Tak s tímhle kuřetem jsem měl obrovský úspěch. Tolik neslýchané chvály už mi dlouho nikdo nevysekl. Prý mám vařit už jenom tohle. Jenomže to by se brzo přejedlo, znáte to. A když máte svůj kuřecí vývar, který najdete i tady, pak je to skvělá záležitost.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Je to takové nenápadné jídlo, které má úžasnou chuť. Když si dáte tu práci a připravíte i kuřecí vývar, dostane silnější chuť. Ostatně takový vývar můžete mít už připravený do foroty v lednici, takže žádná zdržovačka. Vaříte, voní celá kuchyně a máte úspěch, což se pro kuchaře hodí, ať už je profík nebo jen „domácí kuchtík“.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Je to takové nenápadné jídlo, které má úžasnou chuť. Když si dáte tu práci a připravíte i kuřecí vývar, dostane silnější chuť. Ostatně takový vývar můžete mít už připravený do foroty v lednici, takže žádná zdržovačka. Vaříte, voní celá kuchyně a máte úspěch, což se pro kuchaře hodí, ať už je profík nebo jen „domácí kuchtík“.
Pečené kuře s česnekem, špenátem a bramborami | Kouzelný pekáč
Troubu předehřejeme na 200 °C a pekáček vymažeme máslem.
Začneme špenátem.
Rozpustíme máslo a špenát vložíme do pánve.
Špenát ztratí sice na objemu, ale už je vláčný. Dáme špenát stranou, pánev se ještě hodí.
Česnek nasekáme. Od momentu, kdy jsem si přečetl knížku amerického šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina Důvěrnosti z kuchyně, kde preferuje česnek nasekat a ne prolisovat, což považuje za barbarství, držím se raději sekání.
Česnek zpěníme na másle. Můžeme použít stejnou jako na špenát, jen přidáme trochu másla. Česnek potřebuje jen kratičký čas, jinak zhořkne, tak asi minuta stačí.
Přidáme mouku a hned promícháme.
Vytvoříme světlou jíšku.
Zalijeme trochou vývaru.
Ještě promícháme a podle hustoty ještě přidáme trochu vývaru.
Prošleháme základ omáčky a provaříme, tak 5 minut.
Přidáme parmazán, stejný jako dáváme na špagety.
Dobře omáčku promícháme.
Přidáme směs všeho koření.
Máte-li čerstvé bylinky, je vůně silnější, ale vystačíte i s těmi sušenými.
Vše opět dobře promícháme či prošleháme a ještě chvilku provaříme, aby se koření dostalo do správné formy. Tak 3 minuty. Omáčka je hotová.
Do pekáčku vymazaného máslem naskládáme horní kuřecí stehna.
Osolíme, opepříme, přidáme sušené bylinky a rozmarýn.
Poklademe připraveným špenátem, který rozprostřeme po mase.
Přidáme na čtvrtiny nebo osminy nakrájené brambory (prostě podle jejich velikosti). Můžeme ještě trochu osolit.
Vše zalijeme omáčkou.
Omáčku dobře rozprostřeme, aby zakryla maso i brambory.
Posypeme nasekanou listovou petrželkou.
Pečeme při 200 °C asi 25 minut. V závěru pak zvýšíme teplotu i na 250 °C a pečeme tak 5 minut. Máme hotovo a můžeme podávat teplé.
Narazil jsem na zajímavé těstoviny. Jsou to bugatini. Prostě něco jako makarony, ale nejsou to makarony. Jsou to duté špagety, ale nejsou to špagety. Tohle stojí za vyzkoušení, jak jinak?!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Jedna moudrost, která platí: díky otvoru uprostřed bucatin Vás čeká výjimečný chuťový požitek. Omáčka se dostane do dutin bugatin totiž již během přípravy. Jsou tak vynikající v lehké kombinaci s jakoukoliv omáčkou.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Jedna moudrost, která platí: díky otvoru uprostřed bucatin Vás čeká výjimečný chuťový požitek. Omáčka se dostane do dutin bugatin totiž již během přípravy. Jsou tak vynikající v lehké kombinaci s jakoukoliv omáčkou.
Bugatini s klobásou a paprikou | Varianta místo špaget
Ocitli jsme se o vlastní vůli na malebném ostrově, kde je civilizace, takže zaskočit si do taverny není problém, ale proč si nezkusit připravit něco vlastnoručního a originálního? Ne, že by se nabízené jídlo nedalo, ale ta chuť něco ukuchtit nás nemusí pustit ani u moře, v omezených podmínkách. Takhle vznikl polednový piknikový salát.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Mezi ingrediencemi jsou především místní suroviny a od toho také odvisí, jak bude salát vypadat. Rajčata jsou masitá, a protože vypěstovaná na farmách, mívají vitálnější prodloužení stopky do středu plodu, které doporučuji odstranit. Rajče sice už nenakrájíme na krásná kolečka, ale to zase pro salát není nutné.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Mezi ingrediencemi jsou především místní suroviny a od toho také odvisí, jak bude salát vypadat. Rajčata jsou masitá, a protože vypěstovaná na farmách, mívají vitálnější prodloužení stopky do středu plodu, které doporučuji odstranit. Rajče sice už nenakrájíme na krásná kolečka, ale to zase pro salát není nutné.
Piknikový rychlý salát | Fazole, rajčata, okurky a tuňák, dobrá společnost
Okurku oloupeme v proužcích, podélně přepůlíme a napříč nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Fazole scedíme, propereme vodou, tuňáka také scedíme. Rajče přepůlíme a zbavíme pevného bílého středu (pokud je hodně patrný), napříč nakrájíme na kousky (chtělo by se říct, že na proužky, ale nějak to nejde kvůli odstraněnému středu, což na chuti salátu to nic nemění).
Vše smícháme, zalijeme octem, olejem a okořeníme. Přidáme sůl a pepř. Promícháme.
Podáváme samostatně nebo s plátky řeckého chleba, případně s bagetkou.