Do polévky je to téměř povinnost. Játrové knedlíčky jsou přece oblíbenou zavářkou do polévek, zejména hovězího, případně drůbežího vývaru. Polévka s játrovými knedlíčky je tradičním slavnostním pokrmem, který má své místo na svatbách, oslavách narozenin a při dalších významných událostech.Bývá v hospodách uváděna v menu jako první a hlavně se objevuje dost často.
Kuřecí játra nameleme nebo nasekáme. A nebo naškrábeme. Záleží na tom, jakou konzistenci mají mít.
Přidáme strouhanku.
Přidáme vejce.
Přidáme utřený česnek. Osolíme a přidáme všechno koření.
Promícháme.
Někdy je lepší si pomoci rukou, kterou směs prohněteme. Nebo rovnou zapojte obě.
Pokud je směs více suchá, zakápneme trochou vody. A opět prohněteme mokrýma rukama.
Necháme chvíli odpočinout. Můžete vyválet rukama drobné knedlíčky. Nebo použít tvořič kuliček z Tescomy. Pokud někomu opravdu funguje, dejte mi vědět. Třeba dělám něco špatně. Třeba...
Sole of fish. Ochutnal jsem na Korfu a nemělo to chybu. Takže nutkání si podobný úžasný pokrm připravit i doma je namístě. Tenhle recept znají i v Mexiku a kdovíkde také. Asi všude kolem Atlantiku a Středozemního moře. Ale nějak se mi příčí název brutálně přeložit do češtiny. To vyskočíte z kůže. Kdo by chtěl jíst podešev z ryby nebo šlapku z ryby? Jenže, jenže! Sole je druh ryby (mrkněte do poznámky), kterou možná znáte jako jazyk, tedy mořský jazyk. To už není tak děsivý název. Nemaje jazyk, musíme si vystačit s treskou. Solidní náhrada, mám ten dojem. I tak se vám možná rozváže jazyk…
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Tresku máte dostupnější, navíc, když si koupíte filety, nemusíte se prát s tím, abyste z mořského jazyka odstranili kůži. Je to sice celkem jednoduché a na videích na netu dobře ukázané, ale s treskou to máte fakt poněkud snadnější. I proto je v názvu receptu „variace na dané téma“...
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Tresku máte dostupnější, navíc, když si koupíte filety, nemusíte se prát s tím, abyste z mořského jazyka odstranili kůži. Je to sice celkem jednoduché a na videích na netu dobře ukázané, ale s treskou to máte fakt poněkud snadnější. I proto je v názvu receptu „variace na dané téma“...
Treska v lehkém obalu | Sole of fish | Variace na dané téma
Dáme vařit brambory ve slupce, vaříme asi 20 až 30 minut. Vaříme samozřejmě podle velikosti brambor.
Smícháme strouhanku s moukou, osolíme a přidáme špetku až dvě (podle chuti) bílého pepře.
Vejce rozkvedláme.
Olivový olej zahřejeme na pánvi. Tak akrorát, což vás teď asi klepne, co je to akorát. Není to moc ani málo, takže spíše vyšší střední stupeň. Záleží na síle vaší plotýnky či sporáku.
Filety namáčíme do vajíčka, aby byly dobře namočené z obou stran.
Pak přeneseme do směsi mouky a strouhanky a dobře obalíme.
Smažíme.
Při smažení druhé strany filetů ještě můžeme mírně opepřit černým pepřem a dosolit. Filety pak dáme stranou.
Do pánve, kde jsme smažili rybu přidáme kousek másla. Necháme rozpustit.
Přidáme uvařené brambory.
Přidáme trochu citronové šťávy...
... a posléze nasekanou petržel.
Promícháme, přidáme černý pepř a špetku soli. Smažíme tak 5 minut na mírném ohni.
Brambory přidáme k rybě a zalijeme šťávou z pánve.
Tip:
Pro zajímavost:
MAKRO píše, že mořský jazyk neboli jazyk obecný (Solea vulgaris, angl. common sole) platí po celém světě za luxusní rybu. Oblasti přirozeného výskytu se táhnou od jižního Norska po Senegal, mimo to žije také ve Středozemním moři. Půjčím si fotku z Encyklopedie Britannica, snad mi to prominou:
A tady je pro úplnost ještě kousek odborného popisu:
Oválné, velmi vysoké tělo s malou zakulacenou hlavou. Obě oči jsou na pravé straně těla, jsou velmi malé. Okraj přední skřetové kosti je srostlý s kůží hlavy. Hřbetní ploutev se táhne podél celého těla, tvoří ji 75 – 93 měkkých ploutevních paprsků. Jo, a asi půl života stráví zahrabaná v písku nebo spíše bahně na dně. Ve dne si tak hoví, v noci vyráží na lov. Pokud ji tedy nevyloví sítěmi, taženými po dně, pak může přistát i na našem talíři. To má po ftákách, ale my si zase hodně pochutnáme. Tak už to prostě je.
Tyhle informace k rybě na talíři nepotřebujete, možná by strávníky i trochu odradily, ale ryba je to fakt chutná. Takže, pokud se dostanete za hranice, třeba do Řecka, ochutnejte ji. Třeba ji ulovíte i nás v nějaké rybárně. Pak s chutí do toho!
Zase jsem se do toho zamotal. Pokouším se ochočit si listové těsto. Ono to zase není nic těžkého, ale přece jenom záleží čím těsto naplníte. Už tady máme párkovou roládu a nebo klobásovou rolku. A tentokrát jedeme na trh s mletým masem.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15-20minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15-20minut
Doba vaření
30minut
Náplň se podobá té klobásové rolce, ale přece je jiná. Jsou v ní žampiony a je přece jen jinak stavěná. Tohle zvládnete i s trochu šmatlavýma rukama. Dobrou chuť.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15-20minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15-20minut
Doba vaření
30minut
Náplň se podobá té klobásové rolce, ale přece je jiná. Jsou v ní žampiony a je přece jen jinak stavěná. Tohle zvládnete i s trochu šmatlavýma rukama. Dobrou chuť.
Masová roláda v listovém těstě | Snadné a rychlé | Dáte si venku i ve městě
Na rozpuštěném másle restujeme napřed cibulku, aby změkla. Dejte jí tak 10 minut při mírnější teplotě. Cibule nemá zhnědnout, takže si plotnu nerozpalte jako raketový motor.
Přidáme houby a restujeme asi tak 5 až 8 minut.
Dobře při restování promícháme.
Přidáme granulovaný česnek. Můžete samozřejmě použít klasický česnek, stroužků si nasekejte podle chuti. Po dokončení odstavte a nechte vychladnout.
Smícháme mezitím mleté maso a strouhanku.
Přidáme vejce, osolíme a opepříme.
Přidáme zeleninovou směs.
Přidáme strouhaný sýr.
Prohněteme, nejlépe rukama. Vytvoříme kompaktní hmotu.
Listové těsto rozdělíme na polovinu a každou poklademe plátky anglické slaniny.
Na plátky slaniny poklademe masovou směs. Těsto pak zabalíme do válečku. Spoj těsta stlačíme a konce válečků také, aby nám hmota nevytekla.
Rozšleháme vejce.
Roládu potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C a pečeme asi 20 minut.
Vyjmeme z trouby a ještě jednou potřeme zbylým rozšlehaným vejcem.
Vrátíme zpět do trouby a necháme ještě asi 10 minut péct.
Hotovo.
Roládu nakrájíme na plátky.
Podáváme s kečupem a okurkou, můžete si přidat oblíbený dip podle chuti.
Dobrou chuť.
Tip:
Tuhle roládu si můžete připravit jako večeři, ale stejně tak jako svačinu (polooběd do práce) nebo jako jídlo na piknik.
Už jsem se na tyhle rolky chystal delší čas, ale pořád mi do toho lezly jiné recepty. Nejde o žádný párek v rohlíku, aby bylo jasno.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
30minut
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba vaření
30minut
Fígl v jemnosti je v tom, že si zeleninu i se slaninou orestujeme. Nejspíš by to šlo i bez toho, ale restováním se začnou chutě propojovat. Takže to zdržení čekáním až zeleninová směs vychladne, stojí za to.
Česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nasekáme. Cibuli nakrájíme najemno, stejně tak i celerový stonek.
Rozehřejem olej na pánvi a orestujeme cibuli, celer a česnek. Tak asi 2 minuty.
Přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu. Vaříme tak ještě 3 až 5 minut. Necháme vychladnout.
Připravíme si masovou klobásu.
Vymačkáme masovou směs.
Přidáme k masu chladnoucí směs z pánve, strouhanku a vejce. Osolíme a opepříme.
Prohněteme, nejlépe rukou. Vytvoříme kompaktní hmotu.
Položíme část směsi na plát listového těsta.
Zabalíme směs do těsta, vytvoříme válečky. Položíme na plech s pečicím papírem. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do trouby předehřáté na 180 až 200 °C.
Pečeme asi 20 minut a pak ještě jednou potřeme vajíčkem. Vrátíme zpátky do trouby a pečeme ještě tak 10 minut.
Hotovo.
Podáváme s omáčkou nebo dipem.
Tip:
Stejně jako masovou klobásu můžeme využít mleté maso, bílou klobásu (ne tu vinnou, která je příliš jemná). Možná by se daly nasadit i taliány, ale to už je jenom úvaha, nemám vyzkoušeno.