Poprvé jsem zkoušel skotské vejce do receptů Praktické ženy, musím přiznat, že se ale moc nepovedlo. Žloutek správně připraveného vejce má být totiž tekutý. Mírně nebo i dost. To záleží na přípravě a vaření vajíček. Kouzlo jak na to je popsáno níže. Také jsem tehdy měl mix mletého masa. Prostě, když říkám, že se mi to tenkrát nepovedlo, není to tak docela pravda, jen bylo jiné. Tentokrát už jsem chytřejší. Problém zní: v jaké masové směsi skotské vejce připravit, když místní recepty hovoří o použití syrového párkového masa nebo snídaňové klobásy. Není problém ve Skotsku. Tam ji běžně dostanete, tady musíme pátrat. Ale kde vzít? Každý si pomáhá, jak může. Kluci v akci nabízejí libovější mleté vepřové, Labužník jde rovnou na věc – použijte anglické syrové klobásky, ale nabízí i únik k vepřovému. Prima Fresh volí mix mletého hovězího a vepřového, stejně jako Apetit. Koko říká: „Jestliže jste z Prahy, zajděte pro snídaňovou klobásku buď do Náplavní 5 (u Mánesa) nebo do Petrské 23 (u Florence). Jedna má 100 g, stojí kolem 35 Kč, to vychází přesně na obalení jednoho vajca. Už je ochucená solí, pepřem, tymiánem a šalvějí, navíc má správnou konzistenci, takže maso nebudete už muset přimlít v mixéru. Nebo kupte mleté (cca 270 Kč/kg) a dochuťte dalšími ingrediencemi v rozpisu a polovinu množství rozmixujte na mazlavější fáš, tím lépe ulpí na vajíčku.“ Dadala šel do mletého masa (nejlépe ochucený polotovar – „sausage meat“ – co nejlepší kvality jakou můžeme sehnat). Dumal jsem a pátral, až jsem učinil definitivní rozhodnutí – pokusím se použít bílou klobásu. A hned je to problém. Vygooglíte především vinnou klobásu, pak ještě torzo informací (přes obrázky), že se jí, stejně jako bavorská klobása s preclíkem, s chlebem jenom gastronomický buran. A najednou kuk, Albert (tedy ne to kvítko, které se mi motá v kuchyni pod nohama) přiznává recept z bavorské klobásy. To už tu českou bílou mám doma, takže jisté uklidnění nastává, jsem na nejlepší cestě to nezkazit.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Jestli vám někdo řekne, že skotské vejce je vajíčko v sekané, trefte ho pukavcem mezi oči. Možná pak přiznejte jistou podobnost, ale faktem zůstává, že vejce v sekané je natvrdo, zatímco to pravé skotské má být tekuté! Jak toho dosáhnout? Vajíčko šoupnete lžící do vařící vody a vaříte tak 4, 5 až 6 minut. Čím více minut, tím žloutek tuhne, při 6 minutách už by měl být takový třaslavý, při 4 tekutý. A pak mu dejte šok ledovou vodou. Také nezbytnost! A protože jsem už vyzkoušel pečenou strouhanku, jdu znova do ní.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Jestli vám někdo řekne, že skotské vejce je vajíčko v sekané, trefte ho pukavcem mezi oči. Možná pak přiznejte jistou podobnost, ale faktem zůstává, že vejce v sekané je natvrdo, zatímco to pravé skotské má být tekuté! Jak toho dosáhnout? Vajíčko šoupnete lžící do vařící vody a vaříte tak 4, 5 až 6 minut. Čím více minut, tím žloutek tuhne, při 6 minutách už by měl být takový třaslavý, při 4 tekutý. A pak mu dejte šok ledovou vodou. Také nezbytnost! A protože jsem už vyzkoušel pečenou strouhanku, jdu znova do ní.
Z klobás vymačkáme masovou směs, osolíme a opepříme. Přidáme hořčici, nasekanou pažitku, petržel i lístky šalvěje. Vše propracujeme do kompaktní hmoty.
Vajíčka, které budeme zabalovat do masové směsi by měla mít tekutý žloutek. Proto je při vaření hlídáme bedlivě! Do vařící vody vajíčka poklademe pomocí lžíce, jakmile se voda znovu začne vřít, necháme vajíčka vařit 4 až 5 minut a hned odstavíme. Horkou vodu vylijeme a horká vejce dáme hned do studené vody (pokud máte po ruce led, přidejte ho do vody). Necháme v ledové vodě stát minimálně 10 minut.
Vajíčka opatrně oloupeme. Takto si vajíčka můžete připravit i den dopředu, jen je nechte uložená v chladu. Pokud vidíte 4 vejce, vidíte správně. Při přípravě receptu jsem to prostě trochu přehnal. Takže v porci pro dva, stačí dvě.
Nachystáme si mouku, 2 vejce rozšleháme. Vejce obalíme masovou směsí, nelépe namočenýma rukama, obal by měl být kompaktní a ulpět na vejci. Postupně pak vajíčka obalujeme:
V mouce.
V rozšlehaných vejcích.
Ve strouhance.
Ve vysoké vrstvě oleje, který rozpálíme, vejce postupně smažíme asi tak 6 minut. Pak přeneseme na papírovou kuchyňskou utěrku a mírně osušíme.
Podáváme s bramborovou kaší a hořčicí.
Bramborová kaše
Brambory nakrájíme, propláchneme a vaříme do měkka v osolené vodě. Asi 20 minut.
Mačkadlem brambory rozbijeme a přidáme do nich podmáslí. Můžete ho jen mírně zahřát (trošku se připosrazí), ale nevařte. Nebo chladné podmáslí použijte rovnou, případně sáhněte po mléku. V tom případě do kaše ještě dejte kousek másla. Dobře promícháme, podle toho, jak hladkou kaši chceme mít.
Při podávání dáme na kaši ještě kousek másla.
Není vejce jako vejce
Když skotské vejce rozkrojíte, měl by žloutek být tekutý. V masovém obalu je skotské vejce, nezabalené je vajíčko pro porovnání, ale koneckonců to také můžete servírovat, jen tomu neříkejte "skotské".
Tohle prostě také zvládnete. Dobrou chuť.
Tip:
Pokud vás zarazil termín pečená strouhanka, nejde o nic jiného, než že toastový chleba mírně opečeme v troubě a pak rozlámeme a rozmixujeme na sypkou strouhanku. Je s tím trochu crcání, ale vše má pak lepší chuť.
Když vypukne sezona jahod, je to skoro omamné. Můžeme se pustit do úžasného nadýchaného dortu Pavlova nebo třeba zkusit jahodový nápoj.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Příprava je jednoduchá, jenom musíme chvilku počkat než jahody pustí šťávu s cukrem, pak už je to vcelku rychlá záležitost. A pak si počkáme, nejlépe přes noc. Vše se skvěle propojí a odpoledne si už můžeme vychutnat skvělý nápoj provoněný jahodami.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Příprava je jednoduchá, jenom musíme chvilku počkat než jahody pustí šťávu s cukrem, pak už je to vcelku rychlá záležitost. A pak si počkáme, nejlépe přes noc. Vše se skvěle propojí a odpoledne si už můžeme vychutnat skvělý nápoj provoněný jahodami.
Protesty, že jsem se dal na vegetariánskou stravu, jsem zažehnal. No, spíše ignoroval, řekl bych, protože zelenina je dobrá a když jí máte po ruce ve více druzích, dají se z ní také dělat kouzla. A pro jednou nebo dvakrát se s ní může popasovat i ortodoxní masožravec.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
25minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
25minut
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Jasně, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. Variantou je, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
25minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
25minut
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Jasně, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. Variantou je, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav!
Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní
Ředkvičky nakrájíme na plátky, stejně jako řapíkatý celer. Čekankový puk rozebereme na listy.
Hrušku zbavíme jadřince, překrojíme podélně na poloviny a pak krájíme na jemné plátky.
Smícháme podmáslí, křen, citronovou šťávu a pažitku. Jemně osolíme a opepříme.
Větší čekankové listy překrojíme podélně na poloviny. Zeleninu s hruškou smícháme, osolíme a opepříme. Decentně, prosím.
Jak ohřát uzeného lososa? Na páře nebo v alobalu? Zvolil jsem alobal a balíček dal na 5 minut do horké trouby.
Na talíř dáme směs zeleninového salátu a kousky teplého lososa, pokapeme dostatečně křenovou zálivkou a posypeme najemno nasekaným koprem.
Tip:
Osobní poznámka: Od dětství loupu kedlubny zubama – odříznu kořen a pak loupu, nakonec stačí dočistit nožem. To se dá dělat s jednou nebo dvěma kedlubnami, stát u pásu a loupat a loupat, to by se mi nechtělo. Ale pokud s tím budete mít nějaký problém, pousťte se do loupání jenom s nožem.
Do mísy dáme hladkou mouku s trochou kypřícího prášku, vejce a podmáslí a vše promícháme do jednolité hmoty.
Přidáme nastrouhaný sýr, kysané zelí nasekané na menší kousky, klobásku nakrájenou na drobné kousky, nasekanou petrželku a pažitku. Vše důkladně promícháme.
Pečeme na troše oleje v lívanečníku nebo na pánvičce na středním ohni asi 6 minut, v polovině otočíme.
Placičky posypeme drceným pepřem a podáváme s rajčatovým chutney.