Tak teď si vyzkoušíme něco dobrého, rychlého. Napadlo mě, že by to mohly být cibulové placky, už tu jeden recept mám, tak by to chtělo inovaci. Narazil jsem na stovky receptů, kde má hlavní slovo jarní cibulka, to také někdy zkusím, ale budeme vařit z toho, co máme doma po ruce. Tak nějak jako kdysi, když se v naší kuchyni vařívalo.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Kuchyňská cibule a brambory tuhle experimentální záležitost odstartují. To je základ, který v placičkách být musí. A také kousek mrkve, to se hodí.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Kuchyňská cibule a brambory tuhle experimentální záležitost odstartují. To je základ, který v placičkách být musí. A také kousek mrkve, to se hodí.
Pátrání po cibulových placičkách | Placky s cibulí, bramborou, mrkví a slaninou
Nakrájíme si slaninu na proužky, nastrouháme brambory, cibuli (chvíli to jde, zbytek si rozsekejte na mixeru), nastrouháme i mrkev. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku.
Slaninu opečeme nasucho na pánvi, asi tak 4 až 5 minut na středním planemi bude stačit, smícháme ji pak s bramborami, cibulí a mrkví. Přidáme vajíčko a rozmícháme. Přisypeme mouku s kypřícím práškem. Vytvoříme těsto.
A teď už smažíme na oleji. Jako bramborák. Pokud si zvolíte pánvičku o průměru 14 centimetrů, pak těch sedm placiček budete smažit tak 45 minut. Vše si urychlíte použitím lívanečníku. Určitě budete mít hotovo do 20 minut.
Skotské vejce je normální vajíčko obalené v mletém mase. Někdo mu také říká pštrosí vejce a recepty na tahle vejce se podobají jako vejce vejci. Už jsem si o ně jednou pokoušel ve verzi balené v listovém těstě a špenátem, něco jako panenka Wellington, ovšem to byl recept odlišný od těch, na které jsem pak narazil. A tak jsem zkoušel a narazil zase. Až jsem si všechno zjednodušil na nejjednodušší verzi. A vyšlo to. Skotské vejce by se asi urazilo, kdybyste ho chtěli obalovat v mletém mase, ono totiž potřebuje fláš.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl je v tom, že potřebujete maso jemně mleté, což když neřeknete řezníkovi, tak vám něco namele nejspíš podle svého názoru jak má mleté vypadat, ale nemusí tušit, že se s tím v případě skotského vejce jenom navztekáte a nic nesvedete. Musíte mít fláš, tedy jemně mleté maso, jemnou hmotu.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl je v tom, že potřebujete maso jemně mleté, což když neřeknete řezníkovi, tak vám něco namele nejspíš podle svého názoru jak má mleté vypadat, ale nemusí tušit, že se s tím v případě skotského vejce jenom navztekáte a nic nesvedete. Musíte mít fláš, tedy jemně mleté maso, jemnou hmotu.
Skotské vejce | Záhada skotského zamčeného pokoje se pštrosem
Uvaříme si čtyři vejce natvrdo, to páté zapracujeme do mletého masa, které osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami (proto směs provesálského koření), ještě přidáme najemno nasekanou hladkolistou petrželku a hořčici. Až maso pořádně prohnětete, nechte ho v chladu chvíli odpočinout. Lépe se s ním pak pracuje.
Vejce oloupeme, vyválíme v hladké mouce, z masové směsi si uděláme placku, osvědčila se mi ruční práce – dávku směsi si dáme na dlaň, rozprostřeme, doprostřed položíme vejce a dlaň mírně sevřeme. Trochou směsi vejce zakryjeme a pak už obouruč vytváříme kouli. Pokud jste spokojeni a máte jistotu, že je vajíčko obalené, vyválíme kouli ve strouhance. Někdo doporučuje předtím ještě kouli vyválet v mouce, rozšlehaném vejci a pak strouhance, což je možné, ale mně to připadá až moc pancéřované.
Obalené vejce dáme do chladu a pak smažíme ve velké vrstvě oleje. Smažení v oleji nemusí být takový masakr mastnoty a tun oleje, stačí malá nádoba a smažit můžeme i postupně (použijte malý rendlík, ve kterém vejce uděláte i postupně, spotřeba oleje není tak velká). Vejce necháme okapat na papírové utěrce.
Servírujeme s pikantní omáčkou, nebo s tatarskou omáčkou, můžete přidat opečené brambory, nebo jenom zeleninový salát.
Tip:
Pravé skotské vejce, které údajně vymysleli v Londýně (hopla!) a to roku 1738 londýnský obchodní dům Fortnum & Mason proslavený svými piknikovými koši. Skotské vejce dnes prodává za 2, 75 liber za kus, ale pod mnoha dalšími jmény je nabízí i běžný supermarket. Svou recepturu má i Heston Blumenthal. Anglický fígl je v tom, že se tohle vejce dělá z masa klobásek, anglických klobásek. Každý si pak musí poradit, jak na to jít i bez těch klobásek, pokud nehodláte vyrazit na nákup za La Manche.
Blogerka Koko radí Pražákům: zajděte pro snídaňovou klobásku buď do Náplavní 5 (u Mánesa) nebo do Petrské 23 (u Florence). Jirka z dvojice blogerů Manželé v kuchyni, jinak Kitchen story, si maso mele sám, také řešení. Jirka se dostal se svým skotským vejcem až na web Prima fresh.
Já radím, nechte si umlít nebo melte.
Pokus, který nevyšel a který vyšel:
Hrubě mleté maso už samo o sobě nedovoluje udělat tenkou vrstvu, v kombinaci s obaleným vařeným vejcem v baby špenátu a pečením dopadlo katastrofálně. Asi bych to neměl ukazovat. Vlevo katastrofa, vpravo vše OK.