Tak tu máme zase inspiraci Maggie, věnuje se čínské kuchyni a jak by ne, když pochází z Pekingu. Teď žije v americkém Austinu, vaří, cestuje po světě. Tak jo. Recpet Maggie si samozřejmě udělám podle sebe, takže to bude taková česká čínská kuchyně. Nic pejorativního, prosím. Maggie používá rýžové víno, no sáhl jsem po rizlinku, ona je to trochu jiná čína. Ale žádná divočina.
Kuře podle Maggie | Čínská inspirace
Potřebujete: |
- 30 g sušených hub shiitake – jinak jidášova ucha
- 600 g horních kuřecích stehen - jsou to 4 kousky
- 80 ml bílého vína (můžete zkusit 2 lžíce saké)
- kousek zázvoru tak 1,5 cm nastrouháme
- 1/2 lžičky anýzu
- 3 jarní cibulky
- 1 lžíci světlé sójové omáčky
- 1 lžíci tmavé sojové omáčky
- 1/2 lžičky cukru – používám třtinový
- 1/2 lžičky soli
- 100 g žampionů
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 střední cibuli
Jednotky:
Jak na to:
- Namočíme jidášovo ucho, potřebuje tak 30 minut.
- Připravíme si kuřecí horní stehna.
- Zalijeme vodou, aby bylo maso ponořené.
- Přidáme řapíkatý celer a celou cibuli.
- Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme probublávat. Průběžně odebíráme pěnu z povrchu. Vlastně vaříme cosi jako vývar, ale chybí tam koření, které k vývaru patří. Bez toho se teď obejdeme. Vaříme 30 minut.
- Kuřecí stehna dáme do woku a zalijeme vývarem, ze kterého jsme odstranili celer i cibuli. Zeleninu už nepotřebujeme, tak ji vyhodíme.
- Přidáme nastouhaný zázvor a anýz, pak ještě víno. Příště vyzkouším saké, ale teď je to rizlink.
- Přivedeme k varu. Chvilku povaříme a pak zakryjeme a dusíme asi 20 minut.
- Přidáme houby, jidáčovo ucho pokrájíme, žampiony jsou na plátky. Přilijeme obě sojové omáčky, přidáme trochu cukru a osolíme.
- Přidáme jarní cibulku, tak vcelku, můžeme překrojit. Přivedeme k varu a zakryjeme. Na mírném ohni dusíme dalších 30 minut.
- Podáváme s rýží, zdobené nasekanou jarní cibulkou.