Dostal jsem chuť na oběd s omáčkou a tak volba padla na kuřecí prsa, kterým bude slušet houbová omáčka. Ke slovu se dostanou krémové žampiony, ke který ještě přidám trochu lesních hub nasbíraných sousedy. Dají jídlu skutečně houbovou chuť. To se sice snaží žampiony také, ale lesní příchuť nemají. Ale žampiony nezatracuji, jsou záchranou pro takové nesběrače, jako jsem já.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30minut
Masu ještě dodáme vůni drceného rozmarýnu, které zase kuřecí maso posune o level výš. Až se chutě spojí s houbami bude to dokonalé. A svoji roli tu má také tymián.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 20 minut odležení
Doba vaření
30minut
Masu ještě dodáme vůni drceného rozmarýnu, které zase kuřecí maso posune o level výš. Až se chutě spojí s houbami bude to dokonalé. A svoji roli tu má také tymián.
Prsa omyjeme a osušíme. Podélně je rozřízneme na plocho...
... a naklepeme. Jemně, žádné mlácení, protože pak vám zbydou jen cucky, když to přeženete.
Plátky kuřete potřeme olivovým olejem s nadrceným rozmarýnem.
Zabalíme do alobalu a necháme v chladu tak 20 minut odležet.
Připravíme si zeleninový vývar.
Houby nakrájíme na plátky.
Cibuli nakrájíme nadrobno
Na rozpuštěném másle s trochou olivového oleje zpěníme cibuli se špetkou tymiánu.
Podlijeme vínem a necháme alkohol odpařit.
Smetanu smícháme s hladkou moukou.
Dobře prošleháme.
Do cibulového základu přidáme houby a orestujeme.
Přilejeme vývar a podusíme tak 5 minut.
Přilejeme smetanu s moukou...
... a povaříme tak 15 minut.
Prsa osolíme a opepříme.
Na olivovém oleji s trochou másla opečeme kuřecí prsa.
Z obou stran dozlatova.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Tip:
Variantou je, že prsa necháme vcelku a po opečení je teprve nakrájíme na plátky, takže krok 1 bude bez krájení na plocho vypustíme. Po opečení maso nakrájíme na plátky.
Köttbullar jsou masové kuličky, která vám servírují v prodejnách IKEA. Tak si uděláme variantu, proč ne? Kuličky? Přitom někdy jde jenom o tvar. Když by jste masové těsto, které děláte na karbanátky ušulali do kuliček, tak budete relativně blízko. Nějaký rozdíl zde ale přeci být musí, takže jaké ingredience třeba používá švédská gastronomická hvězda, dříve herec Per Morberg? Pera neznám, ale z jeho receptu si udělám základnu. Pak pojedu po svém. Per má k dispozici vepřové a hovězí, já jenom hovězí. Už tady se lišíme.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Když všechno smícháte a pak přidáte trochu smetany, najednou se masové těsto zahustí. Místo pepře můžete použít bílý pepř.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Když všechno smícháte a pak přidáte trochu smetany, najednou se masové těsto zahustí. Místo pepře můžete použít bílý pepř.
Cibuli rozpůlíme a jednu polovinu nakrájíme nadrobno, druhou na trochu větší kousky. Pokud se vám to nepovede, radši obě půlky krájete nadrobno, pak by to dělalo paseku. Polovinu cibule osmahneme na másle.
Necháme osmahnutou cibuli mírně vychladout a přidáme k mletému masu. Přidáme i surovou cibuli.
Přidáme vejce, sůl a koření.
Přidáme ke směsi trochu smetany na šlehání. Pokud se vám zdálo, že bude směs řídká, zjistíte, že smetana ji docela slušně zahustí. Rozhodně zapomeňte na strouhanku.
Vytvoříme masovou směs a necháme chvilku odpočinou v chladu.
Rukama namočenýma ve vodě pak vytvoříme kuličky. Dáme do chladu tak na 15 minut.
Kuličky opečeme na másle. Při opékání pohybujeme s pánví, aby se opekly ze všech stran.
Pozor jen, abyste nemávali pánví příliš a máslo nestříkalo. Až budete kuličky dávat stranou, nechte v pánvi výpek. Budete ho potřebovat.
Hotové kuličky dáme stranou.
Do trochy vývaru rozmícháme hladkou mouku. Tak 1 lžičku.
Do pánve s výpekem nalijeme vývar. Dobře promícháme.
Přidáme vývar s moukou a promícháme. Chvilku povaříme.
Proč zrovna rybářský experiment? Jen nápad, jak odlehčit situaci. Asi to není potřeba, jsme v pohodě. Ulovil jsem pěknou uzenou makrelu, na to nepotřebujete sítě ani podběrák. Tak taková nadsázka. Situace není nijak obtížná, říkám tomu snadná záležitost.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Použil jsem vařené brambory, takže k přípravě ještě připočtěte asi 20 až 30 minut. A je dobré mít vyšší pekáček, jinak budete bojovat s prostorem jako já a málem se vám tam všechno nevejde. Nejde o to, že ingredience skládáte po vrstvách, ale ještě musí zůstat prostor na zálivku s vejcem.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Použil jsem vařené brambory, takže k přípravě ještě připočtěte asi 20 až 30 minut. A je dobré mít vyšší pekáček, jinak budete bojovat s prostorem jako já a málem se vám tam všechno nevejde. Nejde o to, že ingredience skládáte po vrstvách, ale ještě musí zůstat prostor na zálivku s vejcem.
Zapečená makrela s bramborem a olivami | Rybářský experiment
Dobrá, tohle jídlo bude mít také spoustu variací. Záleží na vás, zda místo cibule zvolíte jenom česnek a nebo jenom pórek. Můžete sáhnout i po jiných houbách než jsou žampiony. Je to prostě taková skládačka, jak jinak.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Určitě do dvaceti minut můžete podávat oběd či večeři. Tuhle záležitost zvládne každý, není to žádná věda. Zkuste to, ochutnejte. Proč je to trochu Itálie? Tak, podle barev, zelená, červená a bílá. A kvůli přítomnosti sýra italského typu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Určitě do dvaceti minut můžete podávat oběd či večeři. Tuhle záležitost zvládne každý, není to žádná věda. Zkuste to, ochutnejte. Proč je to trochu Itálie? Tak, podle barev, zelená, červená a bílá. A kvůli přítomnosti sýra italského typu.
Kuřecí maso nakrájíme na proužky nebo menší kousky. Opepříme, osolíme a obalíme v mouce. Stačí dát mouku do misky, přihodit kousky masa a protřást. Mouka ulpí na každém kousku. Rozehřejeme olej a masové kousky opečeme. Dozlatova, takže asi 8 minut. Maso dáme stranou.
Do stejné pánve vhodíme kousek másla. Dáme si vařit vodu na těstoviny, osolíme a pak uvaříme těstoviny al dente.
Pak přidáme na půlměsíčky nakrájenou bílou cibuli. Orestujeme tak 2 minuty, aby cibule zesklovatěla.
Přidáme nakrájené žampiony. Ještě dobře opepříme a promícháme.
Přilijeme vývar, podle potřeby.
Přilijeme víno.
Povaříme tak 5 minut a přilijeme smetanu.
Přidáme strouhaný sýr, parmezán nebo podobný.
Vmícháme uvařené těstoviny cappelletti.
Vrátíme maso do pánve
Dobře promícháme a chvilku prohřejeme, aby se vše dobře propojilo.
Podáváme ozdobené dílky rajčete, můžete ještě opepřit a jemně posypat strouhaným sýrem.