Jednoduchý okurkový salát s rajčaty | Červená cibule nemůže chybět | Proč to nezkusit

Tak tu máme naši oblíbenou trojici – okurku, rajčata a červenou cibuli. Můžeme si připravit rychlou lehkou večeři nebo salát k hlavnímu jídlu.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Samozřejmě, že pokud preferujete drobnější kousky, zeleninu nakrájejte podle sebe.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Samozřejmě, že pokud preferujete drobnější kousky, zeleninu nakrájejte podle sebe.
Jednoduchý okurkový salát s rajčaty | Červená cibule nemůže chybět | Proč to nezkusit
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Okurku s jedno rajče nakrájíme na plátky, druhé rajče podélně přepůlíme a napříč nakrájíme na půlkolečka. Cibuli rovněž podélně překrojíme a napříč nakrájíme na jemná půlkolečka. Vše promícháme v misce.
  2. Smícháme olej s octem, přidáme oregano a sůl, dochutíme pepřem. Dobře promícháme, třeba metlou. Zálivkou přelijeme směs zeleniny a jemně promícháme.
  3. Podáváme ihned, můžeme dát vychladit, zálivka pak ještě více zjemní chuť cibule.
    Rychlý salát
Tip:

Podobné saláty jsou především rychlé, tak by to mělo být. Zkuste také třeba salát s mátou nebo salát červeno-bílý.

Cajunské rybí file | Česká rekonstrukce tradičního jídla

Cajunská kuchyně je také označována za rustikální, řekl bych, že také dost divoká. Je to kuchyně z jižní Lousiany s výraznými francouzskými a kreolskými vlivy. Ale není přímým dědictvím z dob, kdy Lousiana patřila Francii. Vychází z tradic frankofonního obyvatelstva z oblasti dnešního kanadského východního Quebeku. Jak se dostala až tak na jih? Podle dostupných pramenů, když si Angličané v Kanadě udělali pořádek po svém, přesídlili lidi z Acadie do Acadiany. To bylo za sedmileté války, kdy Lousiana ještě měla krále v Madridu a sever zase v Londýně. Je, je to zamotané. A jestli je vám to jméno Acadie nějak podezřele povědomé, pak proto, že objevitel Giovanny da Verrazzano, Florenťan ve službách francouského krále Františka I., pojmenoval oblast severně od Virginie po řecké Arcadii. Což se dalo také vykládat jako „útočiště“ nebo „idylické místo“. Po letech vypadlo ze jména písmenko „r“ a nakonec museli z původních oblastí „vypadnout“ i Cajunové. Se svolením španělského guvernéra se dostali až na jih Louisiany a to, že za pár let Španělé tajně předali území Francii a ta ji pak prodala Američanům, to už je fakt třešínka na historickém gulášovém dortu.

Tak po téhle ochutnávce historie ještě ochutnávka receptu.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
10 minut
Než se pustíte do přípravy file, nachystejte si marinovaná rajčátka a dejte vařit brambory na přípravu šťouchaných, pak už to jde ráz na ráz. V receptu původně vystupovala tilapie (dá už se koupit i unás), ale tu jsem při rychlém nákupu zaměnil za file z aljašské tresky. Můžete určitě sánout po filetech z aljašské treky, pokud nechcete mít na talíři čtverce, ale tvar ryby.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
10 minut
Než se pustíte do přípravy file, nachystejte si marinovaná rajčátka a dejte vařit brambory na přípravu šťouchaných, pak už to jde ráz na ráz. V receptu původně vystupovala tilapie (dá už se koupit i unás), ale tu jsem při rychlém nákupu zaměnil za file z aljašské tresky. Můžete určitě sánout po filetech z aljašské treky, pokud nechcete mít na talíři čtverce, ale tvar ryby.
Cajunské rybí file | Česká rekonstrukce tradičního jídla
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme papriku, chilli, pepř, sůl, česnek a tymián.
    Koření smícháme
  2. File posypeme z každé strany směsí koření.
    File obalíme
  3. Opečeme z obou stran na oleji s máslem (na středí teplotě), z každé tak 3 až 4 minuty.
    Opečeme
  4. Oboustranně opečeme
  5. Podáváme s jednoduchými šťouchanými bramborami a marinovaným rajčátky.
    Podáváme s brambory a rajčátky
Tip:

Tento recept navazuje na marinovaná rajčátka (ta připravíte za 30 minut) a jednoduché šťouchané brambory (dejte jim také 30 minut). U rajčátek strávíte asi 10 minut a pak už jen čekáte na marinování, u brambor je čekání napřed, při vaření brambor, pak už je to otázka pár minut.

Kuřecí řízek s tajemstvím | Dvakrát do stejné řeky

Konec korunuje dílo. Tak tuhle pravdu jsem si právě ověřil. Jen tak jsem si v kuchyni hrál. Zkuste to také někdy, je to napínavé a zábavné.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Řízek s tajemstvím je variantou, kterou jsme si už vyzkoušeli. Ano, tou je rychlý kuřecí řízek. Tentokrát ovšem zahraje svoji roli anglická slanina a pálivá paprika. Může se zdát, že je to dost složité, ale nebojte, opak je pravdou. Dal by se připravit jistě i jako závitek, ale proč nezkusit jiné verze. A obejdeme se i bez nitě nebo párátka.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Řízek s tajemstvím je variantou, kterou jsme si už vyzkoušeli. Ano, tou je rychlý kuřecí řízek. Tentokrát ovšem zahraje svoji roli anglická slanina a pálivá paprika. Může se zdát, že je to dost složité, ale nebojte, opak je pravdou. Dal by se připravit jistě i jako závitek, ale proč nezkusit jiné verze. A obejdeme se i bez nitě nebo párátka.
Kuřecí řízek s tajemstvím | Dvakrát do stejné řeky
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nejdříve si dáme vařit brambory v mírně osolené vodě. Pokud máte ty nové, mohou zůstat ve slupce a nebudeme je ani pak loupat. Než se brambory uvaří, stihneme ostatní přípravu.
  2. Kuřecí řízky osolíme a opepříme, potřeme hořčicí a posypeme na kolečka nakrájenou paprikou. Okořeníme špetkou oregana.
    Na řízek dáme hořčici a papriku
  3. Řízky zabalíme do plátků anglické slaniny. Řízek položíme na tři plátky, čtvrtý položíme kolmo přes řízek a plátky ohneme.
    Balíme do slaniny
  4. Rozehřejeme lžíci oleje a řízky opečeme na střední teplotě z obou stran. Stačí 3 minuty z každé strany. Pak je namočíme do těstíčka z rozšlehaných vajec, které jsme osolili, přidali tymián a mouku. Pak opět opečeme a znova (ano, to je dvakrát do stejné řeky) ještě namočíme do těstíčka a opečeme. Pokaždé stačí 2 minuty z každé strany. Řízky uchováme v teple.
    Řízky opečeme
  5. Ve stejné pánvi rozehřejeme lžíci oleje s kouskem másla a opečeme na osminy nakrájené vařené brambory. Stačí 5 minut.
  6. Podáváme s opečenými bramborami, posypané nasekanou petrželkou a s ředkvičkovým dipem. Pro ozdobu i další chuť můžete přidat nakrájené rajče. Brambory a rajče jemně osolíme.
    Podáváme s bramborami
Tip:

Pokud chcete zvolit jednodušší variantu, ochutnejte rychlé kuřecí řízky.

Ředkvičkový dip připravíte rychle: Nakrájíme ředkvičky nadrobno, přidáme zakysanou smetanu, lžičku bílého vinného octa, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku. Dobře promícháme.

Vepřové ocásky s bůčkem a tymiánovou kedlubnou

Maso! Maso! Jo, tak jo. Náhoda tomu chtěla, aby to nebyly klasické výpečky, které jsem zamýšlel. Narazil jsem ale v obchodu na vepřové ocásky (po nich jsem už dlouho pomrkával a teď mi to sepnulo), ke kterým jsem přihodil ještě trochu bůčku, hlavně kvůli tuku, který by měl zahrát ve šťávě. A jdeme na to.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
K masu potřebujeme ještě něco. Tak tentokrát to bude kedlubna na tymiánu. A vše doplní bramborový knedlík. Zdá se to jednoduché, a také to jednoduché vlastně je.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
90 minut
K masu potřebujeme ještě něco. Tak tentokrát to bude kedlubna na tymiánu. A vše doplní bramborový knedlík. Zdá se to jednoduché, a také to jednoduché vlastně je.
Vepřové ocásky s bůčkem a tymiánovou kedlubnou
Potřebujete:
Vepřové ocásky s bůčkem
Tymiánová kedlubna
Jednotky:
Jak na to:
  1. Česnek prolisujeme a smícháme s kmínem. Touto směsí potřeme ocásky i bůček, mírně osolíme. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka, kterými vyložíme dno zapékací misky. Na cibuli dáme ocásky a bůček.
    Příprava masa
  2. Dáme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme asi 30 minut ve spodní části trouby.
  3. Pak podlijeme trochou zeleninového vývaru. Pečeme ještě 30 minut, občas maso přelijeme dalším vývarem nebo vypečenou šťávou, pak ocásky i bůček otočíme a necháme v troubě ještě 30 minut. Občas přelijeme šťávou nebo ještě vývarem pokud se šťáva odvařila.
  4. Mezitím si připravíme kedlubny. Nastrouháme je, dáme na rozpuštěné máslo (2 lžíce), do kterého jsme zamíchali sušený tymián a přidali i snítky čerstvého tymiánu. Osolíme, opepříme a chvilku restujeme.
    Nastrouháme kedlubny
  5. Přidáme zeleninový vývar a lžíci octa. Zakryjeme a dusíme asi 10 minut. Přidáme cukr a podle chuti ještě lžičku octa, pokud je potřeba, zakryjeme a dusíme ještě 10 minut. V závěru přidáme kousek másla. Promícháme.
    Přilijeme vývar
  6. Podáváme s bramborovými knedlíky.
    Servírujeme ocásky