Köttbullar jsou masové kuličky, která vám servírují v prodejnách IKEA. Tak si uděláme variantu, proč ne? Kuličky? Přitom někdy jde jenom o tvar. Když by jste masové těsto, které děláte na karbanátky ušulali do kuliček, tak budete relativně blízko. Nějaký rozdíl zde ale přeci být musí, takže jaké ingredience třeba používá švédská gastronomická hvězda, dříve herec Per Morberg? Pera neznám, ale z jeho receptu si udělám základnu. Pak pojedu po svém. Per má k dispozici vepřové a hovězí, já jenom hovězí. Už tady se lišíme.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Když všechno smícháte a pak přidáte trochu smetany, najednou se masové těsto zahustí. Místo pepře můžete použít bílý pepř.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Když všechno smícháte a pak přidáte trochu smetany, najednou se masové těsto zahustí. Místo pepře můžete použít bílý pepř.
Cibuli rozpůlíme a jednu polovinu nakrájíme nadrobno, druhou na trochu větší kousky. Pokud se vám to nepovede, radši obě půlky krájete nadrobno, pak by to dělalo paseku. Polovinu cibule osmahneme na másle.
Necháme osmahnutou cibuli mírně vychladout a přidáme k mletému masu. Přidáme i surovou cibuli.
Přidáme vejce, sůl a koření.
Přidáme ke směsi trochu smetany na šlehání. Pokud se vám zdálo, že bude směs řídká, zjistíte, že smetana ji docela slušně zahustí. Rozhodně zapomeňte na strouhanku.
Vytvoříme masovou směs a necháme chvilku odpočinou v chladu.
Rukama namočenýma ve vodě pak vytvoříme kuličky. Dáme do chladu tak na 15 minut.
Kuličky opečeme na másle. Při opékání pohybujeme s pánví, aby se opekly ze všech stran.
Pozor jen, abyste nemávali pánví příliš a máslo nestříkalo. Až budete kuličky dávat stranou, nechte v pánvi výpek. Budete ho potřebovat.
Hotové kuličky dáme stranou.
Do trochy vývaru rozmícháme hladkou mouku. Tak 1 lžičku.
Do pánve s výpekem nalijeme vývar. Dobře promícháme.
Přidáme vývar s moukou a promícháme. Chvilku povaříme.
Nemusíte si dělat doma hospodu, takhle to určitě není myšleno. Ale vepřová žebírka jsou prý hitem hospod. Koupíte nejlevnější maso, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako steak z hovězího. Jenže tento koncept funguje jen tehdy, když si víte dobře rady s přípravou. Ovšem záleží na marinádě. Tak tady můžete být trochu v pasti, protože složení je libovolné. Prostě podle chuti. Smícháte kečup s hořčicí, přidáte med, grilovací koření a pivo, osolíte, opepříte a máte základní chuť hotovou. Tak nějak to tvrdí šéfkuchař Petr Andert z restaurace Koley. Jo, dávám mu za pravdu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
135minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
135minut
U řezníka nápisem na fasádě mě nalákali. Masitá vepřová žebírka. No, nekupte to. Plochá žebra, která se dají obírat jako za středověku. Chytnete do ruky a okusujete. Tentokrát na marinádu smícháme rajčatovou passatu s hořčicí, přidáme med, grilovací koření a pivo, osolíme, opepříme, worchestr a trochu granulovaného česneku. Jo, aby to bylo pestřejší, ještě si v marinádě zahrála chilli omáčka se zázvorem. Jo, to pivo by mělo být černé.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
135minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
135minut
U řezníka nápisem na fasádě mě nalákali. Masitá vepřová žebírka. No, nekupte to. Plochá žebra, která se dají obírat jako za středověku. Chytnete do ruky a okusujete. Tentokrát na marinádu smícháme rajčatovou passatu s hořčicí, přidáme med, grilovací koření a pivo, osolíme, opepříme, worchestr a trochu granulovaného česneku. Jo, aby to bylo pestřejší, ještě si v marinádě zahrála chilli omáčka se zázvorem. Jo, to pivo by mělo být černé.
Přidáme chilli, trochu grilovacího koření a granulovaný česnek.
Přidáme med. Vše dobře promícháme.
Zalijeme černým pivem. Tak, aby se vytvořila marináda. Zbytek piva si odložete na pozdější překévání pečených žebírek.
Připravíme si žebra, ta uzená jdou rozříznout nožem.
Žebírka dáme do umělohmotného boxu a zalijeme marinádou. Uzavřeme dáme do chladu tak 2 hodiny.
Žebírka naskádáme do pečící misky. Dáme do trouby předehřáté na 135 °C. Pečeme 60 minut. Pak žebra otočíme a zvýšíme teplotu na 150 °C. Podlijeme trochou černého piva. Pečeme ještě 30 minut. Pak znovu otočíme a pečeme ještě 30 minut.
Pak ještě přelijeme černým pivem a pečeme 15 minut při teplotě 190 °C.
Pošírované kuře není vařené maso, je pošírované – je lehké, šťavnaté a křehké. Využijete ho do těstovin, salátu i jako samostatné hlavní jídlo. Stehenní řízky to zjemnění moc nepotřebují, to spíše kuřecí prsa, která bývají sušší. Stehenní řízky takto připravené jsem potřeboval pro tortilové píšťaly.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
2minuty
Doba vaření
Doba nečinnosti
11minut
15minut
Doba přípravy
2minuty
Doba vaření
Doba nečinnosti
11minut
15minut
Když potřebujete přidat kuřecí maso do salátu nebo třeba do tortil, je to nejlepší cesta jak mít chutné kuřecí maso v dalším pokrmu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
2minuty
Doba vaření
Doba nečinnosti
11minut
15minut
Doba přípravy
2minuty
Doba vaření
Doba nečinnosti
11minut
15minut
Když potřebujete přidat kuřecí maso do salátu nebo třeba do tortil, je to nejlepší cesta jak mít chutné kuřecí maso v dalším pokrmu.
Základní pošírované kuřecí stehenní řízky | Východisko k dalším jídlům