Vždycky, když přinesu kapustu mám z toho tak trochu velkou hlavu – jako tu kapustu. Znamená to, že bude následovat několik receptů, které mi pomohou všechnu zužitkovat. Takže všechno vždycky odstartuje výborná kapustová polévka a pak se vidí… A protože se mi konečně podařilo vypěstovat šalvěj, zahraje si nikoli bezvýznamnou roli za asistence širokých nudlí, na které mám také už dlouho spadeno a k tomu přidáme kuřecí maso. A také parmezán, zužitkuji opravdu skoro všechno a přitom ta jídla nejsou na jedno brdo.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
15minut
Máme tu dalšího kandidáta v rychlosti přípravy a vlastně i minimu použitého nádobí. Tohle je koncert pro jednu pánev. No, to trochu přeháním, protože kapustu budeme blanšírovat, takže ještě potřebujeme hrnec a těstoviny se také bez hrnce neobejdou. Blanšírování zabere tak minutu, dvě, pak je hrnec volný na vaření nudlí. Tyhle dvě suroviny mají kromě prostředí společnou i sůl, těstoviny vaříme v osolené vodě a kapustu blanšírujeme v osolené vodě. Jenom vodu vyměníme!
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
15minut
Máme tu dalšího kandidáta v rychlosti přípravy a vlastně i minimu použitého nádobí. Tohle je koncert pro jednu pánev. No, to trochu přeháním, protože kapustu budeme blanšírovat, takže ještě potřebujeme hrnec a těstoviny se také bez hrnce neobejdou. Blanšírování zabere tak minutu, dvě, pak je hrnec volný na vaření nudlí. Tyhle dvě suroviny mají kromě prostředí společnou i sůl, těstoviny vaříme v osolené vodě a kapustu blanšírujeme v osolené vodě. Jenom vodu vyměníme!
Kuřecí kousky v šalvějovém kabátku s kapustou a širokými nudlemi
Kapustu nakrájíme na široké nudle, přitom se zbavíme středního košťálu. V dostatečném množství osolené vody vaříme 1 minutu, kapustové nudle vhazujeme až do vřící vody! Pak kapustu zchladíme v ledové vodě (můžete si pomoci i kostkami ledu). Dáme stranou.
V osolené vodě uvaříme těstoviny, tak 8 minut, prostě al dente. Scedíme a dáme stranou, udržíme v teple (obvykle mi stačí těstoviny zakrýt pokličkou).
Zatímco vaříme těstoviny, poprášíme moukou stehenní řízky, které jsme jemně osolili a opepřili. Na lžíci rozpáleného oleje opečeme dozlatova, asi tak 6 nebo 8 minut, pak obrátíme a dopečeme, tak 2 minuty. Dáme stranou.
Z pánve vytřeme zbytky oleje, dáme do ní máslo a nasekanou šalvěj. Osolíme, opepříme a vaříme tak asi 1 minutu.
Do pánve s máslem vrátíme stehenní řízky, které jsme pokrájeli na širší nudle (nebo hranolky) a povaříme tak 3 minuty. Promícháme, aby se maso obalilo v másle. V závěru přihodíme kapustu a promícháme.
Na talíř dáme nudle, přes ně poklademe kuřecí kousky s kapustou a posypeme parmezánem.
Vypadá to na těstovinovou sérii, linguine a teď špagety. Ale proč ne? Lehké, rychlé, chutné.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Inspiraci jsem tentokrát našel v Austrálii, ale nebyl bych to já, abych si ho neupravil pro sebe a podle své chuti. Na mozzarellových třešničkách nemusíte trvat, můžete nakrájet i mozzarellu, kterou máte po ruce nebo i jiný nezrající sýr.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
15minut
Inspiraci jsem tentokrát našel v Austrálii, ale nebyl bych to já, abych si ho neupravil pro sebe a podle své chuti. Na mozzarellových třešničkách nemusíte trvat, můžete nakrájet i mozzarellu, kterou máte po ruce nebo i jiný nezrající sýr.
Troubu předehřejeme na 220 °C. Na plech vyložený pečicím papírem, pokapaném olivovým olejem, dáme plátky anglické slaniny, na ně poklademe překrájené mozzarellové třešínky.
Mozzarellu překryjeme přečuhujícími konci plátků slaniny. Jeden z plátků slaniny dáme křížem, aby se sýr v hnízdečku lépe udržel. Pečeme 6 až 8 minut, aby se sýr roztavil.
Dáme vařit špagety do osolené vroucí vody a necháme je 6 až 8 minut vařit, tak al dente. Instrukce jsou na obalu špaget.
Špagety slijeme, ale necháme si tak šálek vody ze špaget stranou. Špagety dáme do pánve (nebo kastrolu), přidáme máslo a necháme rozpustit.
Přilijeme vodu ze špaget a povaříme asi tak 4 až 5 minut (vody dávejte přiměřeně – nechystáme žádnou polévku a špagety bychom neměli utopit).
Sundáme špagety z vařiče, přidáme k nim parmezán a promícháme.
Těstoviny rozdělíme na talíře, přes ně položíme slaninu se sýrem a opepříme. V závěru ještě můžeme posypat parmezánem.
Tip:
Připravte si také třeba linguine, ploché špagety. Recepty najdete tady a tady. V první hraje roli parmezán, slanina a rajčátka ve druhém kapusta a bílé fazole.