Ať už to bereme jako svačinu, lehoučký oběd či večeři za veder, nebo dokonce snídani, může přijít k chuti salát. Každý máme tu šanci namíchat správný zeleninový koktejl v podobě salátu a určitě uspějeme. A je to tak jednoduché, až triviální, že by v televizním Prostřeno někdo vyřknul smrtící větu: „Je to jednoduché, nedalo to žádnou práci, tak srážím bod!“ Na Prostřeno už je lepší, z hygienických důvodů pro duši i tělo, raději nekoukat. Je to přehlídka veskrze jalových řečí, kde jídlo nehraje tu hlavní roli, tedy jídlo, do kterého se pustíme s chutí. Jo, tohle je soutěž pro nenáročné, která má vzbuzovat emoce, nic víc. Ale to jsem se nějak zakecal, nepíšu tady kritiku na televizní program. Jedu si své recepty, nebo recepty po svém a jednoduchost některých není na škodu, někdy spíše naopak.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
120minut v chladu
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
120minut v chladu
Tak jo, zase jdeme do salátu! Co také v sezoně? V zimě nejspíše přijdou na řadu vydatné polévky pro zahřátí, ale teď se o slovo hlásí, ba křičí, zelenina. Dejme jí slovo. Třeba až to hlavní. Tohle měl být salát pro dva, ale jak tak zelenina přibývá, rostou možnosti porcí. Takže ve finále je to salát určitě pro čtyři.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
120minut v chladu
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
120minut v chladu
Tak jo, zase jdeme do salátu! Co také v sezoně? V zimě nejspíše přijdou na řadu vydatné polévky pro zahřátí, ale teď se o slovo hlásí, ba křičí, zelenina. Dejme jí slovo. Třeba až to hlavní. Tohle měl být salát pro dva, ale jak tak zelenina přibývá, rostou možnosti porcí. Takže ve finále je to salát určitě pro čtyři.
Rajčatový salát s okurkou a paprikou | Rychle a v pohodě
Zeleninu si nakrájíme. Papriku podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na proužky. Stonek řapíkatého celeru nakrájíme na jemné plátky.
Okurku nakrájíme na jemná kolečka. Nebo opět rozkrojte podélně na poloviny a pak už napříč nakrájíte půlkolečka.
Cibuli podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na měsíčky.
Rajčata rozkrojíme na čtvrtiny a ty pak rozpůlíme.
Všechnu zeleninu jemně a dobře promícháme.
V jiné misce smícháme ocet, cukr, sůl a pepř. Dejte tomu chvilku, aby se cukr i sůl úplně rozpustily v octu.
Octovou zálivkou přelijeme salát.
Dobře promícháme a dáme vychladit. Aspoň na 2 hodiny. Já nevím, jak vám, ale mně se ty plátky okurek vždycky drží u sebe, tak je musím oddělovat, aby se nálev dostal ke každému. A s chlazením nedělám žádné štráchy. Salát putuje do umělohmotného boxu a pak do chladničky. Box se dá uložit líp než kulatá miska. A protože je dobré, aby nálev dobře pracoval se zeleninou na chuti, občas box několikrát otočím vzhůru nohama. Ve finále salát zase putuje do misky.
Sovy do Atén, dříví do lesa… Tak vám může připadat tento recept. V nějaké obdobě ho nejspíše také míváte na stole. Ale proč by tady měl chybět? A proč byste si na něm nemohli pochutnat právě dnes?
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25-35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25-35minut
Kuřecí stehenní řízek je vlastně na to šup, takže vás zdrží jenom salát, který opravdu nemusí být jenom při slavnostech, o Vánocích a tak. Nejdelší čas z přípravy padne na vaření brambor, pak už to jde ráz na ráz.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25-35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
25-35minut
Kuřecí stehenní řízek je vlastně na to šup, takže vás zdrží jenom salát, který opravdu nemusí být jenom při slavnostech, o Vánocích a tak. Nejdelší čas z přípravy padne na vaření brambor, pak už to jde ráz na ráz.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vystydnout a oloupané rozkrájíme na kostky. Vejce uvaříme natvrdo.
Přidáme k nim na půlkolečka nakrájenou červenou cibuli a najemno nakrájený stonek řapíkatého celeru. Vejce nakrájíme podélně na poloviny a pak napříč na plátky a přidáme k bramborám. Osolíme, opepříme, přidáme tři lžičky hořčice a asi půl skleničky majonézy, záleží na chuti a zvyku. Vše promícháme.
Kuřecí řízky osolíme a opepříme, dáme na rozpálený olej (zvolte spíše střední plamen) a k nim přiložíme snítky čerstvého rozmarýnu. Opékáme z obou stran, tak celkově 10 až 12 minut. Při otáčení můžeme nechat rozmarýnové větvičky pod masem. Ovoní se ještě víc.
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš nebo guláš z kabanosu, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (dovedete si to dneska představit?) nebo se z úsporných důvodů sahalo po uzenině, objevil se na stole guláš tohoto typu. A někdy i s bramborem. Jenomže dneska, to je jiná. Ale co zkusit nějaký trochu jiný guláš, jenom tak? Základem jsou samozřejmě kvalitní masité špekáčky od dobrého řezníka. Trochu mě k nákupu svádí, že jsou ručně vázané. No, ten provázek jde mimo, ale tak si říkám, že obsah nebude samá náhražka, když už se s tím vázáním namáhali.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Tak jo. Přidal jsem zelené pálivé papriky, ale nějak by to chtělo ještě něco. Tak přišla vhod mrkev a kousek řapíkatého celeru. A pro odpůrce rajčat, byť i coby pasty, mám uklidnění: nic takového. I když jsem měl docela cukání.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Tak jo. Přidal jsem zelené pálivé papriky, ale nějak by to chtělo ještě něco. Tak přišla vhod mrkev a kousek řapíkatého celeru. A pro odpůrce rajčat, byť i coby pasty, mám uklidnění: nic takového. I když jsem měl docela cukání.
Špekáčkový guláš s brambory | Paprika u toho nesmí chybět!
Špekáčky překrojíme podélně na poloviny a napříč nakrájíme na plátky.
Rozehřejeme lžíci sádla a špekáčky opečeme na středním ohni, asi tak 8 minut. A pak dáme stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do vypečeného tuku, osmahneme dozlatova.
Papriky zbavíme semen a nakrájíme na drobná kolečka, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nakrájíme nadrobno.
K osmažené cibuli přidáme mletou sladkou papriku a česnek, papriku rozpustíme a přidáme zelenou papriku. Zalijeme trochou vody a chvilku povaříme. Opepříme.
Do kastrolu vrátíme špekáčky. Brambory nakrájíme na menší hranolky a přidáme do kastrolu. Promícháme a přidáme šálek (250 ml) vody. Zakryjeme a necháme asi 15 minut dusit.
Přidáme bobkový list a oregano.
Nakrájíme nadrobno mrkev a celer. Přidáme do kastrolu.
Zakryjeme na 20 minut a vaříme na mírném ohni. Pak odkryjeme a necháme dál mírně vařit, aby se voda redukovala.
Podáváme samostatné, posypané zelenou jarní cibulkou, nebo i s chlebem či pečivem.
Protesty, že jsem se dal na vegetariánskou stravu, jsem zažehnal. No, spíše ignoroval, řekl bych, protože zelenina je dobrá a když jí máte po ruce ve více druzích, dají se z ní také dělat kouzla. A pro jednou nebo dvakrát se s ní může popasovat i ortodoxní masožravec.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
25minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
25minut
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Jasně, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. Variantou je, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
25minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
25minut
Bude smíření, když zeleninový salát doplním teplým uzeným lososem? Každopádně to byl riskantní krok, ale to už se v mé kuchyňské laboratoři stává celkem běžným jevem. Jasně, objevuji věci, které už generace přede mnou znaly, ale při vaření nejspíš jednou určitě narazíte na neprobádanou (myslím osobně) záležitost. Variantou je, že vyrazíte do města a najdete si restauraci, která takové jídlo nabízí, ale co by to pak bylo za dobrodružství, když nevíte jak se to jídlo připravuje. Jakže se učí lidé plavat? Hodí je do vody a řeknou: Plav! No, měl jsem moře zeleniny, a tak jsem si řekl: Plav!
Losos se zeleninovým salátem a křenovou zálivkou | Vegetariáni zpozorní
Ředkvičky nakrájíme na plátky, stejně jako řapíkatý celer. Čekankový puk rozebereme na listy.
Hrušku zbavíme jadřince, překrojíme podélně na poloviny a pak krájíme na jemné plátky.
Smícháme podmáslí, křen, citronovou šťávu a pažitku. Jemně osolíme a opepříme.
Větší čekankové listy překrojíme podélně na poloviny. Zeleninu s hruškou smícháme, osolíme a opepříme. Decentně, prosím.
Jak ohřát uzeného lososa? Na páře nebo v alobalu? Zvolil jsem alobal a balíček dal na 5 minut do horké trouby.
Na talíř dáme směs zeleninového salátu a kousky teplého lososa, pokapeme dostatečně křenovou zálivkou a posypeme najemno nasekaným koprem.
Tip:
Osobní poznámka: Od dětství loupu kedlubny zubama – odříznu kořen a pak loupu, nakonec stačí dočistit nožem. To se dá dělat s jednou nebo dvěma kedlubnami, stát u pásu a loupat a loupat, to by se mi nechtělo. Ale pokud s tím budete mít nějaký problém, pousťte se do loupání jenom s nožem.