Je to takový nápad, že bude řízek s bramborem. Ale co to vylepšit nějakým zajímavým salátem. Ponoříme se do sítě a vylovíme třeba něco ze sousedství. Ani to není tak daleko. Tenhle salát připravuje Viktor Mráz v restauraci V Polích. To je v Malých Číčovicích, kousek za Prahou. To jméno vám asi něco řekne, pokud čtete bulvár. Je to ten Viktor, který měl za ženu Mahulenu Bočanovou. To manželství nedopadlo dobře, tak snad ten salát na tom bude líp. Musí! Ostatně, možná, že ho Viktor nikdy nepřipravoval, má na to lidi.
Potřebujete: |
- 400 g brambor
- 2 střední cibule
- 1 menší sklenice nakládaných okurek
- pepř
- sůl
- olivový olej
- ocet
- Všechno si připravíme. Brambory uvaříme ve slupce.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Okurky nakrájíme na kostičky.
- Vše promícháme.
- Zalijeme trochou láku z okurek.
- Dochutíme pepřem a solí.
- Dochutíme olivovým olejem.
- Můžete přidat i trochu octa. A znovu promícháme.
- Hotovo. Dobrou chuť.
Další možné varianty:
Proč si nepřidat pár tipů na dobré věci...
Bramborový salát vídeňský
Ve slupce uvařené (lojovitě, salátové) brambory (600 g) okamžitě oloupeme, nakrájíme na plátky a ještě horké zalijeme zálivkou, která je tvořena: silným hovězím vývarem (250 ml), octem (3 polévkové lžíce), olejem (6 lžic), hořčicí (estragonová, ½ lžičky), solí, pepřem, trochou cukru. Tekutina do horkých brambor vsákne. K bramborám se přidává jenom cibule (60 g), v létě vařená vejce.
Jiný rakouský recept na vídeňský salát (bez bujonu).
1000 g lojovitých brambor, 6 cl oleje, 1 červená cibule, 500 ml vody, 1 polévková lžíce estragonové hořčice, 5 lžic octa, 2 lžíce krystalového cukru, sůl, mletý pepř.
Horké brambory (nové není třeba loupat) nakrájíme na plátky a ještě vřelé zalijeme olejem. Vodu, cukr, hořčici a ocet svaříme a horký nálev nalijeme na brambory. Ochutíme pepřem a solí, přidáme jemně sekanou cibuli a zamícháme, až se ze zálivky vytvoří emulze.
Vídeňský salát je tradiční přílohou ke smaženému telecímu řízku (vídeňskému). Varianta s vejci se v létě pojídá jako samostatné jídlo. Podává se teplý, vlahý i studený, sypaný sezonními bylinkami (estragon, kopr, petrželka, pažitka).