tolik
Připravíme si vývar. Proprané hřbety dáme do vody, přidáme pokrájenou mrkev a cibuli i se slupkou. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a zakryjeme. Necháme mírně probublávat alespoň hodinu a půl. Pak scedíme, hřbety a zeleninu vyhodíme.
Zázvor nakrájíme na plátky, chilli papričku nadrobno, jarní cibulky překrájíme tak asi na 5 cm dlouhé kousky.
Do vývaru přidáme opraná kuřecí horní stehna. Přidáme zázvor, nakrájenou chilli papričku, nakrájenou pálivou zelenou papriku, jarní cibulku a celou skořici.
Přidáme sojovou omáčku a přivedeme k varu. Teplotu snížíme, aby voda probulávala mírným varem, zakryjeme a necháme táhnout (mírně vařit) asi hodinu. Občas promícháme. Pak horní stehna vyjmeme z polévky. Vyjmeme i tu skořici.
Mezitím si připravíme skleněné nudle. Stačí je tak 2 až 3 minuty povařit, pak propláchneme studenou vodou.
Maso ze stehen po mírném vychladnutí obereme a roztrháme, kůži odstraníme.
Přidáme 2 lžíce rybí omáčky.
Přidáme hrášek a mrkev z konzervy, kterou napřed slijeme. Promícháme.
Přidáme připravené maso a promícháme. Pak chvilku ještě povaříme na střední teplotě.
Přidáme rýžové nudle a chvíli prohřejeme.
Polévku servírujeme, přidáme na chuť i ozdobu nadrobnou nakrájenou nať jarní cibulky.
Je to jídlo z Francie, ale recept je z Austrálie. To jsou paradoxy. Zprostředkovala mi ho australská televize SBS, takže ta inspirace je síťová i globální. Proč ne. Francouzům ostatně Britové zemi vyfoukli údajně před nosem. Ale to je historie. Pojďme vařit. Králíka vařili ve vinném sklepě, měl bych jít asi na půdu, abych se výrazně odlišil. Ale to zase tak moc nepotřebuju. Je vcelku snadné připravit králíka na tento způsob, jen potřebujete den navíc. To kvůli marinování. Já tohle prodloužení nemám rád, chci to mít hned, ale respektuji. Plánovat se má i při vaření. No, nedělám to plánování důkladně, takže si musíme počkat. Vyhlídka na dobrou večeři je ovšem víc než slibná. Už tady králíka máme, ale to je docela odlišný recept. Pokud si přečtete varování o kousek níž, pak si najděte recept na pečeného králíka. Je také skvělý.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy
Nakrájíme mrkev na kolečka, cibuli nadrobno, celerové řapíky napříč na malé plátky.
Připravíme koření.
Potřebné ingredience.
Králíka osolíme a opepříme.
Zalijeme olivovým olejem.
Přidáme nakrájenou mrkev a celer.
Přidáme cibuli, na plátky nakrájený česnek, hřebíček, bobkový list, tymián a víno.
Zakryjeme a necháme přes noc v chladu. Můžete použít chladničku nebo venkovní chlad, který mi ledničku tentokrát nahradil. Pokud si ovšem budete tento recept připravovat v době, kdy venku je i v noci teplota nenapodobující chladničku, použijte radši tu.
Den poté
Vaříme na středním ohni asi 10 minut. Pak vyjmeme maso a dáme stranou.
Přidáme brambory nakrájené na čtvrtka (nebo menší na polovinu), opět zakryjeme a dusíme ještě 20 minut.
Vyjmeme veškerou zeleninu a dáme stranou. Ale pozor, nevyhazovat.
Nakrájíme žampiony na čtvrtky.
V tekutině bez zeleniny dusíme žampiony asi 10 minut.
Přidáme máslo a opět povaříme. Tak ještě 5 minut na středním ohni.
Podáváme s bagetkou, můžete dozdobit nasekanou petrželkou.
Hlavně nezešílet. Blíží se půlnoc s Novým rokem a všichni debužírují. Tak ne, jedeme jinudy. Prostě se najíme. Tentokrát ovar a další libosti jdou stranou. Chlebíčky? Nuda, aspoň to tak někdy je. Ale… Tak někdy příště, už mě znáte.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Vlastně jsem dušenou mrkev ještě nedělal. Ani nevím proč. Je to lahodná záležitost. A vlastně je to i docela rychlé.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
30minut
Vlastně jsem dušenou mrkev ještě nedělal. Ani nevím proč. Je to lahodná záležitost. A vlastně je to i docela rychlé.
Osmahneme cibuli na troše másla, aby zesklovatěla.
Přidáme mrkev a orestujeme tak 3 minuty.
Opepří,e a osolíme.
Přilijeme vývar, tak zprvu decetně, aby bylo tekutiny dost, ale mrkev s cibulí neplavala. Mírně provaříme.
Přidáme větší hrst mraženého hrášku a promícháme.
Zakryjeme a dusíme na mírném ohni, aby byla mrkev doměkka. Tak asi 20 minut. Můžeme ještě přidat vývar podle potřeby. Nezahušťuji ničím, vývar nechám mírně zredukovat, základem je mít jen tolik vývaru, kolik potřebujeme. Pokud jste to s tekutinou přece jenom přehnali, můžete zahustit moukou rozmíchanou ve vodě (tak 2 lžičky by měly stačit).
Mezitím dáme vařit na kousky nakrájené brambory, osolíme a přidáme kmín.
Kuřecí řízky mírně očistíme od tuku (jen odřezávám ty plandavé části, ale trochu na mase nechávám). Opepříme a osolíme.
Přidáme trochu mletých chilli vloček. Pokud neradi pikantní, nechte tento krok bez povšimnutí.
Smažíme na olivovém oleji s máslem.
Smažíme tak 5 minut z každé strany, aby maso dostalo zlatavější barvu.
Podáváme dušenou mrkev s bramborem a kuřecími řízky.