Jestli jste byli někdy v Americe, a jestli jste navštívili čínskou restauraci, možná jste narazili na jídelním lístku na kuře generála Tso. Ale má několik jiných jmen, tak nevím. Recept putoval z provincie Hunan, kde příroda vypadá jako ve filmu Avatar, také si jeho tvůrci vzali místní národní parky s trčícími skálami, obrostlými stromy a mizícími v mlze, za inspiraci. Magický je i zrod pokrmu, který čínský generál nikdy nejedl. Žil totiž v 19. století a jídlo mělo vzniknout až ve 20. století, v kuchyni šéfkuchaře Penga, oblíbené vládními špičkami. A když Mao dopochodoval až do Pekingu, Peng Chang-Kuei našel azyl pro sebe i svoji „reakční kuchyni“ na Tchaiwanu, kde pokračoval v kariéře oficiálního kuchaře až do roku 1973, než se přestěhoval do New Yorku, kde si otevřel restauraci. Peng svůj recept pojmenoval po slavném hunanském rodákovi Tso, což je logické, vždyť dalším rodákem byl právě Mao. Americký start recept prý nebyl moc slavný, hostům se zdálo kuře až příliš sladké. No, jestli jste někdy jedli americké moučníky, musel by vám cukr lézt i z uší, tak nevím. Ale recept doznal několik změn, aby klientele restaurací vyhovoval. Tak Tso začal slavné tažení na kulinářském poli, má dokonce několik jmen i obměn a variant, americká námořní akademie ho podává pod jménem Kuře admirála Tso, byť Tso ze střední Číny sotvakdy velel na moři.
No, pojďme se pustit do vaření. Pokud mě chcete kamenovat za svérázné pojmenování, počkejte až ochutnáte.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Základem receptu je sójová omáčka, rýžové víno, rýžový ocet, cukr, kukuřičný škrob, sušené červené chilli papričky (celé), česnek. Tento recept je mírně zjednodušenou variací – a svoji úlohu zde dostala omáčka hoisin, velmi hustá a mající mírně nasládlou chuť.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Základem receptu je sójová omáčka, rýžové víno, rýžový ocet, cukr, kukuřičný škrob, sušené červené chilli papričky (celé), česnek. Tento recept je mírně zjednodušenou variací – a svoji úlohu zde dostala omáčka hoisin, velmi hustá a mající mírně nasládlou chuť.
Troubu si předehřejeme na 220 °C. Mezitím nakrájíme kuřecí řízky na menší kousky.
Kuřecí maso obalíme v mouce.
Pak kousky obalíme v rozšlehaných vejcích.
Potom maso ještě obalíme v rozdrcených kukuřičných lupíncích.
Maso, obalené v trojobale, poklademe na mřížku, pokapeme olejem (nebo lze použít sprej) a dáme péct ve střední části trouby. Pečeme asi 13 až 15 minut. Dáme si také vařit rýži. Pokud jako přílohu chystáte brokolici, ještě můžete chvilku počkat, blanšíruje se tak 3 minuty (vaříme v osolené vodě, pak zchladíme ve studené vodě).
Mezitím smícháme kuřecí vývar, sójovou omáčku, cukr, omáčku hoisin, ocet a kukuřičný škrob. Dobře rozmícháme, aby se cukr i škrob rozpustil. Pokud jste zvolili sušené chilli papričky, je čas je použít do omáčky. Povaříme 2 až 3 minuty.
Omáčkou přelijeme kuřecí kousky tak, aby je obalila.
Podáváme na rýži rozprostřené na talíři. Kuřecí kousky ještě mírně přelijeme omáčkou, přidáme chilli papričky, posypeme sezamem a nasekanou natí jarní cibulky.