Žižkovské buchty | Sliby se plní, stejně jako buchty

Nová trouba, kterou jsem si musel objednat v Německu, protože taková, kterou potřebuji se u nás neprodává. Teď už to není problém, objednáte po síti, zaplatíte po síti a ocitnete se v síti doručovací služby. Pochlubil jsem se kolegyním, že budu mít novou troubu a protože Pavla přinesla ten den buchty, kasal jsem se, že přinesu také buchty. V životě jsem je nedělal! Troubu ti troubové z UPS nebyli schopni doručit, jak měli (tři dny jela z Německa a pět dní trčela v Praze a bloudila), ale se zpožděním nakonec stojí v kuchyni. A čeká. Nalistoval jsem si tedy pomoc. Na síti. Apetit mi nabídl Nejlepší kynuté buchty, docela obšírná rozprava. A pak mi oko zavadilo o Kluky v akci, kteří vaří v České televizi. Jejich České buchty mě přitáhly, hned v první větě je zmínka, že buchty dělali poprvé. Tak jsme na tom stejně. Jen v tom receptu kluků je docela zmatek a přitom, tvrdí, že když máte dobrý recept, podaří se.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Vydávám se vstříc stejné výzvě. To, že jsou buchty tady je důkaz, že se povedlo.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
90 minut
Vydávám se vstříc stejné výzvě. To, že jsou buchty tady je důkaz, že se povedlo.
Žižkovské buchty | Sliby se plní, stejně jako buchty
Potřebujete:
Základní recept
Tvarohová náplň
Povidlová náplň
Jednotky:
Jak na to:
  1. V mouce uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, stačí tak 10 minut.
    droždí
  2. K vyběhlému kvásku přidáme zbytek vlažného mléka.
    mléko
  3. Přidáme rozpuštěné máslo.
    máslo
  4. Přidáme vejce a žloutek, zbytek cukru a vanilkový cukr.
    vejce
  5. Osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.
  6. Poprášíme moukou.
    zaprášíme
  7. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Alespoň hodinu. Během kynutí tak dvakrát promísíme.
    zakryjeme
  8. Vykynuté těst
  9. Z těsta vytvoříme válec na pomoučněném vále.
  10. Nakrájíme příčně na dílky.
    Nakrájíme
  11. Z každého dílku vytvoříme placičku. Doprostřed vložíme náplň a těsto pak spojíme, aby náplň byla uvnitř.
    Buchty
  12. Dáme na plech těsně vedle sebe. Každou buchtu taktéž potřeme ze všech stran, aby se nám vzájemně neslepily. Potřeme máslem i vršek naskládaných buchet a dáme do trouby předehřáté na 180 °C.
    Placička
  13. V polovině pečení ještě potřeme máslem. Pečeme dozlatova.
  14. Opatrně rozebítáme z plechu. Posypeme cukrem moučkou.
    Upečeno
  15. A můžeme podávat.
    Posypeme moučkovým cukrem
Tvarohová náplň
  1. Tvaroh smícháme s rozinkami. Přidáme žloutek.
    Tvaroh
  2. Přidáme oba cukry podle chuti.
    Cukr
  3. Přidáme citronovou šťávu a kůru. A stejně maličko zastříkneme rumem.
    Zakápneme citronem
Povidlová náplň
  1. Povidla dochutíme rumem.
    Rum
  2. Smícháme se skořicí.
    Skořice
  3. Máme připravené obě náplně.
    Obě náplně

Alsaský švestkový koláč | Tak nějak asi, Alsasané prominou

Nebudu se zaštiťovat receptem z ciziny, ale tak nějak jsem okoukl pár receptů a poprvé v životě upekl koláč. Dílem mi nepomáhaly prsty, dílem je to pokus číslo jedna. Ale protože jsem si tvrdohlavě zase smíchal věci podle sebe, patří sem mezi recepty. Zvládnete ho nejspíše lépe, ale o to tu přece nejde. Já se nepotřebuji vychloubat nad mými návštěvníky, dávám, alespoň doufám, inspiraci. Tak jak ji sosám odjinud, tak podávám něco svého. Zdravím Alsasany.

Alsaský koláč
Alsaský koláč

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Nic není domácí. Listové těsto, švestky, tvaroh i skořicový cukr, to jsem koupil, stejně jako ostatní ingredience. Pokud máte domácí vajíčka, budete o krok líp. Pokud si děláte doma listové těsto, smekám.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
50 minut
Nic není domácí. Listové těsto, švestky, tvaroh i skořicový cukr, to jsem koupil, stejně jako ostatní ingredience. Pokud máte domácí vajíčka, budete o krok líp. Pokud si děláte doma listové těsto, smekám.
Alsaský švestkový koláč | Tak nějak asi, Alsasané prominou
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si všechno k ruce.
    Vše je připraveno
  2. Tvaroh smícháme s vejcem.
    Přidáme vejce
  3. Přidáme cukr.
    Přidáme cukr
  4. Přidáme skořicový cukr.
    Přidáme skořicový cukr
  5. Dobře promícháme.
    Promícháme
  6. Pečící formu vyložíme pečicím papírem a rozložíme těsto. Část odkrojíme.
    Rozprostřeme těsto
  7. Rozprostřeme těsto a připravíme švestky
  8. Do těsta nalijeme tvarohovou směs. Rozpůlené švestky poklademe do směsi.
    Poklademe švestky
  9. Ze zbylého těsta vytvoříme mřížku.
    Vytvoříme mřížku
  10. Posypeme trochou skořicového cukru
    Posypeme trochou skořicového cukru
  11. Dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme 30 minut.
    Dáme do trouby
  12. Pak snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 20 minut.
    Pečeme
  13. Hotovo.
    Hotovo
  14. Necháme vychladnout.
    Necháme vychladnout