Přemýšlel jsem, jak užiji zbylé kysané zelí, pokud ho tedy rovnou nesním. Jenomže recept na to, jak jíst zelí, s tím bych tady asi moc neuspěl. Tenhle recept má snad jenom jediný zádrhel. Čekáte dva dny, než se může jíst. Tedy, on je poživatelný okamžitě, ale teprve po odležení v chladu má tu správnou chuť.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
Doba nečinnosti
2minuty
2dny
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
Doba nečinnosti
2minuty
2dny
Kysané zelí je základ, ale přidáme ještě spoustu jiných ingrediencí, což přiznávám nápad jenom stvrdilo, protože jde veskrze o takové, které mi nějak zbyly z předchozího vaření. Vařit pro dva je někdy svízel, ne všechno co vybalíte, spotřebujete. A pokud ano, výsledek nemusí být zrovna skvělý. Každé jídlo chce prostě své, to víme, že jo?!
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
Doba nečinnosti
2minuty
2dny
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
Doba nečinnosti
2minuty
2dny
Kysané zelí je základ, ale přidáme ještě spoustu jiných ingrediencí, což přiznávám nápad jenom stvrdilo, protože jde veskrze o takové, které mi nějak zbyly z předchozího vaření. Vařit pro dva je někdy svízel, ne všechno co vybalíte, spotřebujete. A pokud ano, výsledek nemusí být zrovna skvělý. Každé jídlo chce prostě své, to víme, že jo?!
Zelný salát | Rozuměj: salát z kysaného zelí pro trpělivé
Potřeboval jsem vhodnou plechovku na tvoření, takže mi padla do oka i ruky tuňáková. Takže budeme vařit. A ještě pro jistotu přiložil klasiku – Rio mare Insalatissimo. Pak už jsem jenom musel nakupit ingredience kolem, aby to bylo pochutnání. Tyhle saláty mají výhodu, že se rozhlédnete po tom, co máte doma a smícháte. Výsledek nesmí být patlanina, žádné pejsek s kočičkou vaří, ale opravdové jídlo, které koneckonců můžete nabídnout i návštěvě, kdyby nečekaně zazvonila u dveří.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba nečinnosti
15minut na chlazení
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba nečinnosti
15minut na chlazení
No, že zrovna nemáte doma tvaroh, nemusíte se trápit, ten se dá pořídit na každém rohu ve větších městech, když ale žijete na vesnici s jedním ubohým konzumem, nebo ani tím ne, pak se na tenhle salát můžete připravit plánovitě. Stačí se cestou domů zastavit tam, kde máte šanci tvaroh pořídit. Ale za zkoušku tenhle salát určitě stojí.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba nečinnosti
15minut na chlazení
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba nečinnosti
15minut na chlazení
No, že zrovna nemáte doma tvaroh, nemusíte se trápit, ten se dá pořídit na každém rohu ve větších městech, když ale žijete na vesnici s jedním ubohým konzumem, nebo ani tím ne, pak se na tenhle salát můžete připravit plánovitě. Stačí se cestou domů zastavit tam, kde máte šanci tvaroh pořídit. Ale za zkoušku tenhle salát určitě stojí.
Tuňákový salát s tvarohem, papričkami jalapeňo, rajčaty, kukuřicí a celerem | Svačina začíná
Smícháme tvaroh s tuňákovými konzervami. Pro jistotu si z tu se slunečnicovým olejem přeceďte, stačí jenom tuňák, olej si dejte stranou, pokud ho budete chtít použít. Zjistíte, že se bez něho obejdete.
Přidáme dvě lžičky celozrnné hořčice a opět dobře promícháme.
V závěru ještě přidáme cukrovou kukuřici – stačí jenom polovina malé konzervy; zeleniny už je v salátu docela dost, ale pokud jste jejím fanatickými konzumenty, klidně si přidejte celou. Promícháme. Osolíme a opepříme, podle chuti.
Dáme vychladit a pak podáváme s chlebem nebo dalamánkem. Nebo zvolíte bílé pečivo? Jak libo.
Vymetám spíž, narazil jsem na tuňáka v konzervě, ale je v tom jenom drť, která mi nepřipadá jako start k nějakému pokrmu. Bude to poživatelné, ale jinak NIC. Také u Franze Josepha vymetali sklady? Tuna steak in sunflower oil s vignetou „exclusive“ už mi nesmí do domu. Padesát gramů ničeho! Cpal bych to šéfům firmy do chřtánu, ale to mi nevyřeší problém rychlé večeře. Tak mě zachraňuje asijský obchod, kde sice hlídač hlasitě chrápe, ale mají Rio mare Tuna chunks in brine, už z nějakého testu vím, že tahle značka nekrade. Vysypalo se mi z plechovky 120 gramů kousků ryby. Hurá! Tak můžeme chystat večeři.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Je to jednoduchý a rychlý salát, nejvíc vás asi zdrží uvaření vajíček natvrdo, ale pak už to jde ráz na ráz.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
6minut
Je to jednoduchý a rychlý salát, nejvíc vás asi zdrží uvaření vajíček natvrdo, ale pak už to jde ráz na ráz.
Tuňákový salát s vajíčkem | Rychlovka na večeři nebo svačinu
Nakrájíme ředkvičky na osminky, řapíkatý celer na jemné kousky. Přidáme do kousků tuňáka. Osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Dobře promícháme a necháme chvíli odležet v chladu.
Servírujeme s chlebem dalamánkového typu, nebo...
...na chlebu dalamánkového typu.
Variantou je salát, do kterého můžete přidat i najemno nakrájené půlměsíčky červené cibule.
Tak jo, zahrajeme si zase tu hru na kuchaře a jeho inspiraci. Když nejste v kuchyni z musu, ale z radosti, půjde to samo. Moje metoda je stejná: omrknu všechno kolem a kolem a vytvořím jídlo, které je okay. Takže dobré. Jasně, že je to další variace na dané téma, ale vždycky si můžete zkusit ještě něco přidat, či ubrat. Ovšem platí, že je dobré být střídmý.Tuhle polévku jsem si už vyzkoušel třeba jako plnou párků.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
14minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
14minut
Doba vaření
50minut
První překvapení. Čočka. Druhé překvapení rajčata. V českých receptech po nich není ani vidu, ani slechu.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
14minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
14minut
Doba vaření
50minut
První překvapení. Čočka. Druhé překvapení rajčata. V českých receptech po nich není ani vidu, ani slechu.
Frankfurtská polévka zase trochu jinak | Zkuste si to taky! Párky, čočka, rajčata.
Rozehřejeme sádlo a orestujeme na kousky nakrájenou slaninu. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a celer. Promícháme.
Přidáme 2 lžičky sladké papriky.
Zalijeme vývarem, aby paprika nezhořkla. Přidáme bobkový list a trochu pepře. Necháme chvilku vařit, pak přidáme 4 lžíce krájených rajčat i se šťávou. Přilijeme trochu vývaru a necháme chvíli vařit.
Přidáme čočku, kterou nemusíme dlouho namáčet, stačí ji nechat 10 minut ve vodě, kterou slijeme.
Bramboru nakrájíme na malé kostičky. Dáme do základu. Bramboře by mělo stačit k uvaření 20 minut.
Stroužky česneku rozmáčkneme plochou stranou nože a nakrájíme nadrobno. Přidáme do polévky.
Přilijeme vodu, promícháme a necháme vařit na mírném ohni pod pokličkou.
Párky nakrájíme na kolečka a přidáme do polévky.
Můžeme ještě dochutit špetkou drceného kmínu a špetkou majoránky nebo libečku, ještě trochou mletého pepře a soli.