Makrela na pánvi s pomerančovou salsou

Nejsem rybář, ale to nevylučuje, že se v mé malé kuchyni neobjeví nějaká ryba. Nelovím tudíž ani v moři, ani v našich vodách. Ovšem rybu si dám. Nejspíše to bude pstruh, ale už jsem měl i žraloka, kapra (jo, vánoční polévka se bez něho neobejde!), tuňáka i tresku. A také grundle i lososa. Makrela bude mít tentokrát premiéru (ovšem až na to, že uzenou verzi jsem už před lety zapékal s bramborem a už se chystám na podobnou akci). Nechal jsem jsem se nalákat receptem Sary Buenfeld, a upravil ho podle svého.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10-16 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10-16 minut
Pstruha nejspíše také připravujete na másle. Je to určitě nejrychlejší a nejjednodušší způsob. A makrelu? Tu si připravíme na směsi oleje s máslem. Máslo i mouku jsem si přidal, připadá mi to lepší. Tyhle kámošky připlavaly z Německa, jak se píše na obalu. Uvidíme, jak se jim bude dařit podle anglické inspirace v českém provedení.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10-16 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
10-16 minut
Pstruha nejspíše také připravujete na másle. Je to určitě nejrychlejší a nejjednodušší způsob. A makrelu? Tu si připravíme na směsi oleje s máslem. Máslo i mouku jsem si přidal, připadá mi to lepší. Tyhle kámošky připlavaly z Německa, jak se píše na obalu. Uvidíme, jak se jim bude dařit podle anglické inspirace v českém provedení.
Makrela na pánvi s pomerančovou salsou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Makrelu ulovenou v obchodě už máme předpřipravenou. Je na vás, zda ji zbavíte hlavy a ocasu. Brambory nakrájíme na měsíčky a uvaříme v osolené vodě. Novým bramborám by mělo stačit 20 minut, možná i méně.
    Makrely celé
  2. Ryby opláchneme a osušíme.
    Upravené makrely
  3. Smícháme mouku s uzenou paprikou, solí a pepřem. Touto směsí posypeme (obalíme) makrelu z obou stran. Dáme stranou.
    Makrely obalíme
  4. Smícháme kousky pomeranče s drobně nakrájenou šalotkou, nasekanými olivami a petrželí a dobře opepříme. Jak na kousky pomeranče? Určitě intuitivně, ale pokud váháte, mrkněte na tip.
    Připravíme salsu
  5. Zelené fazolky povaříme 3 minuty v osolené vodě.
  6. V pánvi rozehřejeme olej s máslem a makrelu osmažíme z obou stran, z každé asi 6 až 8 minut.
    Makrely osmažíme
  7. Podáváme s pomerančovou salsou, novými bramborami a zelenými fazolkami.
    Makrely servírujeme
Tip:

Pomeranči seřízneme vršek a spodek, kůru i dužinu oloupeme, rozdělíme na jednotlivé dílky, které podélně rozpůlíme uprostřed.

Seřízneme konce pomeranče
Seřízneme pomeranč z obou konců

Oddělíme
Odstraníme kůru, dužinu a dílky rozdělíme

Rozkrojíme
Pomerančové dílky rozkrojíme podélně v polovině mezi bočními membránami

Připravíme salsu
Všechny ingredience nasekáme nadrobno

Smícháme všechno dohromady
Dobře opepříme, smícháme dohromady a můžeme servírovat

 

 

 

 

 

Kuřecí stehna na zelí | Jídlo nejenom na pondělí a budou v něm brambory, které nebolí

Když už nevím coby, nezajdu do Obi, ale sáhnu po něčem rychlém, snadném a chutném. Takže zase bude kuře. Tentokrát stehna a zelí, ale k tomu ještě něco přidáme, takže to bude takový pečený eintopf, proč ne, nemusíte v kuchyni pořád kolem všeho skákat, můžete si chvilku pohrát a pak lehnout. No, to přeháním.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
101 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
101 minut
Jestli vás děsí fotka, že je to jídlo z nějakého fastfoodu, nenechte se mýlit. Podobnost talíře je čistě záměrná a náhodná, tácek z porcelánu mi občas zahraje na dobrou náladu. Recept je navýsost jednoduchý, takže pohoda.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
101 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
101 minut
Jestli vás děsí fotka, že je to jídlo z nějakého fastfoodu, nenechte se mýlit. Podobnost talíře je čistě záměrná a náhodná, tácek z porcelánu mi občas zahraje na dobrou náladu. Recept je navýsost jednoduchý, takže pohoda.
Kuřecí stehna na zelí | Jídlo nejenom na pondělí a budou v něm brambory, které nebolí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Do pekáčku dáme vrstvu kysaného zelí, kterému přidáme na kolečka nakrájenou pálivou papriku. Omytá stehna osolíme a uložíme na zelí, kolem ještě můžeme dát zelí, pokud zbylo, stroužky česneku, na osminky nakrájené brambory a na stehna poklademe kousky másla. Ještě trochu posolíme. Pekáček zakryjeme alobalem, nebo poklicí.
  2. Troubu rozehřejeme na 180 °C, vložíme do ní zakrytý pekáček a pečeme asi hodinu a půl. Potom odkryjeme, na stehna položíme ementál a zvedneme teplotu na 200 °C. Pečeme ještě tak 8 minut. A teď ještě 3 minuty pod grilem, ale pod kontrolou. Pekáček je pořád na spodní drážce trouby.