Fakt, že tenhle pokrm věnuji Žižkovu je ten, že jde o kombinaci několika receptů. Všechny mi nějak nevyhovovaly, ale průnikem vznikly žižkovské čufty.A hned je tu mám ve dvou variantách. Je libo místo těstovin rýži? Není problém.Stejný recept, jiný vjem.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
60minut
Masové koule v rajské omáčce, je to docela jednoduchá záležitost. Jen to chce čas, ale výsledek je prostě famózní.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
60minut
Masové koule v rajské omáčce, je to docela jednoduchá záležitost. Jen to chce čas, ale výsledek je prostě famózní.
Přidáme mletou papriku a osolíme. Dobře promícháme, přidáme trochu vody a dobře prohněteme.
Přidáme namočený vyždímaný toastový chléb.
Promícháme, propracujeme, nejlépe rukama, abychom vytvořili kompaktní hmotu.
Vypracujeme koule. Ruce si namočte do studené vody, jde koule tvarovat líp.
Do dobré vrstvy oleje dáme koule a smažíme ze všech stran. Někdo je peče v troubě při teplotě 180 °C 20 minut. Na oleji to trvá 10 minut.
Koule při smažení otáčíme. Opečené koule dáme stranou.
Omáčka
Nakrájíme cibuli.
Nachystáme zeleninu.
Očistíme papriky a nakrájíme na nudličky. Hrášek scedíme a necháme okapat, okurky pokrájíme na kostičky.
Zelenina je připravena.
Na části oleje, kde jsme smažili koule přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do sklovata. Pozor, nenechte toho oleje v pánvi příliš moc, raději ho redukujte.
Přidáme hladkou mouku.
Stačí 2 lžíce.
Vytvoříme jíšku.
Přidáme konzervu nasekaných rajčat. Promícháme.
Zalijeme hovězím vývarem, asi 500 ml. Opět dobře promícháme.
Přidáme bobkový list, černý pepř a nové koření. Osolíme.
Vaříme tak asi 20 minut. V případě hustější konzistence ještě přidáme vodu.
Přidáme tomatovou pastu. Promícháme a necháme na mírnějším ohni vařit. Tak 10 minut.
Omáčku přecedíme a propasírujeme.
Do scezené omáčky přidáme papriky s okurkami a hráškem.
Dobře promícháme. Na střední teplotě držíme ještě tak 10 minut, aby se provařila zelenina.
Finále
Vložíme usmažené koule a všechno společně ještě pár minut povaříme.
Ještě prohřejeme, aby se koule ohřály.
Mezitím uvaříme přílohu. V tomto případě vrtule eliche Riscossa. Ty se vaří 6 minut. Pak scedíme.
Podáváme zdobené petrželkou.
Tip:
Eliche vrtule
Vrtule jsou italské těstoviny ze semoliny z tvrdé pšenice. V suchém stavu jsou 3 cm dlouhé a mají šroubovitý tvar. Nejpoužívanější jsou s omáčkami, ale hodí se i do těstovinových salátů. Těstoviny eliche
Tak nějak jsem měl celý den v hlavě, že bych mohl připravit k večeři obrácený závitek. No, málem se mi to nepovedlo, protože jiné záležitosti mě odváděly od nákupu. Ale stihl jsem to tak tak. Že vám to bude připomínat španělského ptáčka? Roládky jsou všechny tak nějak podobné. Jen záleží z čeho a jak. Tohle je koncert tří mas. Kuřecího a vepřového ve dvou verzích.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
50minut
Jo, pro moje nehbité prsty jsou závitky docela výzva, jak říkají na manažerských kurzech. Ale to zase není tak na překážku. Ono se to povede. A trochu estetiky v tom také bude. No, Michelin to nebude, nehrajme si na to, pohrajme si a pochutnejme.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
50minut
Jo, pro moje nehbité prsty jsou závitky docela výzva, jak říkají na manažerských kurzech. Ale to zase není tak na překážku. Ono se to povede. A trochu estetiky v tom také bude. No, Michelin to nebude, nehrajme si na to, pohrajme si a pochutnejme.
Proč zrovna rybářský experiment? Jen nápad, jak odlehčit situaci. Asi to není potřeba, jsme v pohodě. Ulovil jsem pěknou uzenou makrelu, na to nepotřebujete sítě ani podběrák. Tak taková nadsázka. Situace není nijak obtížná, říkám tomu snadná záležitost.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Použil jsem vařené brambory, takže k přípravě ještě připočtěte asi 20 až 30 minut. A je dobré mít vyšší pekáček, jinak budete bojovat s prostorem jako já a málem se vám tam všechno nevejde. Nejde o to, že ingredience skládáte po vrstvách, ale ještě musí zůstat prostor na zálivku s vejcem.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Použil jsem vařené brambory, takže k přípravě ještě připočtěte asi 20 až 30 minut. A je dobré mít vyšší pekáček, jinak budete bojovat s prostorem jako já a málem se vám tam všechno nevejde. Nejde o to, že ingredience skládáte po vrstvách, ale ještě musí zůstat prostor na zálivku s vejcem.
Zapečená makrela s bramborem a olivami | Rybářský experiment
V taverně Wave na Corfu jsem na jídelním lístku narazil už loni na Chicken wave. Když mi číšník prozradil co to vlastně je, objednal jsem si. Letos už jsem šel najisto. Je to skvělá záležitost. A přitom je to na přípravu dost jednoduché. Tak jsem si recept složil podle paměti a chuti. Ještě by se pod sýr šiknuly plátky žampionů, ale ty už jsem zrovna po ruce neměl… Tak snad příště.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25 minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25 minut
Můžete sáhnout po kuřecích prsních řízcích, nebo těch stehenních. Volím stehenní, protože doma jsou kuřecí prsa na indexu. Tak jo. Řízky můžete zbavit tuku, já ho obykle nechávám, což mi asi někdo vyčte, ale berte to tak. Odříznete tuk a je to. Neodříznete a je to. Máme volbu. A když si všechno připravíme, pak už jenom vrstvíme a zapečeme v grilu (nemáte-li, stačí určitě i trouba). Přidáme hranolky a podáváme. Pokud zvolíte kuřecí prsa, je lepší nabídnou steakový nůž. Lépe se řízek krájí.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25 minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25 minut
Můžete sáhnout po kuřecích prsních řízcích, nebo těch stehenních. Volím stehenní, protože doma jsou kuřecí prsa na indexu. Tak jo. Řízky můžete zbavit tuku, já ho obykle nechávám, což mi asi někdo vyčte, ale berte to tak. Odříznete tuk a je to. Neodříznete a je to. Máme volbu. A když si všechno připravíme, pak už jenom vrstvíme a zapečeme v grilu (nemáte-li, stačí určitě i trouba). Přidáme hranolky a podáváme. Pokud zvolíte kuřecí prsa, je lepší nabídnou steakový nůž. Lépe se řízek krájí.
Kuřecí řízky očistíme od tuku, pokud chcete, já to obvykle nedělám.
Řízky opečeme na lžíci olivového oleje. Z obou stran, tak 6 až 8 minut po každé straně (podle výkonu vařiče). Řízky vyjmeme a dáme stranou.
Do stejné pánve dáme opéci plátky slaniny. Necháme ji zesklovatět.
Slaninu poklademe na opečené řízky.
Přidáme vrstvu nakrájené pálivé papriky.
Přeložíme plátky chedaru. A překrojená rajčátka. Pak dáme do trouby, zapneme gril a grilujeme asi tak 4 až 6 minut (řízky umístíme do spodní části trouby). Sýr povolí.
Usmažíme hranolky v dobré vrstvě rostlinného oleje. Stačí pánev, pokud nemáte fritézu.
Podáváme s hranolky.
Tip:
Omrknuto:
Takhle jsem si pochutnal na Kuřecích vlnách v taverně Wave. Chicken wave přímo na Corfu