Kuře Marengo | Napoleon by si pochutnal

Tohle je recept s příběhem. Napoleonův kuchař musel vytvořit chutnou krmi pro císaře, který měl zrovna nějako práci v Itálii. A kuchař musel vařit z dostupných zásob. Tak prý vznikla právě tato dobrota v blízkosti italské obce Marengo, kde císařova vojska bojovala. Tenhle recept má samozřejmě varianty. Napoleon měl ke kuřeti ještě raky a lanýže, to už se dnes vynechává. To, že jsou v receptu rajčata jsem musel nějak chytře obejít. Pomohli mi Kluci v akci, kteří rajčata zbavili dužiny, takže by to mohlo projít. Kuře se čtvrtí nebo se krájí na menší kousky, sakra pro dva nemusí být celé kuře, takže další plus. Jak asi tušíte, z variant si vyberu a udělám to po svém. Vadí?

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Kromě raků a lanýže (prý byl černý), škrtám ještě křepelčí vejce a bagetku opečenou na másle. A také střik koňaku, který se dává do zeleninové směsi, ale nějak se mi kamsi zatoulal. Snad to nebude rouhání a Napoleon mě nebude chodit strašit, ale zkusím jinou přílohu. Protože je to jídlo pro dva, nečtvrtím kuře, ale pořídil jsem si už čtvrtky.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Kromě raků a lanýže (prý byl černý), škrtám ještě křepelčí vejce a bagetku opečenou na másle. A také střik koňaku, který se dává do zeleninové směsi, ale nějak se mi kamsi zatoulal. Snad to nebude rouhání a Napoleon mě nebude chodit strašit, ale zkusím jinou přílohu. Protože je to jídlo pro dva, nečtvrtím kuře, ale pořídil jsem si už čtvrtky.
Kuře Marengo | Napoleon by si pochutnal
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek a žampiony na plátky, z rajčat odstraníme semínka a nakrájíme na nudličky.
  2. Svážeme svazek bylinek – petržel, tymián a bobkový list.
  3. Čtvrtky kuřete (bez křídel, to že je prý Napoleon neměl rád!) osolíme, opepříme.
  4. Kuře na oleji opečeme dozlatova.
  5. Vložíme do pekáče a dáme do vyhřáté trouby (170 °C) péct. Podlijeme trochou horké vody nebo vývarem. Pečeme tak 30 minut.
  6. Na vypečeném tuku po kuřeti opečeme cibuli.
  7. Přidáme na plátky nakrájený česnek.
  8. Podusíme, vložíme žampiony a osmahneme.
  9. Přidáme rajčata.
  10. Podlijeme vínem.
  11. Osolíme, opepříme a vložíme svazek bylinek, přidáme lžíci másla.
  12. Zakryté pokličkou dusíme asi 10 minut.
  13. Když je kuře pečené, rajčatovou směs vložíme do pekáče ke kuřeti (svazek bylinek vyjmeme).
  14. Přidáme olivy, dochutíme a společně ještě 10 minut pečeme.
  15. Podáváme s rýží.

Zapečená rajčata s mozzarellou | Letní pohlazení

Takhle jsme se potkali se sousedkou na procházce, chlubila se, že bude dělat plněná rajčata. Nějak jsem na ně dostal chuť. Tak spácháme letní oběd.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Počítejte s tím, že rajčata i mozzarella pustí šťávu, ale to nebrání ničemu, abyste si pochutnali. Můžete se do toho pustit samostatně nebo si k tomu opéci toastový chléb.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Počítejte s tím, že rajčata i mozzarella pustí šťávu, ale to nebrání ničemu, abyste si pochutnali. Můžete se do toho pustit samostatně nebo si k tomu opéci toastový chléb.
Zapečená rajčata s mozzarelou | Letní pohlazení
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si.
  2. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem. Rajčata nakrájíme na kolečka a na dno misky poklademe první vrstvu.
  3. Nakrájíme mozzarellu na plátky a část poklademe na rajčata.
  4. Vrstvy opakujeme. Můžete okořenit.
  5. Vrchní vrstvu skládáme tak, aby se plátky rajčat a mozzarelly překrývaly ve vějíři. Ochutíme kořením. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme uprostřed trouby asi 20 minut.
  6. Podáváme v zapékací misce.
Tip:

Pohádka o plněných rajčatech
Kuchařská encyklopedie z minulého století uvádí přes deset základních úprav rajčat zbavených vnitřních semeníků a žeber. Tak třeba úprava à la Plaza hotel káže rajčátka naplnit směsí sardinek utřených s máslem, rajčatovým protlakem a citronem a doplnit je kousky černých oliv. Bristolská rajčata se plní salátem z kuřecího masa a celerové majonézy. Velmi populární bývala rajčata plněná waldorfským salátem z ořechů, jablek a spařeného celeru svázaného citronovou majonézou.
Můžete ale vyzkoušet náplně moderní: jemné dipy z přírodních šlehaných sýrů v kombinaci s avokádem, nebo pomazánky z rozmixovaných fazolí nebo cizrny zjemněné kysanou smetanou a doplněné mátou a limetkou mohou z rajčat učinit skvělou lahůdku.
Náplní do pozvolna pečených, spíše dušených rajčat může být mnoho. Vždy myslete na to, že rajče je rychle tepelně upravené, a tak je lepší plnit je směsí sýrů s malými kostičkami pečiva a bylinkami nebo předem tepelně upravenými houbami (houbovou smaženicí) spojenými vajíčkem. Výborná jsou rajčata naplněná strouhaným tvrdým tvarohem, podušeným pórkem a šunkou. To, co z rajčat vydlabete, dejte do zapékací mísy spolu s cibulí a troškou rajského protlaku, případně jinými kousky zeleniny, a vše společně poduste. Směs pak rozmixujte na jednoduchou omáčku, kterou dochuťte podle libosti.
Tahle moudra jsem načetl, ale proč je nedat dál?

Fasolada | Na řecké vlně

Fasolada – Φασολάδα παραδοσιακή – je tradiční fazolová polévka z Řecka. Je ochucena rajčaty a řapíkatým celerem. Použitím těchto surovin je pro naši fazolačku netradiční.  Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny. Jinak už tu máme fazolovou polévku s rajčaty, fazolovou s uzeným masemčernobílou fazolovou.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Od klasického receptu se mírně odkloníme. Nebudeme namáčet fazole přes noc a pomalu vařit, sáhneme po konzervě. Fazole Heinz v tomatové omáčce. Už proto, že v polévce hraje svoji roli rajčatové pyré. A to pyré, které si připravíme sami. Rajčata rozkrojíme a přes hrubé struhadlo propasírujeme tak, že nám zbydou jen slupky rajčat.
Fasolada | Na řecké vlně
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si.
  2. Červenou cibuli nakrájíme najemno. Mrkev na kolečka.
  3. Stonek řapíkatého celeru i jarní cibulku i s natí nakrájíme nadrobno.
  4. Rajčata rozkrojíme napříč a na hrubém struhadle propasírujeme dužinu až ke slupce. Získáme tak zaručeně čerstvé přírodní rajčatové pyré.
  5. Lehce rozehřejeme olivový olej. Postupně na něj nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev. Restujeme, aby cibule zesklovatěla.
  6. Přidáme nadrobno nakrájený stonek řapíkatého celeru.
  7. Promícháme a restujeme asi tak 2 minuty.
  8. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku i s natí.
  9. Opět chvíli restujeme.
  10. Podlijeme horkou vodou a dusíme tak 5 minut.
  11. Přidáme rajčatové pyré. Dobře promícháme a chvilku provaříme.
  12. Přidáme fazole.
  13. Dobře promícháme.
  14. Na fazole přidáme rajský protlak a promícháme. Vše zalijeme horkou vodou tak, aby byla hladina tak 2 cm nad fazolemi.
  15. Vaříme na mírném ohni ještě tak 30 minut.
  16. Dobrou chuť.
  17. Při podávání ještě můžeme dozdobit nakrájenou natí jarní cibulky.
Tip:

Řekové si fasoladu připravují z fazolí „metrio“, což jsou střední bílé fazole. Mají máslovou jemnost a dokonalou chuť.
Místo namočených fazolí si zkrátíme čas konzervou fazolí v rajské omáčce Heinz:

Rajčatový salát | Lehký a snadný

Jednoduchý salát, který se dá připravit velice rychle. Je osvěžující.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Hodí se na léto, ale stejně tak si ho můžeme připravit i v zimě. Je to o chuti.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
10 minut
Doba přípravy
10 minut
Hodí se na léto, ale stejně tak si ho můžeme připravit i v zimě. Je to o chuti.
Rajčatový salát | Lehký a snadný
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Vše si připravíme.
  2. Do vody vsypeme cukr a dobře promícháme.
  3. Přidáme sůl a necháme rozpustit.
  4. Přilijeme olej.
  5. Přilijeme ocet a opět dobře promícháme.
  6. Opepříme.
  7. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Rajčata na osminky.
  8. Cibuli s rajčaty smícháme.
  9. Zalijeme zálivkou.
  10. Přidáme nadrobno nakrájenou petrželku. Salát podáváme mírně vychlazený.