Vepřový bůček? Dá se s ním udělat něco zajímavého? Někomu chutná pečený na cibuli a česneku, to patří k naší klasice. Ale jinak? Nalistoval jsem pár videí a hledal inspiraci.Zase je co objevovat. Třeba i s bůčkem, se kterým zrovna nebývám kamarád. Tak jsem se odvážil a nelituju. Tohle fakt stojí za vyzkoušení. A tím se tady nepodbízím.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
90minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
90minut
Má to tak chuť trochu jako čína, ale za čínu bych to neprohlašoval. Třebaže badyán a čerstvý zázvor k tomu láká i se sójovou a ústřičnou omáčkou. A prosím pozor na bod 1, je to zásadní. Vepřový bůček je obzvláště oblíbený ve filipínské, hispánské, čínské, dánské, norské, korejské a thajské kuchyni. Takže ten orientální nádech je namístě.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
90minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
90minut
Má to tak chuť trochu jako čína, ale za čínu bych to neprohlašoval. Třebaže badyán a čerstvý zázvor k tomu láká i se sójovou a ústřičnou omáčkou. A prosím pozor na bod 1, je to zásadní. Vepřový bůček je obzvláště oblíbený ve filipínské, hispánské, čínské, dánské, norské, korejské a thajské kuchyni. Takže ten orientální nádech je namístě.
Volíme masitý bůček, nebudeme přece servírovat vyškvařené sádlo... Pokud máte maso se žebry, tak ta odřízněte. Hodí se k něčemu jinému.
Bůček nakrájíme na kostky.
Kousky bůčku dáme na suchou rozpálenou rozpálenou pánev. Smažíme ze všech stran dozlatova.
Při opékání převracíme, aby se bůček opekl ze všech stran.
Mírně snížíme teplotu pod pánví s bůčkem a opékáme ještě tak 20 minut, aby vytekla část tuku. Klidně můžete péct i déle, aby kousky byly opravdu ze všech stran opečené. A v průběhu ještě otáčejte. Ono v momentě, kdy se uvolní tuk, pečení se zpomaluje. V mezičase ještě obracíme. Tak tomuhle kamarádovi jsem dopřál opékání půl hodinky. Ono také záleží na výkonu vašeho vařiče. Ale pozor, bůček si hraje na ostřelovače a někdy brutálně vyprskne. Tak se nepopalte.
Maso vyjmeme tuk z pánve slijeme.
Cibuli přepůlíme a pak krájíme na čtvrtměsíčky. Česnek nakrájíme nadrobno.
Cibuli na pánvi po opekání bůčku necháme zesklovatět. Ta omaštěná pánev to zvládne.
Přidáme česnek. Promícháme, ale nedáme česneku víc jak minutu, aby nezhořkl.
Opečený bůček vrátíme do pánve na cibuli s česnekem.
Nakrájíme jarní cibulku.
Nakrájíme zázvor. Já ho sice neloupu, ale klidně to udělejte.
Přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
Přidáme badyán a kuličky černého pepře.
Přidáme pokrájenou jarní cibulku.
Přidáme sójovou a pak ústřicovou omáčku. Promícháme.
Zalijeme vodou tak, aby maso bylo ze dvou třetinu ponořené.
Přidáme na plátky pokrájený zázvor a promícháme.
Zakryjeme a vaříme na středním ohni tak 50 až 60 minut.
Pak odkryjeme a tekutinu redukujeme na hustější konzistenci.
Podáváme s rýží. Ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou. Bez rýže se můžete obejít, stačí zvolit jako přílohu třeba bagetu.
Jasně,že si tento recept nemusíte vybrat jako pohoštění na mejdan, ale jde to. Jinak to může být stejně pohodová a klidná večeře. A nepotřebujeme toho zase tak moc. A ten název, to si říkalo samo. Kuře se mi tady zjevuje docela často. Asi ptoto, že je s ním radost pracovat a pořád mi chutná.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut + 120 minut marinování
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut + 120 minut marinování
Paličky naložené v marinádě čekají a pak už to jde samo. Šup do trouby a počkáme si. To je celé.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut + 120 minut marinování
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut + 120 minut marinování
Paličky naložené v marinádě čekají a pak už to jde samo. Šup do trouby a počkáme si. To je celé.
Paličky opláchneme a osušíme, česnek prolisujeme (pokud máte ten český, pak můžete najemno nasekat i ty slupičky, co zbyly v lisu na česnek) a přidáme k němu lžičku zázvorové pasty.
Česnek se zázvorem vmačkáme do paliček.
Smícháme sezamový olej, sojovou a ústřicovou omáčku s medem a dobře promícháme.
Přidáme bílý pepř a trochu soli. Opět dobře promícháme.
Marinádou polijeme důkladně paličky. Dáme do chladničky asi tak na dvě hodiny v uzavřeném boxu. Můžete občas protřást, aby se marináda dostala opravdu všude.
Paličky poklademe na pečicí papír a dáme do předehřáté trouby na 180 °C asi do poloviny trouby. Pečeme 20 minut, pak paličky můžeme přetočit a pečeme ještě 20 minut. Pokud na mase ulpěly zbytky česneku, odstraňte je.
Podáváme s oblíbeným dipem a třeba dalamánkem.
Tip:
Zázvorovou pastu pořídíte v Tesco. Nebo místo toho použijte čerstvý zázvor.
Opakování – matka moudrosti. Takže moudře opakujeme kuřecí nudličky a moudře jejich přípravu proměňujeme, aby nám jídlo pořád chutnalo a nezevšednělo.
Kuřecí nudličky se zelenými fazolkami | Asijská ozvěna
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle rychlou záležitost zvládne i naprostý začátečník, takže žádný strach. I když vím, že tyhle stránky navštěvují zkušení kuchaři a kuchařky, kteří oátrají stejně jaké já po něčem novém. To nové tedy právě nabízím. Neříkejme tomu jídlo čína, je to asijská ozvěna, hlavně kvůli ingrediencím.
Kuřecí nudličky se zelenými fazolkami | Asijská ozvěna
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Tuhle rychlou záležitost zvládne i naprostý začátečník, takže žádný strach. I když vím, že tyhle stránky navštěvují zkušení kuchaři a kuchařky, kteří oátrají stejně jaké já po něčem novém. To nové tedy právě nabízím. Neříkejme tomu jídlo čína, je to asijská ozvěna, hlavně kvůli ingrediencím.
Dumal jsem nad tím, co ještě můžu uvařit rychle a snadno. Odcházet z práce v momentě, kdy už normálně v kuchyni chystáte večeři je stresující. Ale vybudí to buňky šedé kůry mozkové. Začalo mi to šrotovat a večeře, byť přece jen trošku pozdní se vydařila. I díky zkrácenému času.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Je to rychlé a opravdu jednoduché. A taky dobré, jinak by se to na této stránce neobjevilo, to je fakt. Tat to také zkuste, bude spokojeni.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Je to rychlé a opravdu jednoduché. A taky dobré, jinak by se to na této stránce neobjevilo, to je fakt. Tat to také zkuste, bude spokojeni.
Kuřecí játra s červenými fazolemi a červenou cibulí | Bleskový nápad
Očistíme játra, překrájíme na menší kousky, lehce osolíme a opepříme. Nakrájíme červenou cibuli na půlměsíčky, zelenou papriku podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na nudličky.
Dáme vařit rýži v mírně osolené vodě s přidaným hřebíčkem a bobkovým listem. (Vařím rýži v sáčku, takže koření nebude v rýži, ale dá jí chuť.)
V pánvi wok rozehřejeme olej a osmahneme nasekaný česnek...
...přidáme zázvor, nakrájenou papriku a červenou cibuli. Restujeme asi 3 minuty a přidáme játra. Ochutíme mletými vločkami chilli. Restujeme asi asi 8 minut (podle síly vařiče), tak aby játra byla opečená.
Přidáme červené fazole. Promícháme. Zmírníme teplotu.
Smícháme lžičku cukru, lžíci ústřicové omáčky, lžíci rýžového octa a 100 ml bílého vína.
Zalijeme směsí játra s fazolemi. Snížíme teplotu a povaříme.
Můžete ještě mírně dosolit, opepřit a ještě přidat trochu mletých chilli vloček, podle chuti. Vaříme, aby se omáčka mírně redukovala, tak 5 minut.
Podáváme s rýží, posypané nasekanou jarní cibulkou.