Houby nesbírám, ale mám rád. Tak si musím vystačit se žampiony a nebo nakládanými, protože v lese bych našel akorát tak muchomůrku červenou a z té bych cokoli k jídlu dost rád oželel. Můžete se smát, možná i tvrdit, že jsem srab, ale já se mám v tomhle ohledu rád. No, už jsem spatřil v obchodě hříbky i lišky a nad těmi jsem se dost zarazil, cože jako s nimi. Ale tentokrát zůstaneme u lesní směsi, kterou nasbírali a naložili lidé znalí.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Doba vaření
30minut
Porce
2osoby
Doba vaření
30minut
Pokud jste houbaři, máte náskok. V tomto případě totiž přece jenom musíme trochu počítat s tím, že naložené houby s sebou nesou i trochu chuti naložení. Ale to neberu jako minus. Prostě to tak je.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Doba vaření
30minut
Porce
2osoby
Doba vaření
30minut
Pokud jste houbaři, máte náskok. V tomto případě totiž přece jenom musíme trochu počítat s tím, že naložené houby s sebou nesou i trochu chuti naložení. Ale to neberu jako minus. Prostě to tak je.
Řízky pokrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Na pánvi s olejem a máslem, kterou zahřejeme na střední teplotu, kuřecí kousky opečeme. Z každé strany tak 5 minut, ale to už si ohlídáte.
Opečené kuře dáme stranou, zakryjeme, aby si maso udrželo teplotu.
Houby, které jsou větší, pokrájíme. Dáme na olej s máslem, přidáme na kolečka nakrájený pórek a trochu ještě osolíme a opepříme. Za občasného míchání vaříme asi 5 minut, aby pórek změkl.
Přilijeme víno a vaříme ještě 3 minuty. V tomto kroku už teplotu zvýšíme.
Směs zalijeme smetanou a do pánve vrátíme maso. Vypneme vařič, zakryjeme a necháme chvilku prohřát.
Podáváme s rýží.
Nebo podáváme s bramborovými dukátky, což jsou vařené brambory, jemně opečené na másle a oleji. Jsou mírně osolené.
Omrknul jsem korejskou kuřecí polévku se zastřeným vejcem a houbami. Shitake jsem zaměnil za žampiony, nemaje kochukaru, což je korejský chilli prášek, sáhl jsem po mletém vločkovém chilli. Obecně mají Korejci dozajista oblibu v peprnějších jídlech a pokud objevím korejský koláč s chilli, nebudu se vůbec divit.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Ostatně korejský recept nabízí variace. Co je voda na můj mlýn. Nemáte rádi shitake, použijte houby, které máte rádi. Nemáte v oblibě chilli, nedávejte ho do polévky. Nesnášíte špenát? Vynechte ho! Takže skoro co ingredience, to možnost volby. Ale zase na druhou stranu, co by to bylo za polévku bez špenátu a chilli? Zkuste to naplno, moc chutná.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Ostatně korejský recept nabízí variace. Co je voda na můj mlýn. Nemáte rádi shitake, použijte houby, které máte rádi. Nemáte v oblibě chilli, nedávejte ho do polévky. Nesnášíte špenát? Vynechte ho! Takže skoro co ingredience, to možnost volby. Ale zase na druhou stranu, co by to bylo za polévku bez špenátu a chilli? Zkuste to naplno, moc chutná.
Kuřecí polévka se zastřeným vejcem | Korejská inspirace v české kotlině
Vývar přivedeme k varu, přidáme na kousky nakrájený pórek, natrhané vařené kuřecí maso (viz TIP), žampiony nakrájené na plátky a špenát. Povaříme 10 minut.
Osolíme, opepříme a přidáme špetku chilli. Opravdu jen špetku, párkrát otočíte mlýnkem s vločkami chilli.
Opatrně rozklepneme vejce a dáme do polévky. Snížíme teplotu a vaříme 3 minuty.
Polévku servírujeme do misek nebo na talíře, vždy s jedním vejcem.
Tip:
Jak si poradíme s vařeným kuřecím masem? Přivedeme k varu 4 šálky vody a dáme do ní na střední kousky nakrájené kuřecí maso. Jakmile se voda opět začne vařit, necháme 2 minuty a pak odstavíme. Vodu slijeme.
Nevím přesně, jestli takový recept přesně používala babička Antonie, ale jistojistě by se právě takové jídlo objevilo na jejím stole, protože měla ráda jídla jednoduchá a lahodná. To, že nejraději vařila na velkém kamnovém sporáku s pláty, kde věčně postávala také nezbytná konvice s kafem, nás nemusí odrazovat, třebaže v případě, že bych si takový sporák dal do kuchyně, musel by být robotický a jídlo připravovat sám podle hlasových pokynů z povzdálí. Ale postačí i menší vařič s troubou, ke kterému se dá v jistém slova smyslu i pohodlně vejít.
Hlasů: 6
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Kuřecí paličky jsou oblíbenou surovinou k večeři nebo i jen tak na piknik. Ale tento recept bych spíš volil k večeři nebo obědu. On totiž není žádná trempská záležitost. Okouknul jsem ten recept, kde se očekává, že máte zapékací pánev. Tu fakt nemám, tak třeba příště. Tak jsem si ho počeštil a posvojil. Jenom mi chvilku trvalo přijít na to, čím se myslí ingredience "půl na půl". Už je to jasné. Takže stačí pánev a pekáček a pak zase pánev. Logické. A v pohodě. Tentokrát tu máme ještě na výběr dvě přílohy, stačí si vybrat.
Hlasů: 6
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Kuřecí paličky jsou oblíbenou surovinou k večeři nebo i jen tak na piknik. Ale tento recept bych spíš volil k večeři nebo obědu. On totiž není žádná trempská záležitost. Okouknul jsem ten recept, kde se očekává, že máte zapékací pánev. Tu fakt nemám, tak třeba příště. Tak jsem si ho počeštil a posvojil. Jenom mi chvilku trvalo přijít na to, čím se myslí ingredience "půl na půl". Už je to jasné. Takže stačí pánev a pekáček a pak zase pánev. Logické. A v pohodě. Tentokrát tu máme ještě na výběr dvě přílohy, stačí si vybrat.
Kuřecí paličky jako od babičky | Nenechte si tohle ujít, pošmáknete si | Dvě přílohy podle chuti
Troubu si předehřejeme na 220 °C. Na pánvi opečeme nasucho nakrájenou slaninu.
Slaninu odhrneme ke krajům pánve a doprostřed dáme osolené a opepřené kuřecí paličky. Přidáme trochu oleje.
Opečeme kuřecí paličky dozlatova. Přidáme k nim nakrájený pórek a česnek.
Zakryjeme a necháme asi 8 minut dusit.
Dáme do pekáčku a pečeme při 200 °C ve střední části trouby asi 30 minut.
Paličky dáme stranou, vše z pekáčku dáme do pánve a zalijeme trochou vývaru. Jakmile se vaří, posypeme vše lžící hladké mouky, promícháme a provaříme. Jakmile směs zhoustne, přilijeme zbytek vývaru a přivedeme k varu.
Pak přidáme směs mléka se smetanou. Promícháme.
Směs vrátíme do pekáčku, přidáme kuřecí paličky a necháme už jen asi 5 minut ještě prohřát.
Podáváme s vařenými brambory nebo rýží. Před podáváním ještě posypeme nasekanou listovou petrželkou.
Hovězí nudličky s rýží už tu mají svůj recept, ale protože moji malou kuchyni beru i jako velkou laboratoř, nedalo mi neexperimentovat dál a k prvnímu receptu přidat ještě variantu. Chuťově podobnou, ale přece jinou. Změna přichází přidáním zeleniny.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkuste druhou variantu hovězích nudličky s rýží a žampiony, té první můžeme říkat ala Stroganoff, když chceme být světoví. Té druhé také...
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Zkuste druhou variantu hovězích nudličky s rýží a žampiony, té první můžeme říkat ala Stroganoff, když chceme být světoví. Té druhé také...
Hovězí nudličky s rýží, žampiony, pórkem a paprikou | 2. varianta
Na rozpálené pánvi opečeme hovězí nakrájené na nudličky, žádnou hromadu, ale pěkně v jedné vrstvě, i postupně. Pečeme tak 3 minuty, aby nudličky zhnědly. Na pánvi s nimi občas zahýbeme, aby se jenom opekli a nepřipekly. Nudličky dáme stranou.
Snížíme teplotu a přidáme do pánve máslo, po rozpuštění přidáme cibuli nakrájenou na jemné půlměsíčky a česnek a restujeme, aby cibule zesklovatěla. Ještě přidáme sladkou papriku a promícháme.
Pak přidáme opečné masové nudličky, na plátky pokrájené žampiony, horkou vodu, vaničku silné hovězí šťávy (určitě by byl lepší hovězí vývar, ale do toho jsem se ještě nepustil, čeká na svoji příležitost), worchestrovou omáčku a rajčatové pyré. Přivedeme k varu a necháme zakryté dusit, aby maso změklo, tak asi 45 až 50 minut.
Mezitím si uvaříme rýži, stačí tak 20 minut před dovařením masa. Tu vaříme v osolené vodě.
Na druhé pánvi rozpustíme máslo, orestujeme pórek nakrájený na kolečka a červenou papriku nakrájenou na proužky. Použil jsem naloženou papriku z „domácích“ zdrojů – když máte dodavatele, vášnivého pěstitele, musíte taky jeho produkci umět zužitkovat. Pórek a papriku mírně podusíme, opepříme a přidáme k hovězím nudličkám v polovině dušení.
A závěr je stejný jako v první variantě tohoto receptu – hovězí nudličky s rýží. Když je maso hotové, vmícháme do směsi zakysanou smetanu. Postupně a decentně, takže ve výsledku by mělo být maso na talíři vidět a neplavat ve smetaně.
Rýži dáme na talíř a tentokrát se nebudeme snažit o kopeček, rozprostřeme ji po talíři. Navrch dáme masové nudličky se žampiony a zeleninou a dozdobíme nasekanou petrželkou.
KROK SUN KROK
První kroky najdete U PRVNÍ VARIANTY, další následují:
Na másle orestujeme pórek nakrájený na kolečka.
Přidáme na proužky nakrájenou papriku.
Orestujeme a krátce podusíme.
Opepříme a potom přidáme v polovině dušení hovězích nudliček ke směsi masa a žampionů.
Před servírováním posypeme posekanou petrželkou.
Tip:
Recept na hovězí nudličky v první variantě najdete zde.