Bakoňské kotlety | Svěží vítr z Bakoňského lesa

Maďarský guláš, perkelt, langoše nebo lečo jsou jídla, která si v české kuchyni našla své místo.Tuhle jsem narazil při dumání, jak připravit kotlety, které by se na jazyku rozplývaly, na bakoňské kotlety.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Bakoňské kotlety můžete připravit jednoduše, nebo jednoduše. To není pomatení, jen lze jídlo připravit trochu odlišně a bude stejně skvělé. Bakoňská omáčka se připravuje z hub a smetany a jako ve většině maďarských pokrmů v ní nechybí paprika. Trochu to otrampíme a přidáme uzenou papriku. Houby si můžete nasbírat, nebo sáhnout po těch nejdostupnějších – žampionech. A pak už nezbývá než si pochutnat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Bakoňské kotlety můžete připravit jednoduše, nebo jednoduše. To není pomatení, jen lze jídlo připravit trochu odlišně a bude stejně skvělé. Bakoňská omáčka se připravuje z hub a smetany a jako ve většině maďarských pokrmů v ní nechybí paprika. Trochu to otrampíme a přidáme uzenou papriku. Houby si můžete nasbírat, nebo sáhnout po těch nejdostupnějších – žampionech. A pak už nezbývá než si pochutnat.
Bakoňské kotlety | Svěží vítr z Bakoňského lesa
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kotlety naklepeme a na okrajích nařízneme. V oleji rozpustíme máslo a kotety z obou stran prudce opečeme.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky.
  3. Do kastrolu dáme slaninu a opečeme, aby pustila tuk.
  4. Přidáme cibuli a restujeme.
  5. Přidáme žampiony a  chvíli restujeme,
  6. pak zakryjeme a dusíme tak 5 minut.
  7. Přidáme uzenou papriku a promícháme.
  8. Přilijeme vývar.
  9. Osolíme.
  10. Přidáme maso,
  11. zakryjeme a dusíme asi 40 minut.
  12. Do smetany dáme mouku a dobře prošleháme.
  13. Smetanu přilijeme do omáčky
  14. a necháme tak ještě aspoň 5 minut provařit.
  15. Podáváme s dušenou rýží.
Tip:

Jinou možností je, že přidáme ještě k žampionům lečo.

Čevapčiči | Balkánská záležitost | Prostě brnkačka

Čevabčiči, čevapčiči, čevap, čevapi…  Asi nejrozšířenější specialita z mletého masa po celém východním přímoří Jadranu i vnitrozemí (Bosna a Hercegovina, Srbsko) a také u nás. A vyslovujeme to různě, stejně tak dopadl i kebab. Takže čebapčiči a kebap. Ale to na chutě nemá zase takový vliv.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut plus 60 minut na odležení v chladu
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut plus 60 minut na odležení v chladu
Doba vaření
10 minut
Osolte, opepřete a přidejte trošku minerální vody. Dobře promíchejte. Žádné vejce, strouhanku nebo mouku nepřidávejte, na majoránku také zapomeňte a na vegetu ani nemyslete. Nechte maso v chladu mírně odpočinout a vytvarujte malé podlouhlé válečky. Tak zní jednoduché sdělení na webu, který adoruje chutě Jadranu. Spolehněme se na to. Mám k dispozici krávu z Polska a prase z Německa. Takže v Česku se to spojí. Na tom se nedá nic zkazit, komentovala čevabčiči kamarádka Pavla. Ale dá, to když si člověk postaví hlavu a vlastně připravuje maso na karbanátky, místo, aby to udělal jednoduše. Takže platí první tři věty. Experimentovat se dá tak akorát přidáním papriky nebo čubrice.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut plus 60 minut na odležení v chladu
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut plus 60 minut na odležení v chladu
Doba vaření
10 minut
Osolte, opepřete a přidejte trošku minerální vody. Dobře promíchejte. Žádné vejce, strouhanku nebo mouku nepřidávejte, na majoránku také zapomeňte a na vegetu ani nemyslete. Nechte maso v chladu mírně odpočinout a vytvarujte malé podlouhlé válečky. Tak zní jednoduché sdělení na webu, který adoruje chutě Jadranu. Spolehněme se na to. Mám k dispozici krávu z Polska a prase z Německa. Takže v Česku se to spojí. Na tom se nedá nic zkazit, komentovala čevabčiči kamarádka Pavla. Ale dá, to když si člověk postaví hlavu a vlastně připravuje maso na karbanátky, místo, aby to udělal jednoduše. Takže platí první tři věty. Experimentovat se dá tak akorát přidáním papriky nebo čubrice.
Čevapčiči | Balkánská záležitost
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Mleté maso osolíme a opepříme.
  2. Přidáme trochu minerálky a promícháme. Dobře promícháme.
  3. Necháme chvíli v chladu. Mezitím dáme vařit oloupané brambory.
  4. Do dlaně vložíme část masa, vytvoříme kouli a pak tvoříme z masové směsi válečky.
  5. Smažíme v pánvi, dávku tak 5 minut.
  6. Podáváme s bramorem, nakrájenou cibulí a hořčicí.
Tip:

MALÝ EXKURS DO HISTORIE:
Ćevapčići – čevap má svůj původ na Balkáně během osmanské expanze do jihovýchodní Evropy a vyvinul se přes středověk do regionální speciality podobnou kebabu.Tato specialita existuje v různých lokálních mutacích, jako je např. Travnički ćevapi z tradičně pastýřské oblasti Travnik, Sarajevski ćevap ze Sarajevské oblasti, které vypadají podobně, ale chutí mírně odlišné v závislosti na používaném koření a mase (některé druhy obsahují jehněčí, jiné vepřové maso), stejně jako Banjalučki ćevap, které se liší nejen v chuti, ale také tím, že je grilovaný v kvartetu (většinou čtyři čevapi v kuse). Ve všech případech jde o jídlo jednoduché, a tradičně se podává v chlebové placce somun (lepinja) s cibulí a nebo Kajmakem a jogurtem či kefírem, jako apetizerem. Zatímco v Bosně je běžné že ćevapi musí být servírovány s různou zeleninou a kořením. V Chorvatsku se nejčastěji čevapčiči podává s ajvarem. V Srbsku je domovem leskovački ćevap jehož receptura vychází z tradiční srbské pljeskavice. To je pojmenované po městě Leskovac.

Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0

Tak už tu máme králíka na zelí i to kuře na červeném zelí, a také kuřecí stehna na zelí. Takže přidáme další variantu. 2.0

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
60 minut
Je to vlastně recept, kterému Němci říkají eintopf, tedy v jednom hrnci. Trochu je s tím crcání, protože pořád něco mícháme a dáváme stranou, ale když vše zcelíme, vyjde dobrý oběd nebo dobrá večeře.
Stehno na zelí s bramborem | Varianta 2.0
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Je to kuřecí čtvrtka, takže ji rozpůlíme, aby bylo pro dva.
  2. Smícháme mouku s paprikou a osolíme.
  3. Kuřecí maso obalíme ve směsi.
  4. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme nasucho.
  5. Na kolečka nakrájenou cibuli osmahneme ve stejném kastrolu. K vypečenému tuku ze slaniny přidáme trochu oleje.
  6. Připraveno.
  7. Opečeme kuřecí maso ze všech stran. Tak asi 8 minut.
  8. Maso dáme stranou a do stejného kastrolu dáme na osminky nakrájené brambory.
  9. Opepříme.
  10. Opečeme krátce brambory. A pak je vyjmeme z kastrolu.
  11. Do stejného kastrolu dáme zelí.
  12. Přidáme pečenou slaninu a cibuli
  13. Zakápneme vínem.
  14. Promícháme a podusíme asi 15 minut.
  15. Přidáme trochu octa.
  16. Přidáme trochu cukru.
  17. Přilijeme ještě víno a promícháme. Ještě trochu povaříme.
  18. V zelí uděláme hnízdečko, do kterého položíme kousky kuřete.
  19. Zasypeme opečenými bramborami.
  20. Dáme péct do předehřáté trouby na 190 °C, pečeme asi 20 minut.
  21. Zalijeme kuřecím vývarem a ještě pečeme 10 minut.
  22. Podáváme.

Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes

Keftedes jsou masové kuličky z jehněčího. Oblíbené v Řecku. Ale protože maso je maso, použijeme mix hovězího a vepřového. Je nám to bližší, skopovému se v těchto končinách moc neholduje. Takže jen taková inspirace a vzpomínka na příjemnou dovolenou v příjemné zemi s příjemnými lidmi. Podobně děláme z mletého masa kuličky i koule, čevabčiči a nakonec i sekanou. Takže jsem neobjevil Ameriku, jenom zkouším a dělám si chutě.





Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

K mixu vepřového a hovězího ještě přidáme měkký salám. Jinak už je to opravdu klasika, to zvládnete i se zavřenýma očima. No, já je radši mám otevřené, nůž je ostrý a já nechci přijít k úrazu. Aby pak šlo o moje prsty a ne ty jenom tak jako. Dobrá, otevřete oči a jdeme na to.


Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
30 minut

K mixu vepřového a hovězího ještě přidáme měkký salám. Jinak už je to opravdu klasika, to zvládnete i se zavřenýma očima. No, já je radši mám otevřené, nůž je ostrý a já nechci přijít k úrazu. Aby pak šlo o moje prsty a ne ty jenom tak jako. Dobrá, otevřete oči a jdeme na to.

Prsty z mletého masa | Tak trochu Keftedes

Potřebujete:



Jednotky:

Jak na to:
  1. Housku nakrájíme na malé kostičky. Zakápneme mlékem a necháme housku nasát mlékem.
    Nakrájíme housku

  2. Nakrájíme cibuli najemno. Nasekáme česnek.
    Nakrájíme cibuli

  3. Do mletého masa přidáme kořenící směs.
    Přidáme koření

  4. Přidáme vejce a cibuli s česnekem.
    Přidáme cibuli

  5. Promícháme, nejlépe rukou dobře prohněteme.
    Promícháme

  6. Vmícháme nakrájený (nadrobno) měkký salám.
    Vmícháme salám

  7. Vytvoříme prsty, které postupně obalujeme v hladké mouce.
    Vytvoříme prsty

  8. Smažíme v dostatečně silné vrstvě oleje. Spíše na středním ohni než, abychom z prstů měli brikety.
    Smažíme

  9. Podle velikosti prstů smažíme tak 10 minut z každé strany.
    Z obou stran

  10. Prsty odkládáme na papírovou utěrku, aby přebytečný tuk odkapal.
    Okapeme

  11. Podáváme s oblíbeným dipem a hranolky.
    Podáváme

  12. Podáváme