Hospodský guláš chutná jinak než ho vaříme. Jak je to možné? Nejspíš nějaké fígle. Tak jsem si našel video šéfkuchaře restaurace U Kalendů Michalem Arnoldem. Vychválil tenhle guláš natolik, že jsem na něj dostal chuť. A od chuti zase není tak dlouhá cesta k realizaci. Sice jsem se s mým šéfem přel, že lze tohle zvládnout za hodinu, ale seknul jsem se. On mi stejně moc nevěřil, protože také vaří. Tak jsem se seknul o hodinu, ale zase na druhou stranu vím, že o pečeném guláši nic netuší. Tu deklarovanou hodinu mi moc nevěřil, takže jen tohle beru zpátky. Tuším, že dobrý guláš zvládne za tři hodiny, já za dvě… Svědkyně našich setkání, Martina, se musí hodně bavit, když my dva se přeme o vaření. Nakonec jsme oba s výsledky svého snažení spokojeni. A pochutnáme si. Třebas jednou zkusí tenhle hospodský guláš. Nebude litovat. Nikdo, kdo si ho připraví! Fakt si pochutnáte!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
120minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
120minut
Ten den se dařilo. Narazil jsem na pěknou hovězí kližku, koupil již hotový hovězí vývar. Co nám brání odstartovat pečený guláš?!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
120minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
120minut
Ten den se dařilo. Narazil jsem na pěknou hovězí kližku, koupil již hotový hovězí vývar. Co nám brání odstartovat pečený guláš?!
Nakrájíme cibuli nadrobno. Rozehřejeme sádlo a vložíme nakrájenou cibuli.
Přidáme kmín a budeme restovat dozlatova až do tmava.
Nakrájíme hovězí kližku a dáme do pečící misky.
Osolíme, opepříme, přidáme česnek a všechno promícháme.
Rukama pak koření dobře zapracujeme do masa.
Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 20 minut, až se maso zatáhne.
Do osmahnuté cibule přidáme protlak, v tomto případě rajčatovou passatu.
Pořádně orestujeme. Přidáme mletou papriku. Krátce orestujeme.
Zalijeme černým pivem a necháme chvilku provařit. Zprvu dáme piva jen část, později dolijeme.
Zalijeme hovězím vývarem. (Dá se připravit, i koupit, tohle není ani vanička ani kostka.)
Upečené maso přelijeme základem s vývarem.
Vrátíme do trouby a pečeme tak 90 minut.
Pak guláš přelijeme do hrnce. Pokud je konzistence řidší, můžeme zahustit strouhaným starým chlebem. To nebylo třeba. Přidáme majoránku. Promícháme. A je hotovo.
Podáváme s houskovým knedlíkem. Dozdobíme nakrájenou jarní cibulkou.
Nemusíte si dělat doma hospodu, takhle to určitě není myšleno. Ale vepřová žebírka jsou prý hitem hospod. Koupíte nejlevnější maso, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako steak z hovězího. Jenže tento koncept funguje jen tehdy, když si víte dobře rady s přípravou. Ovšem záleží na marinádě. Tak tady můžete být trochu v pasti, protože složení je libovolné. Prostě podle chuti. Smícháte kečup s hořčicí, přidáte med, grilovací koření a pivo, osolíte, opepříte a máte základní chuť hotovou. Tak nějak to tvrdí šéfkuchař Petr Andert z restaurace Koley. Jo, dávám mu za pravdu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
135minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
135minut
U řezníka nápisem na fasádě mě nalákali. Masitá vepřová žebírka. No, nekupte to. Plochá žebra, která se dají obírat jako za středověku. Chytnete do ruky a okusujete. Tentokrát na marinádu smícháme rajčatovou passatu s hořčicí, přidáme med, grilovací koření a pivo, osolíme, opepříme, worchestr a trochu granulovaného česneku. Jo, aby to bylo pestřejší, ještě si v marinádě zahrála chilli omáčka se zázvorem. Jo, to pivo by mělo být černé.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
135minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
135minut
U řezníka nápisem na fasádě mě nalákali. Masitá vepřová žebírka. No, nekupte to. Plochá žebra, která se dají obírat jako za středověku. Chytnete do ruky a okusujete. Tentokrát na marinádu smícháme rajčatovou passatu s hořčicí, přidáme med, grilovací koření a pivo, osolíme, opepříme, worchestr a trochu granulovaného česneku. Jo, aby to bylo pestřejší, ještě si v marinádě zahrála chilli omáčka se zázvorem. Jo, to pivo by mělo být černé.
Přidáme chilli, trochu grilovacího koření a granulovaný česnek.
Přidáme med. Vše dobře promícháme.
Zalijeme černým pivem. Tak, aby se vytvořila marináda. Zbytek piva si odložete na pozdější překévání pečených žebírek.
Připravíme si žebra, ta uzená jdou rozříznout nožem.
Žebírka dáme do umělohmotného boxu a zalijeme marinádou. Uzavřeme dáme do chladu tak 2 hodiny.
Žebírka naskádáme do pečící misky. Dáme do trouby předehřáté na 135 °C. Pečeme 60 minut. Pak žebra otočíme a zvýšíme teplotu na 150 °C. Podlijeme trochou černého piva. Pečeme ještě 30 minut. Pak znovu otočíme a pečeme ještě 30 minut.
Pak ještě přelijeme černým pivem a pečeme 15 minut při teplotě 190 °C.