Tak tyhle krevety jsou připravené na speciální příležitost, narozeniny. Je to rychlé, jen to má v případě použití celý krevet jeden malý zádrhel. Ale radost udělaly, ne, že ne.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
15minut
Ten zádrhel se jmenuje vyloupání. Krevety můžeme použít i vyloupané, pak tahle záležitost odpadne, ale pokud vaříte s celými krevetami, miska na omytí prstů při večeři je nezbytná.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
15minut
Ten zádrhel se jmenuje vyloupání. Krevety můžeme použít i vyloupané, pak tahle záležitost odpadne, ale pokud vaříte s celými krevetami, miska na omytí prstů při večeři je nezbytná.
Zahřejeme olej a orestujeme nasekaný česnek s nadrobno nakrájenou papričkou chilli. Stačí jen 30 sekund. Zároveň si dáme vařit vodu na špagety, které potřebují tak 11 minut. Vodu osolíme a přivedeme k varu. Pak vložíme špagety.
Přidáme nadrobno nakrájená rajčata.
Přidáme krevety a povaříme tak 3 až 4 minuty. Až zrůžoví.
Přilijeme víno. Přivedeme k varu a necháme omáčku redukovat tak na polovinu. Vaříme za občasného míhání 6 minut.
Přidáme špagety.
Přidáme nasekanou petrželku. Osolíme a opepříme.
Promícháme a necháme 2 minuty prohřát.
Podáváme posypané nasekanou petrželkou. Vhodná je miska k oplachování rukou, krevety je nutné vyloupávat.
Na Nový rok má být čočka, aby se nás držely peníze. Ale zkusme ji trochu jinou než obvykle. No, asi nebudeme multimilionáři, ale tuhle tradici je dobré ctít. Už proto, že nás to nic nestojí a pochutnáme si jinak, než si dopřáváme o Vánocích. Jo, čočku tady máte na výběr, zkuste třeba tureckou. Je to mírná obdoba téhle bylinkové, a přece je jiná.
Uložit
Uložit
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
55minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
55minut
Takže další čočkový počin, zkuste to, nebudete litovat. I když vás možná zaskočí máta, ale dávejte bylinek jen tolik, kolik snesou vaše chuťové pohárky. Máta má docela silné aroma, takže opatrně. Na konci vaření nechte čočku odkrytou, jednak se odpaří tekutina, jednak i trochu vyvane máta, třebaže chuť zůstane.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
55minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
55minut
Takže další čočkový počin, zkuste to, nebudete litovat. I když vás možná zaskočí máta, ale dávejte bylinek jen tolik, kolik snesou vaše chuťové pohárky. Máta má docela silné aroma, takže opatrně. Na konci vaření nechte čočku odkrytou, jednak se odpaří tekutina, jednak i trochu vyvane máta, třebaže chuť zůstane.
Bylinková čočka se špenátem a rajčaty | Novoroční záležitost
Čočku přebereme, propláchneme a namočíme tak na 1 až 2 hodiny do vody.
Mezitím dáme vařit maso s oloupanou cibulí, petrželí a mrkví, přidáme koření. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni (jako vývar) táhneme tak 60 minut.
Čas od času sebereme pěnu.
Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby si odpočinulo. Pustí také šťávu.
Čočku zalijeme vývarem a dáme vařit. Hladina tekutiny by měla být tak asi 1 cm nad čočkou.
Nasekáme bylinky a nakrájíme rajčátka na poloviny.
Když přivedeme k varu, zakryjeme a na mírnějším ohni dusíme tak 30 až 35 minut.
Čočku scedíme a vývar dáme stranou.
Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotě a osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku. Tak asi 3 minuty.
Přidáme větší hrst baby špenátu a vaříme, asi 2 minuty, aby špenát zavadl.
Přidáme přepůlená cherry rajčata, čočku, několik nasekaných lístků bazalky, petržele a máty. Promícháme a vaříme tak 1 až 2 minuty.Můžete přidat trochu vývaru, ve kterém se vařila čočka.
Zakápneme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
Zaklopíme a dusíme asi 5 minut, pak poklici sejmeme a necháme vývar odpařit.
Hotovo. Můžeme podávat.
Když alobal rozbalíte, vykoukne na vás šťavnaté maso. Pak nakrájíme a přidáme k čočce.
Tip:
Když vaříte také maso, počítejte s dobrou hodinkou, což vyjde prakticky souběžně s čočkou. Ale použijte ještě ten fígl s alobalem, masíčko bude eňoňuňo, tedy fakt šťavnaté.
Nedám pokoj, tak tu máme zase okurkový salát. Tentokrát s trochu netradiční přísadou – bílými fazolemi. Tak vzhůru na salát! A bude i video. Ne, že byste to nezvládli, ale mě to baví zkoušet další věci.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Množství ingrediencí je na vás, takže podle chuti postupně přidávejte olej i ocet. Salát máte hotový tak za 10 až 15 minut, pak už můžete servírovat. Nebo ještě dejte na chvíli vychladit.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Množství ingrediencí je na vás, takže podle chuti postupně přidávejte olej i ocet. Salát máte hotový tak za 10 až 15 minut, pak už můžete servírovat. Nebo ještě dejte na chvíli vychladit.
Okurkový salát s bílými fazolemi a rajčaty | Italská trikolora
Skotské vejce je normální vajíčko obalené v mletém mase. Někdo mu také říká pštrosí vejce a recepty na tahle vejce se podobají jako vejce vejci. Už jsem si o ně jednou pokoušel ve verzi balené v listovém těstě a špenátem, něco jako panenka Wellington, ovšem to byl recept odlišný od těch, na které jsem pak narazil. A tak jsem zkoušel a narazil zase. Až jsem si všechno zjednodušil na nejjednodušší verzi. A vyšlo to. Skotské vejce by se asi urazilo, kdybyste ho chtěli obalovat v mletém mase, ono totiž potřebuje fláš.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl je v tom, že potřebujete maso jemně mleté, což když neřeknete řezníkovi, tak vám něco namele nejspíš podle svého názoru jak má mleté vypadat, ale nemusí tušit, že se s tím v případě skotského vejce jenom navztekáte a nic nesvedete. Musíte mít fláš, tedy jemně mleté maso, jemnou hmotu.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Fígl je v tom, že potřebujete maso jemně mleté, což když neřeknete řezníkovi, tak vám něco namele nejspíš podle svého názoru jak má mleté vypadat, ale nemusí tušit, že se s tím v případě skotského vejce jenom navztekáte a nic nesvedete. Musíte mít fláš, tedy jemně mleté maso, jemnou hmotu.
Skotské vejce | Záhada skotského zamčeného pokoje se pštrosem
Uvaříme si čtyři vejce natvrdo, to páté zapracujeme do mletého masa, které osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami (proto směs provesálského koření), ještě přidáme najemno nasekanou hladkolistou petrželku a hořčici. Až maso pořádně prohnětete, nechte ho v chladu chvíli odpočinout. Lépe se s ním pak pracuje.
Vejce oloupeme, vyválíme v hladké mouce, z masové směsi si uděláme placku, osvědčila se mi ruční práce – dávku směsi si dáme na dlaň, rozprostřeme, doprostřed položíme vejce a dlaň mírně sevřeme. Trochou směsi vejce zakryjeme a pak už obouruč vytváříme kouli. Pokud jste spokojeni a máte jistotu, že je vajíčko obalené, vyválíme kouli ve strouhance. Někdo doporučuje předtím ještě kouli vyválet v mouce, rozšlehaném vejci a pak strouhance, což je možné, ale mně to připadá až moc pancéřované.
Obalené vejce dáme do chladu a pak smažíme ve velké vrstvě oleje. Smažení v oleji nemusí být takový masakr mastnoty a tun oleje, stačí malá nádoba a smažit můžeme i postupně (použijte malý rendlík, ve kterém vejce uděláte i postupně, spotřeba oleje není tak velká). Vejce necháme okapat na papírové utěrce.
Servírujeme s pikantní omáčkou, nebo s tatarskou omáčkou, můžete přidat opečené brambory, nebo jenom zeleninový salát.
Tip:
Pravé skotské vejce, které údajně vymysleli v Londýně (hopla!) a to roku 1738 londýnský obchodní dům Fortnum & Mason proslavený svými piknikovými koši. Skotské vejce dnes prodává za 2, 75 liber za kus, ale pod mnoha dalšími jmény je nabízí i běžný supermarket. Svou recepturu má i Heston Blumenthal. Anglický fígl je v tom, že se tohle vejce dělá z masa klobásek, anglických klobásek. Každý si pak musí poradit, jak na to jít i bez těch klobásek, pokud nehodláte vyrazit na nákup za La Manche.
Blogerka Koko radí Pražákům: zajděte pro snídaňovou klobásku buď do Náplavní 5 (u Mánesa) nebo do Petrské 23 (u Florence). Jirka z dvojice blogerů Manželé v kuchyni, jinak Kitchen story, si maso mele sám, také řešení. Jirka se dostal se svým skotským vejcem až na web Prima fresh.
Já radím, nechte si umlít nebo melte.
Pokus, který nevyšel a který vyšel:
Hrubě mleté maso už samo o sobě nedovoluje udělat tenkou vrstvu, v kombinaci s obaleným vařeným vejcem v baby špenátu a pečením dopadlo katastrofálně. Asi bych to neměl ukazovat. Vlevo katastrofa, vpravo vše OK.