Tahle jídla mě baví, protože u nic nenaděláte moc nádobí, takže ubývá práce. Máme tu opět kuřecí maso, tentokrát stehenní řízky. A uděláme s nimi krátký proces, nic dlouhého, široké, ale možná přece jen bystrozrakého.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Stehenní řízky si nakrájíme tak na tři filety z každého. Rajčatový protlak se spojí s vývarem a chutěmi koření do chutné omáčky. A když k tomu přidáme strouhanku z nachos, je to prostě skvělé.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Stehenní řízky si nakrájíme tak na tři filety z každého. Rajčatový protlak se spojí s vývarem a chutěmi koření do chutné omáčky. A když k tomu přidáme strouhanku z nachos, je to prostě skvělé.
Smícháme vývar, protlak, pepř, oregano, sůl a česnek v misce. Dobře promícháme a dáme stranou.
Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, takové střední, jemně posolíme a opepříme. Dobře obalíme ve strouhance z nachos.
Rozehřejeme olej s kouskem másla na střední teplotu a lehce opečeme kuřecí maso. Tak 5 minut z každé strany.
Pak přidáme směs s vývarem a houby a přivedeme k varu. Zakryjeme a dusíme na mírné teplotě asi 20 minut.
Dáme vařit bramborové hranolky v osolené vodě. Nic z pytlíku, mám na to vychytávku, která z brambory hranolky vyrobí. Pokud něco podobného nemáte, jistě si poradíte s jinou podobou brambor.
Vyjmeme maso a dáme ho stranou do tepla (obvykle talíř s masem přikryji velkou poklicí). Omáčku přivedeme k varu, přilijeme trochu horké vody a vaříme tak 5 minut, aby se redukovala, tedy zhoustla.
Podáváme s vařeným bramborem, omáčku s houbami přelijeme přes kuřecí maso. A můžeme posypat nasekanou petrželkou.
Tip:
Strouhanka z nachos není nic jiného než rozemleté nachos. Jsou to kukuřičné chipsy, ochucené i neochucené. Nachos rozlámeme a rozdrtíme ve dlaních. Vše pak rozmixujeme – po všech pokusech s technikou, došlo na tyčový mixer. Poradil si s tím.
Houby nesbírám, ale mám rád. Tak si musím vystačit se žampiony a nebo nakládanými, protože v lese bych našel akorát tak muchomůrku červenou a z té bych cokoli k jídlu dost rád oželel. Můžete se smát, možná i tvrdit, že jsem srab, ale já se mám v tomhle ohledu rád. No, už jsem spatřil v obchodě hříbky i lišky a nad těmi jsem se dost zarazil, cože jako s nimi. Ale tentokrát zůstaneme u lesní směsi, kterou nasbírali a naložili lidé znalí.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Doba vaření
30minut
Porce
2osoby
Doba vaření
30minut
Pokud jste houbaři, máte náskok. V tomto případě totiž přece jenom musíme trochu počítat s tím, že naložené houby s sebou nesou i trochu chuti naložení. Ale to neberu jako minus. Prostě to tak je.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2osoby
Doba vaření
30minut
Porce
2osoby
Doba vaření
30minut
Pokud jste houbaři, máte náskok. V tomto případě totiž přece jenom musíme trochu počítat s tím, že naložené houby s sebou nesou i trochu chuti naložení. Ale to neberu jako minus. Prostě to tak je.
Řízky pokrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Na pánvi s olejem a máslem, kterou zahřejeme na střední teplotu, kuřecí kousky opečeme. Z každé strany tak 5 minut, ale to už si ohlídáte.
Opečené kuře dáme stranou, zakryjeme, aby si maso udrželo teplotu.
Houby, které jsou větší, pokrájíme. Dáme na olej s máslem, přidáme na kolečka nakrájený pórek a trochu ještě osolíme a opepříme. Za občasného míchání vaříme asi 5 minut, aby pórek změkl.
Přilijeme víno a vaříme ještě 3 minuty. V tomto kroku už teplotu zvýšíme.
Směs zalijeme smetanou a do pánve vrátíme maso. Vypneme vařič, zakryjeme a necháme chvilku prohřát.
Podáváme s rýží.
Nebo podáváme s bramborovými dukátky, což jsou vařené brambory, jemně opečené na másle a oleji. Jsou mírně osolené.