Už jsem tenhle texaský recept připravoval několikrát, je tedy divné, že tady ještě není. Napravím to hned. Všichni píšeme chilli, ale Texasané ho píší jako chili. S jedním L. Má mnoho variant, především podle druhu masa, je také verze pro vegetariány, která se jmenuje chili sin carne, tedy chili bez masa. Můžeme se se španělským jménem jídla odkazovat na Mexiko, ale kdysi byl Texas součástí Mexika. A recept se datuje rokem 1850, to už byl Texas Texasem. Když si poručík Colombo dává chili, tak si dává vlastně to, co si dneska uvaříme.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Variantně lze i začít. Buď osmahneme maso, které pak dáme stranou a ve stejném hrnci osmahneme cibuli. Nebo se to dá udělat obráceně.
Tak podobné se jí údajně na Oktoberfestu, kde se baští až to praští a pivo teče proudem. Nebudeme tak nenasytní, nasytíme se trochu méně masově, i když masem.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
70minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
70minut
Měla být martinská husa, ale pro dva by to bylo tak na celý týden. Takže tu máme náhradní řešení.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
70minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
70minut
Měla být martinská husa, ale pro dva by to bylo tak na celý týden. Takže tu máme náhradní řešení.
Kuřecí stehna na červeném zelí | Inspirace Oktoberfestem
Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozehřejeme pánev a osmahneme plátky slaniny spolu s se slaninou nakrájenou na kostičky. Slaninu vyjmeme a dáme stranou.
Smícháme mouku se solí a paprikou, ve směsi obalíme kuřecí čtvrtky.
Na tuku ze slaniny, ke které přidáme 2 lžíce olivového oleje, opečeme z obou stran tak asi 5 minut. Maso vyjmeme a dáme stranou.
Do pánve přidáme nadrobno nakrájené jablko i cibuli. Mírně povaříme a přidáme skořici.
Vmícháme červené zelí.
Přidáme slaninu, osolíme a dusíme zelí tak asi 8 minut, aby změklo.
Přilijeme do zelí ocet a víno, přidáme cukr. Vaříme za stálého míchání, aby se víno odpařilo a tekutina redukovala asi tak na polovinu.
Zelí přendáme do pekáčku a na ně položíme kuřecí čtvrtky. Pečeme při teplotě 180 °C tak asi 40 minut. V posledních 5 minutách zvýšíme teplotu na 200 °C.
Chystám se na utopence, ale než se do nich pustím, přidal jsem si ještě chuťovku. Napřed to měly být špekáčky na černém pivu, ale jak to tak dopadá, měním za pochodu. A tak padla volba na červené víno. A pak tu mám menší problém, obvykle se ke špekáčkům (a klobásám v podobných receptech i v zahraničí) přidává rajčatový protlak. Ten je jaksi na indexu. Mně nevadí, ale na tom zase tak nesejde. Co tedy dát jinou pastu. Třeba harissu? Své si jistě udělá.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
45minut
Trochu jsem ještě váhal, ona totiž už čeká také zelená pálivá paprika, tak aby to zase nebylo na volání hasičů. A protože recepty tady píšu až po dokončení jídla a ochutnání, je to důkaz, že jsem neshořel ani nepohořel.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
45minut
Trochu jsem ještě váhal, ona totiž už čeká také zelená pálivá paprika, tak aby to zase nebylo na volání hasičů. A protože recepty tady píšu až po dokončení jídla a ochutnání, je to důkaz, že jsem neshořel ani nepohořel.
Špekáčky na červeném víně s harissou | Chuťovka jen tak
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Přidáme nakrájené papriky.
Osolíme, opepříme a přidáme nasekaný česnek.
Zalijeme trochou červeného vína, zakryjeme a podusíme 5 minut. Přidáme špekáčky rozkrojené podélně na poloviny. A opět dusíme 5 minut. Pak zalijeme trochou vína a dusíme 15 minut.
Ještě přidáme bobkové listy, dolijeme víno a necháme 5 minut dusit.
Přidáme harissu, dolijeme víno a necháme dusit 5 minut.
Nebudu zkoumat jaká tajemství mají kuřata v fast foodech, občas si porci koupím, je to rychlé a ještě dobré. Jo, dá se to. Zasytí a přiznejme si, má specifickou chuť, která může být návyková. Výhodná akce, kdy vám do kyblíku dají ledacos, měl jsem kuřecí, které už pamatovalo nejspíš i Rudolfa II., to mě docela dožralo. Nabídka je jaká je. Takže s tím zase chvíli utrum! Uděláme si doma kuře, které bude ještě chutnější a tajemství ingrediencí nebudu tutlat.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
1lolejepřipravte si celou lahev, nejlépe řepkového
Jednotky:
Jak na to:
Smícháme všechno koření, ale s hočicí ještě počkejte.
Do podmáslí přidáme lžíci kořenící směsi a lžíci dijonské hořčice. Promícháme a ještě přidáme kelímek bílého jogurtu. Smícháme. Pokud nemáme podmáslí, zkuste mléko smíchat s octem v poměru 1 : 3. Tedy 3 díly mléka a díl octa.
Kuřecí paličky a křídla dáme do sáčku, nalijeme směs podmáslí a dobře uzavřeme. Sáčkem zatřeseme, aby se marináda dostala k masu. Necháme vychladit a odležet v ledničce nejlépe přes noc. Chutě se svěle propojí.
Mouku smícháme se zbylým kořením, vejce rozšleháme.
Kuřecí maso vyndáme z marinády a jednotlivé kousky pak obalujeme v kořeněné mouce, pak ve vajíčku a opět v mouce.
V hluboké pánvi nebo pánvi wok rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje a smažíme 8 až 10 minut.
Osmažené kuřecí kousky přendáme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C.
Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut. Během pečení otočíme.
Podáváme s rychlým bílým dipem a bagetkou...
... nebo v troubě připravenými hranolky.
Tip:
Rychlý bílý dip je jednoduchá záležitost. Ke kuřeti se hodí skvěle.