Vstupujeme do téže řeky a stejně je to jiné. Karbanátky tu máme takové tradiční a pak ještě v červené omáčce nebo také se sýrem. Tak přidáme další, třebaže výčet nebyl celý…
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
10minut
Tentokrát na ozvláštnění zkusíme červenou cibuli a také si svoji roli zahraje dijonská hořčice. A ještě změna. Všichni dávají do karbanátků rohlíky, půjde to i s toastovým chlebem.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
10minut
Tentokrát na ozvláštnění zkusíme červenou cibuli a také si svoji roli zahraje dijonská hořčice. A ještě změna. Všichni dávají do karbanátků rohlíky, půjde to i s toastovým chlebem.
Fakt, že tenhle pokrm věnuji Žižkovu je ten, že jde o kombinaci několika receptů. Všechny mi nějak nevyhovovaly, ale průnikem vznikly žižkovské čufty.A hned je tu mám ve dvou variantách. Je libo místo těstovin rýži? Není problém.Stejný recept, jiný vjem.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
60minut
Masové koule v rajské omáčce, je to docela jednoduchá záležitost. Jen to chce čas, ale výsledek je prostě famózní.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
60minut
Masové koule v rajské omáčce, je to docela jednoduchá záležitost. Jen to chce čas, ale výsledek je prostě famózní.
Přidáme mletou papriku a osolíme. Dobře promícháme, přidáme trochu vody a dobře prohněteme.
Přidáme namočený vyždímaný toastový chléb.
Promícháme, propracujeme, nejlépe rukama, abychom vytvořili kompaktní hmotu.
Vypracujeme koule. Ruce si namočte do studené vody, jde koule tvarovat líp.
Do dobré vrstvy oleje dáme koule a smažíme ze všech stran. Někdo je peče v troubě při teplotě 180 °C 20 minut. Na oleji to trvá 10 minut.
Koule při smažení otáčíme. Opečené koule dáme stranou.
Omáčka
Nakrájíme cibuli.
Nachystáme zeleninu.
Očistíme papriky a nakrájíme na nudličky. Hrášek scedíme a necháme okapat, okurky pokrájíme na kostičky.
Zelenina je připravena.
Na části oleje, kde jsme smažili koule přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do sklovata. Pozor, nenechte toho oleje v pánvi příliš moc, raději ho redukujte.
Přidáme hladkou mouku.
Stačí 2 lžíce.
Vytvoříme jíšku.
Přidáme konzervu nasekaných rajčat. Promícháme.
Zalijeme hovězím vývarem, asi 500 ml. Opět dobře promícháme.
Přidáme bobkový list, černý pepř a nové koření. Osolíme.
Vaříme tak asi 20 minut. V případě hustější konzistence ještě přidáme vodu.
Přidáme tomatovou pastu. Promícháme a necháme na mírnějším ohni vařit. Tak 10 minut.
Omáčku přecedíme a propasírujeme.
Do scezené omáčky přidáme papriky s okurkami a hráškem.
Dobře promícháme. Na střední teplotě držíme ještě tak 10 minut, aby se provařila zelenina.
Finále
Vložíme usmažené koule a všechno společně ještě pár minut povaříme.
Ještě prohřejeme, aby se koule ohřály.
Mezitím uvaříme přílohu. V tomto případě vrtule eliche Riscossa. Ty se vaří 6 minut. Pak scedíme.
Podáváme zdobené petrželkou.
Tip:
Eliche vrtule
Vrtule jsou italské těstoviny ze semoliny z tvrdé pšenice. V suchém stavu jsou 3 cm dlouhé a mají šroubovitý tvar. Nejpoužívanější jsou s omáčkami, ale hodí se i do těstovinových salátů.
Tak jeden děravý toast tady už máme. Na topreceptech mi kdosi vyčetl, že nic není vidět, protože jsem vejce zakryl plátkem rajčete. No, dobrá. Tak na to půjdeme jinak.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
1-2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
1-2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Zatímco při první receptu jsme se spokojili jenom s rozkleplým vajíčkem, dneska už budeme namlsanější. Spolu s vajíčkem bude náplň tvořit směs žampionu s petrželkou. Na větší pánvi to bude ještě rychlejší, pokud se vedle sebe vejdou oba plátky chleba.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
1-2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
1-2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Zatímco při první receptu jsme se spokojili jenom s rozkleplým vajíčkem, dneska už budeme namlsanější. Spolu s vajíčkem bude náplň tvořit směs žampionu s petrželkou. Na větší pánvi to bude ještě rychlejší, pokud se vedle sebe vejdou oba plátky chleba.
Snídaně do dlaně | Děravý toast s vejcem a žampiony | Druhá verze
Na středním plameni rozehřejeme máslo a orestujeme nakrájený žampion s nasekanou petrželkou. Pokmínujeme.
V plátcích toastového chleba vykrojíme libovolný otvor, tradičně zůstávám u kolečka. Na troše oleje chvilku pečeme z jedné strany, pak převrátíme.
Do otvoru v toastu dáme část orestovaného žampionu s petrželkou.
Na žampionovou směs rozklepneme vejce. Mírně osolíme, přidáme trochu nasekané petrželky a pečeme tak 3 minuty, aby bílek ztuhl. Žloutek je ještě tekutý, takže opatrně. Podebereme toast špachtlí a pánev co nejvíce nakloníme, abychom do ní mohli toast rychle překlopit.
Pečeme asi 2 minuty.
Vykrojená kolečka opečeme na oleji, přidáme k toastu s vejcem.
Ozdobíme překrojenými cherry rajčátky, špetkou petrželky, mírně podle chuti dosolíme a podáváme.
Míchávám tady různé kuchyně, ale tentokrát se pustím do hráškové polévky z mraženého hrášku. Do názvu jsem přidal adjektivum „český“, protože hrášek, který jsem si vybral v mrazáku supermarketu se jmenuje Český hrášek. Nic jiného v tom tedy nehledejte.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Názory na to, jak se taková polévka vaří, se různí. Dokonce se kvůli tomu dovedou pohádat i soutěžící v Prostřeno. Různí se recepty a ve světě se vaří stejně podobně jako u nás. Jen tu a tam se mění ingredience. Třeba, že v základu je zeleninový vývar, jindy kuřecí, někdo použije pórek, já sáhl po stoku řapíkatého celeru. Při vaření můžete variovat. Přidat zakysanou smetanu nebo sladkou, nebo žádnou. A zdobit krutony, pažitkou nebo nasekanou mátou. Jestli čekáte, že to bude brčálová záležitost, zklamu. Ten český hrášek je totiž žlutozelený, takže podobnou barvu má i polévka.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
25minut
Názory na to, jak se taková polévka vaří, se různí. Dokonce se kvůli tomu dovedou pohádat i soutěžící v Prostřeno. Různí se recepty a ve světě se vaří stejně podobně jako u nás. Jen tu a tam se mění ingredience. Třeba, že v základu je zeleninový vývar, jindy kuřecí, někdo použije pórek, já sáhl po stoku řapíkatého celeru. Při vaření můžete variovat. Přidat zakysanou smetanu nebo sladkou, nebo žádnou. A zdobit krutony, pažitkou nebo nasekanou mátou. Jestli čekáte, že to bude brčálová záležitost, zklamu. Ten český hrášek je totiž žlutozelený, takže podobnou barvu má i polévka.
Hrášková polévka se slaninou a krutonem | Polévka, která chutná
Rozehřejeme máslo s olivovým olejem a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a celer. Vaříme tak 6 minut, aby zelenina dobře změkla.
Přidáme nasekaný česnek a nasekanou petržel, restujeme tak asi 20 vteřin, aby se základ pěkně provoněl.
Přidáme mražený hrášek a vývar. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, zakryjeme a dusíme 10 až 15 minut.
Ponorným mixerem rozšleháme na pyré. Osolíme a opepříme. Jen si dávejte při mixování horké polévky pozor, abyste místo večeře nemuseli vyhledat lékaře. Opaření je snadné a nebývá milé.
Na rozpálené suché pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Stačí tak 3 až 5 minut. Pak dáme slaninu stranou a na vypečeném tuku opečeme malá kolečka vykrájená z toastového chleba.
Podáváme s opečeným chlebem, posypeme slaninou a dozdobíme nasekanou pažitkou.