Když jste náhle zaskočeni nějakou chutí, nebo potřebujete rychlou večeři či svačinu, hodí se sendvič na tři doby.Obecně víme, že sendvič (anglicky: sandwich) je druh pokrmu sestávajícího ze dvou plátků chleba, mezi které je vložen jeden či více druhů náplně. Obecně se také má za to, že původcem nebo prvním konzumentem sendviče byl lord Sandwich ve druhé polovině 18. století. Možní vám tohle hlavou proletí, když si sendvič chystáte.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
1-2osoby
5minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
1-2osoby
5minut
Doba vaření
12minut
Není to žádná věda, vlastně na to můžete mít recept v hlavě, aniž byste četli nějaké chytré návody. Dáte plátek toastového chleba, na něj položíte šunku a sýr. Totéž uděláte ještě třikrát pro dva sedviče. A je skoro hotovo. Postup neberte nijak, že bych kohokoli podceňoval. Prostě jen krok za krokem cvakám fotky.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
1-2osoby
5minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
1-2osoby
5minut
Doba vaření
12minut
Není to žádná věda, vlastně na to můžete mít recept v hlavě, aniž byste četli nějaké chytré návody. Dáte plátek toastového chleba, na něj položíte šunku a sýr. Totéž uděláte ještě třikrát pro dva sedviče. A je skoro hotovo. Postup neberte nijak, že bych kohokoli podceňoval. Prostě jen krok za krokem cvakám fotky.
Doba první: Rozložíme plátky chleba a poklademe na ně rovnoměrně plátky šunky.
Poklademe dva plátky chleba se šunkou plátky sýra. A je opravdu jedno, jaký druh, dejte třeba čedar, zase bude mít sendvič trochu jinou chuť.
Přiklopíme plátky se šunkou na sýrovou vrstvu.
Doba druhá: Rozklepneme vejce.
Osolíme.
Mírně rozšleháme a přidáme další vejce, opepříme.
Vejce dobře prošleháme. Je jasné, že předchozí kroky můžeme spojit, nic tím nepokazíte.
Sendvič namočíme v rozšlehaném vajíčku. Pěkně z obou stran a snažíme se, aby se vajíčko dostalo i mezi oba plátky chleba.
Doba třetí: Máslo rozpustíme a přidáme na pánev sendvič.
Přidáme další porci.
Zakryjeme a pečeme tak 5 minut. Poté otočíme a opět zakryté pečeme 5 minut.
To, že se sýr mírně vylije ze sendviče naprosto nevadí. Pokud jste estéti nebo chcete udělat dojem, stačí odkrojit. Pak už jenom dozdobíme.
Na sendvič dáme překrájená cherry rajčátka a okurku. Můžete zvolit sterilizovanou nebo i syrovou. Ostatně i zdobení nechte na vlastní fantazii.
Dobrou chuť.
Tip:
Náplň sendviče obvykle tvoří různé druhy zeleniny, sýrů, masa a dále pak vejce či různé omáčky. K přípravě se používá buďto chléb nijak neupravovaný, anebo může být předem namazán máslem, olejem, hořčicí či kečupem za účelem zvýraznění výsledné chuti sendviče. Italština používá pro sendvič vlastní název tramezzino, který vytvořil básník a vlastenec Gabriele d'Annunzio. Ae Italové budou vědět, co chcete, když zůstanete u anglického názvu, který vyslovíte česky.
Jasně, těch možností je samozřejmě víc, jak si poradit s krkovičkou, aby na talíři skončila jako báječná večeře. Tak se teď pusťme do trochu svižnější verze, kde kapie zavane trochu jako uragán pro ty, kteří nejsou příznivci ostřejšího jídla. Ale, když vynecháte kapii, můžete si pochutnat stejně, bez toho závanu svižnějšího větru chuti. I tak je příprava trochu delší, ale přiznejme si, že to stojí za to.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
85minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Doba vaření
85minut
Jasně, těch možností je samozřejmě víc, jak si poradit s krkovičkou, aby na talíři skončila jako báječná večeře. Tak se teď pusťme do trochu svižnější verze, kde kapie zavane trochu jako uragán pro ty, kteří nejsou příznivci ostřejšího jídla. Ale, když vynecháte kapii, můžete si pochutnat stejně, bez toho závanu svižnějšího větru chuti. I tak je příprava trochu delší, ale přiznejme si, že to stojí za to.
Plátky krkovičky naklepeme, okořeníme směsí na gyros, zakapeme dobře olivovým olejem a necháme marinovat. Můžete přes noc, to je skvělé, ale stačí něco přes hodinku, pokud spěcháte.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Plátky brambor poklademe do pekáče. Dobře pokapeme olivovým olejem a dáme péct nezakryté tak 10 minut při teplotě 180 °C.
Poklademe na brambory plátky krkovičky a pečeme tak 10 minut.
Poklademe plátky šunky a ještě přidáme plátky anglické slaniny. Necháme 5 minut zapékat.
Přidáme nakrájenou kapii.
Zalijeme lečem a zakryté pečeme v troubě tak 30 minut. Odkryjeme a pečeme ještě 20 minut.
Poklademe plátky sýra a pečeme ještě 10 minut, aby sýr zezlátl.
Jak lze tušit, krkovici zapékanou se zeleninou už tady máme. A třeba i rychlejší večeři na téma krkovička. Pořád dobré! Ale vraťme se k zapékané krkovici se zeleninou. Trochu lečo ohulíme ještě rajčatovou omáčkou s olivami a bazalkou. Chystejte si chuťové pohárky, bude to dobré!
Hlasů: 3
Hodnocení: 4.67
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-3osoby
10 + 60 minut marinování
Doba vaření
80minut
Porce
Doba přípravy
2-3osoby
10 + 60 minut marinování
Doba vaření
80minut
Základem je samozřejmě krkovice, pak ještě lečo, rajčatová omáčka Panzani s olivami a bazalkou a k tomu ještě brambory. Oproti první variantě jsou ve hře brambory, což sice postup trochu prodlouží, ale stojí to za to. Rajčatová omáčka s olivami a bazalkou zase dodá větší grády. Trochu delší, ale jednoduché. Pak už stačí si jenom vychutnávat tohle skvělé jídlo.
Hlasů: 3
Hodnocení: 4.67
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-3osoby
10 + 60 minut marinování
Doba vaření
80minut
Porce
Doba přípravy
2-3osoby
10 + 60 minut marinování
Doba vaření
80minut
Základem je samozřejmě krkovice, pak ještě lečo, rajčatová omáčka Panzani s olivami a bazalkou a k tomu ještě brambory. Oproti první variantě jsou ve hře brambory, což sice postup trochu prodlouží, ale stojí to za to. Rajčatová omáčka s olivami a bazalkou zase dodá větší grády. Trochu delší, ale jednoduché. Pak už stačí si jenom vychutnávat tohle skvělé jídlo.
Krkovičku naklepeme, posypeme kořenící směsí a zalijeme olejem. Necháme marinovat tak hodinu. Občas protřepeme, aby se koření dostalo opravdu všude. Brambory nakrájíme na plátky a zastříkneme olivovým olejem. Dáme do trouby a pečeme na 200 °C asi 20 minut.
Na opečené brambory pak přidáme položíme plátky krkovice a vrstvu šunky.
Přidáme nakrájenou slaninu.
Zalijeme lečem.
Zalijeme rajčatovou omáčkou s olivami a bazalkou. Pečeme zakryté 30 minut při teplotě 180 °C a pak odkryjeme a pečeme ještě 20 minut.
Posypeme strouhaným sýrem. Pečeme ještě tak 10 minut.