Mleté maso je vcelku dobře tvárná hmota a patří k mým oblíbeným záchranným kruhům, když se s nápady poněkud topím v nerozhodnosti, co bude k večeři. Klasickou chybou, které jsem se dopouštěl s mletým masem bylo, že mi nějak vypadlo vajíčko jako pojivo a všechno se celé rozpadlo. Po zkušenosti už na vejce myslím jako na první ingredenci a také si ho hned chystám. Jo, vyplácí se to.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4porce
25minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
4porce
25minut
Doba vaření
10minut
Podnikněme výpravu za další klasikou, jejíž servírování nabízí řadu variant, takže se nenudíte. Proti běžným receptům, která známe, jsem přidal navíc bramboru a svižnější přípravu – cibuli, spolu s česnekem a bramborou jsou rozsekal na mixeru. Nesmíte ale dopustit, aby vám vznikla kaše. Stačí chvilka a máte jemné kousky, které se snadno zapracují do masa.
Hlasů: 2
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4porce
25minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
4porce
25minut
Doba vaření
10minut
Podnikněme výpravu za další klasikou, jejíž servírování nabízí řadu variant, takže se nenudíte. Proti běžným receptům, která známe, jsem přidal navíc bramboru a svižnější přípravu – cibuli, spolu s česnekem a bramborou jsou rozsekal na mixeru. Nesmíte ale dopustit, aby vám vznikla kaše. Stačí chvilka a máte jemné kousky, které se snadno zapracují do masa.
Hrátky s karbanátky | Mleté maso pořád jinak a vůbec to neomrzí
Cibuli nakrájíme na menší kousky, stejně tak i bramboru, česnekové stroužky přepůlíme a vše společně rozsekáme v mixeru na jemnou drť. Nevadí, když při sekání zůstanou ve směsi viditelné kousky cibule i brambory. Pozor: nesmí vzniknout kompaktní kaše.
Dáme vařit oloupané a nakrájené brambory na přílohu. Vodu osolíme a přidáme trochu kmínu, případně několik snítek tymiánu.
Cibulovou směs smícháme s mletým masem a prohněteme. Přidáme část strouhanky a směs opět propracujeme. Osolíme a opepříme. Do směsi zapracujeme lehce našlehané vejce a postupně přidáváme strouhanku, aby se vytvořila kompaktní, ale dobře tvárná hmota.
Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu.
Z masové směsi vytvoříme karbanátky o síle asi jeden až jeden a půl centimetru. Osmažíme na oleji, z každé strany tak 3 až 4 minuty. Karbanátky pak necháme okapat na papírové utěrce.
Servírujeme s bramborami s trochou másla, hořčic a nakrájenou cibulí. Můžete také zvolit bramborovou kaši, případně k bramborám a karbanátkům servírovat jemně dušený hrášek s karotkou. A konečně – karbanátky jsou skvělé i jenom s chlebem.
Miluju překvapení, v Americe si jich užijete s Američany neskutečně moc, zvláště, když jsou překvapeni tím, co v Evropě pokládáme za naprosto běžné. Tak třeba z filé dokáží našlehat naprosto seběvědomě i s doporučením, že tenhle recept, který chystáme, učí lidi kuchař ze Zahrad mořské panny v Brooklynu.
Tak jo, konec legrace.
Pojďme na filé, pečeném na másle.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Porce
2osoby
Tuhle klasiku určitě znáte. Tak si ji dejme. Pokud používáte při opékání i mouku, zapomeňte na ni. Musím přiznat, že jsem mouku vynechal poprvé a evidentně je to lepší. Podáváme s další klasikou – bramborovou kaší. Jasně, že to není žádná věda, ale pochutnáte si.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Porce
2osoby
Tuhle klasiku určitě znáte. Tak si ji dejme. Pokud používáte při opékání i mouku, zapomeňte na ni. Musím přiznat, že jsem mouku vynechal poprvé a evidentně je to lepší. Podáváme s další klasikou – bramborovou kaší. Jasně, že to není žádná věda, ale pochutnáte si.
Rybí filé s bramborovou kaší | Dvojnásobná klasika
Filety osolíme a opepříme. A když máte strávníka, který vyžaduje dávku svého kmínu, klidně mu vyhovte.
Rozehřejeme pánev se silným dnem a když je pánev dostatečně horká, přidáme na ni olej. Po chvilce dáme na pánev rybí filé. Teplotu snížíme na střední a opékáme tak asi 3 minuty. Pak k filé přidáme máslo. Opékáme z obou stran ještě několik minut.
Podáváme s bramborovou kaší, zdobené nasekanou listovou petrželkou.
Uvaříme brambory ve slané vodě, nakrájené na menší kostky. Je dobré brambory před vařením několikrát propláchnout a zbavit se škrobu. Až budou brambory měkké, slijeme vodu a brambory rozmačkáme. Přilijeme ohřáté mléko podle potřeby a rozmícháme. Při servírování můžeme kaši polít výpekem z filé nebo jen přidáme kousek másla.