Candát na másle | Ryba jako víno

Uloveno ve sladkých vodách Kazachstánu, prý.  Místo odlovu je ústí řeky Volhy do Kaspického moře vlečnými sítěmi. Že Kazachtánu patří cípeček toho ústí je vidět na mapě. No nebudu komentovat komu to bylo odloveno v moři, které je slané, byť to není moře. Na talíři máme candáta obecného. Sander lucioperca.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Byla to vlastně náhoda, že jsem na candáta narazil. Moc jsem v tu chvíli na výběr neměl. Ale, zdá se, že to byla dobrá volba a dobrá náhoda. Nemáte sice celou rybu, ale jen filety. To už ale napovídá, že je ryba připravená a prakticky kostí zbavená.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Byla to vlastně náhoda, že jsem na candáta narazil. Moc jsem v tu chvíli na výběr neměl. Ale, zdá se, že to byla dobrá volba a dobrá náhoda. Nemáte sice celou rybu, ale jen filety. To už ale napovídá, že je ryba připravená a prakticky kostí zbavená.
Candát na másle |Ryba jako víno
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Filety poklademe na pečící papír a  zalijeme olejem.
  2. Jemně osolíme. Mírně popepříme.
  3. Posypeme jemně strouhankou.
  4. Přidáme nakrájený citron.
  5. Přidáme snítky rozmarýnu.
  6. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C.
  7. Po chvíli pečení ještě překryjeme rybu plátky másla. Pečeme tak asi 25 až 30 minut.
  8. Podáváme s bramborem a zeleninou na másle.

Kuřecí horní stehna na žampionech | Rychlá večeře

Horní kuřecí stehna opět v centru pozornosti. Tentokrát to bude docela rychlá záležitost. A ještě tu máme další horní stehna, tentokrát pečená a rovnou s kaší.





Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut

Krémové žampiony mi nahrazují hříbky, přece jen jsou voňavější než ty bílé. Podáváme s rýží, ale i třeba s bramborami nebo bramborovou kaší.


Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut

Krémové žampiony mi nahrazují hříbky, přece jen jsou voňavější než ty bílé. Podáváme s rýží, ale i třeba s bramborami nebo bramborovou kaší.

Kuřecí horní stehna na žampionech | Rychlá večeře

Potřebujete:

Jednotky:

Jak na to:
  1. Stehna osolíme a opepříme. Z obou stran.

  2. Opečeme na oleji, ve kterém je kousek másla.

  3. Opečeme z obou stran. Pak maso vyjmeme a dáme stranou.

  4. Mezitím nahrájíme žampiony a cibuli.

  5. Osmahneme cibuli.

  6. Přidáme houby a necháme chvíli, aby se orestovaly.

  7. K houbám vrátíme maso.

  8. Zalijeme vodou. Necháme dusit tak 30 minut. Při konci vaření ještě přidáme tekutý kuřecí bujón a promícháme.

  9. Dvě lžičky hladké mouky rozmícháme ve vodě. Celozrnná je proto, že mi ta klasická došla. Vlijeme do omáčky a promícháme. Necháme 5 minut provařit.

  10. Podáváme s rýží.




Pečená kuřecí horní stehna | S naší kaší

Byl to takový nápad, už jednou jsem měl k němu našlápnuto a teď to rozpohybujeme. Cibule jako základ a pečeme.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Jednoduché jídlo, které se vydaří opravdu každému.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
70 minut
Jednoduché jídlo, které se vydaří opravdu každému.
Pečená kuřecí horní stehna | S naší kaší
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a rozprostřeme v pekáčku. Přidáme kuřecí stehna, která mírně osolíme a okořeníme směsí na pečené kuře.
  2. Zlijeme olivovým olejem, tak asi 3 lžíce.
  3. Zakryjeme alobalem. Pečeme na 220 °C asi 40 minut.
  4. Odkryjeme a pečeme ještě tak 15 minut, aby se udělala kůrčička na kuřeti.
  5. Kuře dáme stranou a obsah pekáčku slijeme do kastrolu. Chvíli provaříme.
  6. Poprášíme moukou a dobře promícháme. Provaříme asi 5 minut.
  7. Tyčovým mixerem vytvoříme hustou omáčku. Pro chuť můžeme přidat trochu kuřecího tekutého bujónu.
  8. Ještě provaříme asi 5 minut.
  9. Brambory uvařené v osolené vodě přecedíme. Přidáme kousek másla.
  10. Zalijeme teplým mlékem.
  11. Rozmačkáme na kaši.
  12. Kuřecí stehna podáváme s omáčkou a kaší.

Vepřový guláš s houbami | Tak trochu jinak

Na guláše už tu máme několik receptů, třeba ten hospodský a také ještě jeden, ale vlastně jsem nikdy nedělal vepřový guláš. Proč, to nevím. Takže to napravíme. Jenže to bude guláš trochu jinak.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Nějak netradičně zkusíme dát ke guláši bramborovou kaši. Tento vydatný recept na dušené vepřové maso a houby je skvělý pro skvělou zimní večeři. Ale tou sezónností bych se až tak netrápil. A kdo s kaší pochybuje, může zvolit těstoviny.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Nějak netradičně zkusíme dát ke guláši bramborovou kaši. Tento vydatný recept na dušené vepřové maso a houby je skvělý pro skvělou zimní večeři. Ale tou sezónností bych se až tak netrápil. A kdo s kaší pochybuje, může zvolit těstoviny.
Vepřový guláš s houbami | Tak trochu jinak
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Maso nakrájíme na kousky.
  2. Nakrájíme houby.
  3. V kastrolu rozehřejte olej na středním plameni. Za stálého míchání vařte cibuli 4 minuty nebo dozlatova.
  4. Zvýšíme teplotu a přidáme maso. Vaříme tak 5 až 8 minut, aby se maso zatáhlo.
  5. Přidáme houby...
  6. ... a promícháme.
  7. Přidáme kmín.
  8. Přidáme uzenou papriku.
  9. Promícháme.
  10. Přidáme ještě rajčatový protlak.
  11. Přidáme trochu vody a opět promícháme.
  12. Zakryjeme a necháme dusit tak 30 minut na mírném ohni.
  13. Vmícháme zakysanou smetanu, promícháme a...
  14. ... přidáme oregano. Vaříme za míchání 1 minutu nebo dokud omáčka nezačne bublat. Ochutíme solí a pepřem.
  15. Podáváme s kaší.
  16. Variantou jsou těstoviny.